Πέρσι την άνοιξη έκανα κάποιους πειραματισμούς με αυτοσχέδιες κατασκευές για τη δημιουργία κυψελιδίων σύζευξης. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά αλλά ο κόπος της δημιουργίας των υλικών, άλλαξε τα φετεινά σχέδια και με οδήγησε στην αγορά κάποιων έτοιμων εργαλείων.

Άλλωστε ένα πλαστικό πλαίσιο που διπλώνει στα τρία, είναι μάλλον πιο αποδοτικό από ένα αυτοσχέδιο που διπλώνει στα δύο και μάλιστα χωρίς μεντεσέ. Η αρχή λειτουργίας είναι απλή:

Ένα πτυσσόμενο πλαίσιο τοποθετείται σε μια ικανή κυψέλη ώστε να χτιστεί, να χρησιμοποιηθεί και να κατοικηθεί. Τη μέρα που είτε θα παράξουμε ένα κλειστό βασιλικό κελί, είτε θα το βρούμε τυχαία, παίρνουμε το πλαίσιο από την κυψέλη που το συντηρούσε μαζί με τον πληθυσμό που το περπατά, το διπλώνουμε και το τοποθετούμε σε μια ανάλογων διαστάσεων κυψέλη, το κυψελίδιο σύζευξης. (Το τελευταίο ούτε φέτος το αγόρασα. Πέρσυ ήταν απο φελιζόλ dow, φέτος θα είναι ξύλινο)

3
1

Μόλις ο περάσει ο χρόνος που πρέπει για να αισθανθεί την ορφάνια το νέο μίνι μελίσσι, εγκαθιστούμε το κλειστό βασιλικό κελί και περιμένουμε την εξέλιξη. Το πτυσσόμενο πλαίσιο, διπλωμένο πλέον, δημιουργεί μια μικρότερη φωλιά, την οποία μπορεί να διαχειριστεί ο ελάχιστος πληθυσμός που διαθέτει.

Όταν η βασίλισσα γίνει αποδεκτή, πετάξει, γονιμοποιηθεί, επιστρέψει και γεννήσει, το κυψελίδιο θα είναι αυτόνομο.

Το κυψελίδιο αυτό είτε θα εξακολουθήσει να υπάρχει σαν τράπεζα βασιλισσών για όποτε αυτό χρειαστεί, είτε άμεσα θα μετατραπεί σε μελίσσι εμπορικών διαστάσεων. Για να επιτευχθεί αυτό, το πτυσσόμενο πλαίσιο θα αναπτυχθεί στις πρώτες τους διαστάσεις (θα αναδιπλωθεί δηλαδή) και θα τοποθετηθεί σε κανονική κυψέλη. Εκεί θα ενισχυθεί και σταδιακά θα εκπληρώσει τον όποιο στόχο του μελισσοκόμου.

Αυτή είναι πολύ βασικά η αρχή λειτουργίας. Προφανώς θέλει πιο λίγο πιο ειδικούς χειρισμούς, διαχείριση της θερμοκρασίας, της τροφής, της ασφάλειας κλπ. Μιλάμε για ένα πολύ μικρό και τρωτό μελίσσι που το μειονέκτημα της αδυναμίας του είναι και το πλεονέκτημα του μελισσοκόμου. Με ένα μόλις πλαισιάκι, φτιάχνεις ένα νέο μελίσσι.

Τα πτυσσόμενα πλαίσια των φωτογραφιών είναι πλαστικά της technoset και αγοράστηκαν από το melissopolis. Το κυψελίδιο είναι φτιαγμένο με μηδενικό κόστος, από ξύλα παλέτας, ενώ έχω κι άλλα, όλα φτιαγμένα απο ξύλα που ήταν για πέταμα. Τα κελιά δημιουργούνται με τρόπους που θα αναπτύξω άλλη φορά. Μετά την άνοιξη θα ξέρω και αν θα αποδώσουν.

sizefksis paleta

2

piifpu: IMG_6372 IMG_6507 IMG_6157

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper