Την συναντώ κι αυτή καθημερινά στο πάρκο στρατού και βουίζει κυριολεκτικά από τα μελισσάκια της περιοχής. Ανθίζει άνοιξη και για όλο το καλοκαίρι και ανάλογα τον καιρό μέχρι και το τέλος του Φθινοπώρου. Κάνει δίχρωμες ταξιανθίες που κατά την υποκειμενική μου άποψη έχουν μια όμορφη κι ενδιαφέρουσα μυρωδιά. Λέω υποκειμενική γιατί ξέρω άνθρωπο που απεχθάνεται τη μυρωδιά τους!

Είναι θάμνος και αντέχει πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά όχι πολύ χαμηλές και κάνει μικρούς μαύρους καρπούς, σαν χαντρούλες. Οι απαιτήσεις του σε έδαφος και νερό είναι λιγοστές, οπότε είναι ιδανικό για παραθαλάσσιες και ξηρές περιοχές.

 Μελισσοκομικά φυτά: Lantana Camara Λαντάνα Έρπουσα

Μελισσοκομικά φυτά: Lantana Camara Λαντάνα Έρπουσα

Πολλαπλασιάζεται εύκολα και είναι πολύ επεκτατικό, με αποτέλεσμα η παρουσία του να έχει επιπτώσεις στο γύρω οικοσύστημα. Δύσκολα θα το βγάλεις από εκεί που φύτρωσε και σταδιακά καταλαμβάνει όλη τη γύρω περιοχή χωρίς να αφήνει τίποτε άλλο να συνυπάρξει μαζί του.

Οι μικροσκοπικοί καρποί του είναι πολύ αγαπητοί στα πουλιά με αποτέλεσμα να βοηθούν ακόμα περισσότερο την εξάπλωση του.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι υπάρχει τοξικότητα στα φύλλα κι έχει παρατηρηθεί ότι αρρωσταίνουν τα αιγοπρόβατα που το τρώνε, δεν το κάνουν και πολύ αγαπητό στους κτηνοτρόφους. Παρόλα αυτά έχει ένα ιδιαίτερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον, γιατί ειδικά στην Αυστραλία (που είναι εισαγόμενο στο οικοσύστημα τους – όπως στο δικό μας ο ευκάλυπτος και ο καλλιστήμονας) υποτίθεται ότι έχει σώσει την γηγενή άγρια μέλισσα Exoneura που εκτός από την ανθοφορία του φυτού, εκμεταλλεύεται και τους βλαστούς για να κάνει φωλιές.

Τα μικροσκοπικά λουλουδάκια που απαρτίζουν την ταξιανθία είναι πανέμορφα, ειδικα όταν περιέχουν και μπουμπουκάκια, που διπλωμένα είναι σχεδόν τετράγωνα.

LANTANA CAMARA ΛΑΝΤΑΝΑ ΕΡΠΟΥΣΑ

LANTANA CAMARA ΛΑΝΤΑΝΑ ΕΡΠΟΥΣΑ – Καρπός, άγουρος και γινωμένος

IMG_8575 26122015

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper