Έχει πλάκα να γράφεις για μελισσοκομικά φυτά, γιατί γράφεις συνήθως άλλη εποχή του χρόνου, απο αυτή που γράφουν οι “μη μελισσοκόμοι”. Έτσι ενω τα μούσμουλα είναι ανοιξιάτικα φρούτα, η μουσμουλία, προκαλεί  το εδνιαφέρον μου τώρα,  που είναι ανθισμένη…

H μουσμουλιά ή μεσκουλιά (επιστ. Εριοβοτρύα η ιαπωνική, Eriobotrya japonica) είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae).

Θεωρείται από τα πλέον αρχαία φυτά με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κίνα. Σήμερα καλλιεργείται για το νόστιμο κίτρινο καρπό της το μούσμουλο, αλλά και σαν καλλωπιστικό για το πλούσιο της φύλλωμα.

Eriobotrya japonica

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά στο κάτω φτάνουν δε στο μήκος τα 25 εκατοστά.

Τα άνθη της μουσμουλιάς είναι λευκοκίτρινα με ευχάριστη οσμή πικραμύγδαλου και σχηματίζουν βότρυς με πυκνό χνούδι. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και το φυτό αναπτύσσεται εύκολα, αλλά και με εμβολιασμό των συγγενικών δέντρων της κυδωνιάς και της μεσπιλιάς.

Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Μάιο. Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του , ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.

Στην Ελλάδα η μουσμουλιά εισήχθη περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Καλλιεργείται μαζί με άλλα δέντρα και σπάνια συστηματικά. Μεγαλύτερες καλλιέργειες έχουμε στην Κορινθία, Αχαΐα, Στερεά Ελλάδα, Κέρκυρα και Κρήτη.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς παράγουν καρπούς μεγαλύτερους και με λιγότερα σπέρματα από τις αυτοφυείς.
Πηγή: ελληνική wikipedia 9.11.2010

Κατά συνέπεια σα μελισσοκομικό φυτό είναι αρκετά χρήσιμο, αφού αν βρίσκετε κοντά στο μελισσοκομείο, είναι εύκολα προσβάσιμο τις ζεστές μέρες του φθινόπωρου και του χειμώνα. Δίνει γύρη λευκό -κίτρινη και λίγο νέκταρ. Oι συγκεκριμένες Μουσμουλίες είναι δέντρα περίπου 15ετιας. Βρίσκονται κοντά στο μελισσοκομείο του Υμηττού και αυτές τις μέρες οι μέλισσες μου τις επισκέπτονται πολύ.

bee

Μαζί με το εικονιζόμενο φυτό που δεν γνωρίζω ακόμα τι είναι, είναι ανάσα για τα κάπως ταλαιπωρημένα μου μελίσσια.

μέλισσα

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper