Η κερασιά
Κερασιά (Prunus avium L.).Φυλλοβόλο δέντρο, που φτάνει σε ύψος ακόμα και τα 20 μέτρα! Συνήθως είναι πολύ πιο χαμηλές, αφού κλαδεύονται για την πιο εύκολη συγκομιδή του καρπού. Δίνει τόσο γύρη, όσο και νέκταρ. Το τελευταίο μάλιστα χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά πλούσιο σε ζάχαρα και πολύ χρήσιμο για τις μέλισσες. Η ποιότητα και η πυκνότητα επηρεάζεται (όπως και στα άλλα φυτά) από την ποικιλία του δέντρου, το υψόμετρο τις καιρικές συνθήκες και άλλα.
Η ανθοφορία ξεκινά (ανάλογα το υψόμετρο πάλι) από τον Μάρτη μέχρι τον Απρίλη.
Φυτεμένη στη Φωκίδα, σε υψόμετρο 840 μέτρα, μια τέτοια ανθισμένη κερασιά, με φιλοξένησε σε κάτι ανοιξιάτικα γεύματα, που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες.
Μπορεί να μην υπάρχει άρωμα σαν της νερατζιάς, αλλά μια τέτοια ανθοφορία δεν μπορεί να αφήσει τη διάθεση ανεπηρέαστη. Η όσφρηση μένει εκτός, (τα άνθη της δεν μυρίζουν) αλλά το μάτι απολαμβάνει τα εκατομμύρια λευκα λουλούδια, το αυτί γεμίζει με τη μουσική του βουητού των μελισσών και η αφή απολαμβάνει τη μεταξένια υφη των λουλουδιών. Γεύση και όσφρηση ανέλαβε να ικανοποιήσει το τραπέζι απο κάτω…
Οι μέλισσες στο δέντρο ήταν τόσες πολλές που αρχικά δημιούργησαν ανησυχία στους συμφάγωντες, αφού θεώρησαν ότι θα μας ενοχλούν. Άλλη μια ιδανική ευκαιρία να αρχίσω να μιλάω για μέλισσες και αφού εξήγησα τις διαφορές τους με τις σφήκες και γιατί δεν θα μας ενοχλούσαν κατά τη διάρκεια του γεύματος, στρώσαμε, φάγαμε και τα περάσαμε κ α τ α π λ η κ τ ι κ ά. (#γαρδουμπάκια).
Άλλωστε και οι βοερές μέλισσες πάνω από το κεφάλι μας το ίδιο έκαναν κατα κάποιο τρόπο και δεν είχαν καμία διάθεση να μας ενοχλήσουν. Γευμάτιζαν.
Η ανθοφορία είναι τόσο έντονη και δελεαστική που οι παρακείμενες μηλιές, οι οποίες βέβαια ήταν στην αρχή, είχαν ελάχιστες επισκέψεις.
Η κερασιά εκτός από άριστο μελισσοκομικό φυτό είναι προφανώς φημισμένη και για τους καρπούς της. Καλλιεργείται επίσης για το ξύλο της το οποίο εκτός από την επιπλοποιία είναι πολύ δημοφιλές στην κατασκευή μουσικών οργάνων γιατί υποτίθεται ότι βελτιώνει την ακουστική. Είναι ένα δέντρο που ζει περισσότερο από 50 χρόνια και έχει καλλιεργηθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις 4-5 τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Υπάρχει και σε άγρια μορφή, με λιγότερο επιθυμητό καρπό, ενώ παραλλαγή της είναι και η βυσσινιά.
piifpu: 20220423_111712, 20220423_111744
[…] Πηγή: bees.gr […]