Έχω πάει στην Άνδρο αρκετές φορές. Προ και μετά μελισσοκομικών ανησυχιών. Ενα απο τα πράγματα που μου τράβαγαν την προσοχή, είναι και οι πέτρινες κατασκευές στο νησί. Οι λεπτές σαν πλάκες πέτρες, έφτιαχναν όμορφες ξερολιθιές και περίεργες κατασκευές, που ναι μεν δεν καταλάβαινα τι είναι, αλλά μου άρεσαν γιατι ηταν φτιαγμένες με μαστοριά.
Δεν το φωτογράφισα ποτέ αλλα αυτο που με παραξένεψε στις ξερολιθιές ήταν οτι ανα τακτα διαστήματα, ο χτίστης έβαζε και δυο πλάκες πλάγια, που σχημάτιζαν ενα λάμδα (ισοσκελές τριγωνο) και μια εσοχή στη μάντρα. Υπέθετα οτι εχει καποιο στηρικτικό χαρακτήρα, οτι σημάδευε κατι ή οτι σηματοδοτούσε την αρχη η το τέλος του χτισίματος.
Δεν καταλάβαινα τι είναι και σίγουρα δεν φανταζόμουν οτι επρόκειτο για θέσεις μελισσιών.
Την απάντηση μου την έδωσε η φίλη μου η όλγα που μου έδωσε ενα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για τη μελισσοκομία στην Άνδρο. Το διαβασα αυτές τις μέρες (που έχω ξεκλέψει λιγο ελεύθερο χρόνο) και είμαι ενθουσιασμένος.
Ειναι το “Θουρίδες και μελισσοκήπια” Η μελισσκομία στην Ανδρο και τα παράγωγα της. Του Γιώργου Σπέη, Ανδριακά Μελετήματα 2 – καίριος βιβλιοθήκη (845 00 Ανδρος 22820 – 22 262)
Εχει μια εξαιρετική καταγραφή της μελισσοκομίας στην Ανδρο πρίν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή κυψέλη, όπως περιγράφετε στον συ γραφέα, απο 34 άτομα το 1999. Πολύ καλα και αναλυτικά αρχιτεκτονικά σκαριφήματα, που δείχνουν τόσο τη λειτουργία των Θουρίδων αυτών όσο και των μελισσοκηπιών, κτιρίων με εσωτερικές κυψέλες που ονόμαζαν ντουλάπια, άνοιγαν απο μέσα για το μελισσοκόμο και είχαν εισόδους για τις μέλισσες στην εξω μεριά του τοίχου. Πιστευω οτι στο επόμενο ταξιδάκι στην Ανδρο, υποψιασμένος πια, θα τα φωτογραφίσω. Ως τότε (αλλα και μετα) συνιστώ ανεπιφύλακτα το βιβλίο, που είναι γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες απο εργαλεία και λουλούδια, μέχρι προκαταλήψεις των μελισσοκόμων και μαρτυρίες.
Τέλος πρέπει να βρω τον Θωμά, έναν βορειοηπειρώτη οικοδόμο, που το 2004 του έλεγα οτι βγαίνει ρακί απο μέλι και απολεπίσματα τρύγου, και εκείνος μου ελεγε οτι αυτος που μου έδωσε αυτες τις πληροφορίες με κορόιδευε. Απιστε Θωμά, το βιβλίο κάνει εκτενή αναφορά στο μελόρακο (ρακί απο μελόνερα) και περιγραφή της διαδικασίας απο τον Ιωάννη Ρέρρα. Τώρα δε μένει πάρα να βρούμε κάποιον παράνομο συνάδελφο με καζάνι – αποστακτήρα και να αρχίσουμε και τα τσίπουρα απο μελι. Ολγα ευχαριστώ που μου βρήκες τον Σπέη, να μου λύσει τόσες απορίες! IMG_8894
Μελισσοπολίτης είμαι και μάλλον όχι παράνομος,αλλά λόγω που έβγαλα κατά καιρούς τσίπουρα,αν μπορώ να βοηθήσω ευ χαρίστως.να βάλουμε και πρόπολη!.
ok! θα σου στειλω τη συνταγή.Σε πιο mail?
lampisilios@yahoo.gr,χαιρετώ.
Το παράγγειλα χθες ηλεκτρονικά με αντικαταβολή το βιβλίο. Πάω συχνά στην Άνδρο και θα είναι ενδιαφέρον να τα διαβάσω…
Μετά από ένα χρόνο διάβασα τα καλά σας λόγια για το βιβλίο μου.Καθυστερημένα σας ευχαριστώ. Έχει περάσει απαρατήρητο και είναι σχεδόν τελείως άγνωστο. Δεν το ξέρουν ούτε στην Άνδρο. Όπως δεν ξέρουν τον θησαυρό που έχουν.
Ω! :DΕμείς ευχαριστούμε, γιατί το βιβλίο είναι καταπληκτικό. Όποιος διασώζει τέτοιες ωραίες πληροφορίες για τον τόπο του, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, είναι 100% άξιος πολλών συγχαρητηρίων.Πιστεύω η Άνδρος έχει μια περίεργη σχέση με τους θησαυρους της. Παρά το όνομά μου δεν έχω καμια σχέση με το νησί, εκτός απο το ότι το αγαπώ πολύ.Σταδιακά είμαι σίγουρος οτι ο συγκεκριμένος θησαυρός θα εκτιμιθεί πιο σωστά.
[…] την πληροφορία είχα και είχα διαβάσει για αυτή στο θουρίδες και μελισσοκήπια του Σπέη δεν είχε σταθεί δυνατόν να δοκιμάσω μέχρι […]