Απο μικρός είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για τα έντομα. Όταν ήμουν παιδάκι και πηγαίναμε για διακοπές στην Ερέτρια, η μεγαλύτερη διασκέδαση μου ήταν να συλλέγω όλων των  ειδών τα μαμούνια και να τα βάζω σε γυάλινα βάζα. Εκει παρακολουθούσα τις ατέλειωτες μάχες μυρμηγκιών διαφορετικών φυλών, στην αυτοσχέδια γυάλινη αρένα με γλιστερούς τοίχους, τις άμυνες εντόμων απέναντι σε έντομα κλπ.

Mutillidae velvet ant

Mutillidae velvet ant

Ακριβώς επειδή άπλωνα χέρι σε ότι κουνιόταν,  έμαθα με τον άγριο τρόπο, να μην πιάνω κάτι χωρίς μέτρα προφύλαξης. Ένα έντομο που μου το έμαθε αυτό με τον κακό τρόπο, ήταν και το εικονιζόμενο.
Ακόμα δεν ξέρω πως το λένε στα Ελληνικά. Είναι υμενόπτερο, είναι στην οικογένεια Mutillidae και το όνομα αυτού  ίσως Mutilla quinquemaculata ίσως Ronisia brutia… είναι από τις φάσεις που λέω ότι θα ήθελα να είμαι εντομολόγος για να μην μπερδεύομαι.

Mutillidae velvet ant

Mutillidae velvet ant

 

Τα χρωματάκια του (πολύ χρήσιμο tip αυτό για το ζωικό βασίλειο) είναι τέτοια που δηλώνουν οτι το έντομο είναι επικίνδυνο – έχει δηλητήριο (εγώ βέβαια στα δέκα μου δεν τα διάβαζα καλά τον χρωματικό κώδικα των εντόμων).

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι όταν τα βρίσκει ζόρικα, κάνει ένα χαρακτηριστικό ήχο που τον θυμήθηκα όταν διάβαζα άλλο ένα από τα καταπληκτικά άρθρα του Αλέξανδρου Παπαχριστοφόρου 

 

 Το καταπληκτικό αυτό εντομάκι, με τις τριχούλες στην πλάτη και τα χρυσά σημάδια, που βρίσκω στο internet και σαν velvet ant, έχει λοιπόν κεντρί, και απλόχερα μου έχει χαρίσει το δηλητήριο του μερικές φορές. Τώρα προσέχουμε για να “μην” έχουμε και ενήλικος πλέον, καμία 25αρια χρόνια μετά απο τότε που φυλάκιζα έντομα για να τα παρατηρώ, βρήκα το εικονιζόμενο το οποίο και φωτογράφισα επιτέλους, ενώ αργότερα το απελευθέρωσα ζητώντας συγγνώμη από τους προγόνους του που πέσαν στα παιδικά μου χέρια.
Διαβάζω οτι είναι κοινωνικό έντομο, το συναντάς κυρίως μετα τη δύση του ήλιου, εισβάλει στις φωλιες αγριο-μελισσών και σφηκών και αφήνει εκεί τα αυγά του ώστε τα μικρά του να παρασιτισουν στην ξένη φωλια, ενώ αυτά που δεν έχουν φτερά, είναι τα θυληκά.
athens

update 30.12.2015 απεικόνιση του ίδιου εντόμου σύμφωνα με μια δίχρονη ζωγράφο 🙂

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper