Ο τριχωτός φίλος από το πουθενά, που ήρθε στα μελίσσια μου για να φάει δεν ήρθε μόνος. Έφερε και την παρέα του. Όση ώρα τον ψαχούλευα για να δω τα κεντριά που τον φιλοδώρησαν οι εργάτριες μου, έκανα μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη. Ο νέος μας φίλος κουβαλούσε ένα παράσιτο που έμοιαζε με  βαρρόα, άλλα δεν ήταν.

Ανάμεσα στον θώρακα και την κοιλιά του, κάτι άσπρο και σιχαμένο του κρατούσε μια μάλλον ανεπιθύμητη συντροφιά.

mite

Αφού το τον κράτησα με τέτοιο τρόπο ώστε να το φωτογραφίσω πάνω του, απέσπασα την κοιλιά από το θώρακα και με ακόμα πιο ανοιχτό πεδίο έβγαλα μερικές φωτογραφίες ακόμα.

bee belly

Και αφού το τερατάκι ήταν εξίσου νεκρό με τον ξενιστή του και η φωτογράφιση έμοιαζε εύκολη, τον έστησα και σε διάφορες πόζες για να το δω καλύτερα.

Έτσι έχουμε το παράσιτο από πάνω

mite

το παράσιτο από κάτω

mite

το παράσιτο από πλάι

mite

το παράσιτο συγκρινόμενο με μια μέλισσα

bee

κι εκεί κάπου ξυπνά ο οδοντίατρος μέσα μου και με ένα άγνωστης προέλευσης οδοντιατρικό εργαλείο που κυκλοφορεί ανάμεσα στα εργαλεία στο σπίτι, ανοίγω λίγο περισσότερο την οπή – πληγή που είχε αφήσει πάνω στον δύστυχο ξενιστή το παράσιτο.
Και ως δια μαγείας, ω τη έκπληξη μέσα από την τρύπα πετιέται άλλο ένα ίδιο, μάλλον λιγότερο πεθαμένο απο πρώτο!

Και νατα και τα δυο ποζάρουν στο φακό μου.

mites

mites

Θυμήθηκα τον Θεοδόση που κάποτε που φωτογράφιζα μια φωλιά από σερσένια που είχε πέσει στην “κατοχή” μου με ρώτησε αν είχα δει ποτέ βαρρόα σε σερσένι. Τον κάλεσα λοιπόν και τον ρώτησα και νομίζω μου έδωσε μια απάντηση που καλύπτει το εύλογο ερώτημα: τι βρώμο – πράμα είναι αυτό?
Τόσα χρόνια, “ψείρα” ακούω από τους παλιούς και “ψείρα” δεν βλέπω. Πιθανότα λοιπόν αυτό είναι η “λεγόμενη ψείρα”, που βασάνιζε τους Έλληνες μελισσοκόμους στην προ βαρρόα εποχή. Η κατάχρηση κάθε είδους μεθόδου για την καταπολέμηση του varroa destructor, μπορεί απλά να έχει ανακόψει την πορεία του, αλλά την ψείρα την έχει τσακίσει. Έτσι σήμερα τη συναντάς μόνο σε έντομα όπως οι βομβίνοι και όχι στις μέλισσες. Τώρα που έχουμε και τις φωτογραφίες, είναι πιο εύκλο να μας πει κάποιος αν είναι όντως ψείρα.

Μάλλον λογική η εξήγηση πάντως και γιατί όχι λογικό ότι όλα τα έντομα έχουν παράσιτα. Υποθέτω το ίδιο μαρτυρά και η  ξυλοκόπα που έπιασα σε ένα πολύγαλα που φωτογράφιζα στη Νάξο τον Αύγουστο. Οι δύο από τις πολλές μασχάλες της (ας μου επιτραπεί ο όρος μασχάλες) φιλοξενούσαν κάτι που έμοιαζε με αυγά.

Κύριοι μη φωνάζετε! Δεν κυνηγάνε μόνο τα μελίσσια μας τα ακάρεα!

update 28.08.2013: o ξενιστής είναι xylocopa pubescens

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper