Ξέρω οτι οι βομβίνοι μπορεί να προσπαθήσουν να κλέψουν μέλι από μια κυψέλη, δεν είχα γίνει ποτέ μάρτυρας μιας τέτοιας εισβολής όμως. Πριν λίγες μέρες, έγραφα για επισκέψεις συμπαθών εισβολέων. Ο ένας εισβολέας ήταν βομβίνος. Τι είναι ο βομβίνος? Ο Βομβίνος ή μπάμπουρας λαϊκιστί, είναι ο κοντινότερος συγγενής της μέλισσας. Για να κάνω πιο εύκολη τη ζωή των αναγνωστών που δεν το έχουν με τα έντομα, συνήθως κάνω μια αναγωγή των εντόμων στο βασίλειο των θηλαστικών, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ.

bombus terrestris vs apis mellifera Μέλισσα εναντίον Βομβίνου

bombus terrestris vs apis mellifera Μέλισσα εναντίον Βομβίνου

Ετσι έχω πει οτι αν οι μέλισσες είναι λίγο σαν τα αιγοπρόβατα, οι σφήκες θα είναι λύκοι και τα σερσένια λεοντάρια και τίγρεις. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, οι βομβίνοι είναι μάλλον αγγελάδες. Είναι συμπαθέστατοι και τριχωτοί και επειδή αριθμούν πάνω απο 200 είδη και υποείδη θα δυσκολευτώ να πω με σιγουριά ποιός είναι τι.  Παρόλα αυτά νομίζω οτι αυτοί που συναντώ συχνότερα εγώ είναι ο Bombus hypnorum και ο Bombus terrestris.

Ο εικονιζόμενος προσπάθησε να μπει στην κυψέλη ή καλύτερα απλά το σκέφτηκε. Εκτός απο το ότι τον σκότωσαν ακαριαία του άφησαν και δυο βαριά, βαριά κεντριά για ενθύμιο. Αυτό σημαίνει οτι είχαμε τουλάχιστον δυο νεκρές μέλισσες. Αυτό που με εντυπωσίασε καταρχάς ήταν η απόπειρα εισβολής γιατι δεν την ειχα ξαναδεί ποτέ.  Πολύ περισσότερο με εντυπωσίασε το ότι ενω όλα είχαν τελειώσει, ο άτυχος βομβίνος ήταν νεκρός και εγώ τον είχα απομακρύνει για να τον φωτογραφίσω, μια μέλισσα εξακολουθούσε να ασχολείται μαζί του και δεν έλεγε να επιστρέψει στις δουλειές της.

Μέλισσα εναντίον Βομβίνου

Μέλισσα εναντίον Βομβίνου

Τον πήρα στο σπίτι όπου πέρασε τα ανάλογα “χειρουργεία” αφού τελευταία φορά που βρήκα εισβολείς σε κυψέλη βρήκα πάνω τους ένα κάρο εντυπωσιακούς επισκέπτες – παράσιτα. Τώρα βρήκα μόνο τα κεντριά απο τις μέλισσες μου. [φαίνεται καρφωμένο στο σώμα του, περίπου στο κέντρο. Το λευκό τμήμα είναι μέρος από τα όργανα της μέλισσας που αποκολήθηκαν μαζί με το κεντρί]

bombus terrestris, βομβίνος, μπάμπουρας

bombus terrestris, βομβίνος, μπάμπουρας

 

Κεντριά, μαζί με ζωτικά όργανα της μέλισσας

Κεντριά, μαζί με ζωτικά όργανα της μέλισσας

Περισσότερα για τους βομβίνους εδώ και το πληρέστερο άρθρο που μπορείς να διαβάσεις εδώ

To blog  https://bumblebeegr.blogspot.gr/ παίζει να είναι απο τα πιο ενδιαφέροντα σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες. Όπως έχω ξαναπεί οι βομβίνοι είναι ενα από τα έντομα που εκμεταλλεύεται ο άνθρωπος (για επικονίαση σε θερμοκήπια) οπότε αν κάποιος ενδιαφέρεται μπρορεί να αγοράσει

Παλιότερες αναφορές για τους βομβίνους έχουν γίνει εδώ:
https://www.bees.gr/skiros-1/
koutsoupia-cercis-siliquastrum
www.bees.gr/vomvinos/
melissokomika-fyta-fokida/

Γενικά μου είναι απο τα συμπαθέστερα έντομα. Οι μέλισσες είναι απόλυτα ικανές να διαχειρίζονται τα ελάχιστα προβλήματα που μπορεί να τους δημιουργούν οι βομβίνοι και κάθε μέτρο εναντίον τους είναι περιτό. Ο βομβίνος είναι ένα έντομο εξίσου πολύτιμο για την επικονίαση και το οικοσύστημα και πρέπει να τον σεβόμαστε, ειδικά αν αρεσκόμαστε να επαναλαμβάνουμε αφελείς ατάκες για το μέλλον του κόσμου.

bombus terrestris, βομβίνος, μπάμπουρας

bombus terrestris, βομβίνος, μπάμπουρας

 

bombus terrestris, βομβίνος, μπάμπουρας

bombus terrestris, βομβίνος, μπάμπουρας

piifpu: 0364 0262 249 6.4.13

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper