Χτες συνέβη κάτι που δεν κατάλαβα και δεν μπορώ ακόμα να μεταφράσω. Όπως έχω ξαναπεί το καθαρό έδαφος μπροστά απο μια κυψέλη μπορεί να σου πει πολλά. Όλα τα “απόβλητα” μια κυψέλης (και όχι μόνο), είναι εκεί για να σου περιγράψουν τι συμβαίνει στον χώρο όταν λείπεις. Κρίμα που τα συγκεκριμένα ευρήματα, ενώ μου λένε σαφώς ότι κάτι συνέβη, δεν μου λένε τι.

Σε ένα χώρο λοιπόν που φιλοξενεί προσωρινά τέσσερις κυψέλες, δύο είναι ορφανές και δυό με βασίλισσες. Οι ορφανές έχουν λογικά ήδη φτιάξει βασίλισσα η οποία γονιμοποιείται από στιγμή σε στιγμή (ίσως ήδη έχει γονιμοποιηθεί).

Το ένα από τα πλήρη μελίσσια είναι αρκετά δυνατό και “φορά” μια γυρεοπαγίδα η οποία ανοιγοκλείνει μέρα παρά μέρα, δίνοντας γύρη σε εμένα αλλά επιτρέποντας και στο μελίσσι να κρατήσει μια ποσότητα.

Χτες πήγα να πάρω την ημερίσια σοδειά και βρήκα στο χώρο μπροστά από το μελίσσι, τουλάχιστον 80 νεκρές μέλισσες. Το περίεργο είναι ότι ήταν μόνο κηφήνες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέθαναν και “χαρούμενοι” (για όσους ξέρουν τι βλέπουν)

Νεκρός κηφήνας

Νεκρός κηφήνας

Κάποιος φίλος μου είπε το προφανές, οι κηφήνες δεν μπορούσαν να μπουν λόγο της γυρεοπαγίδας και πέθαναν. Δεν διαφωνώ, αλλά γιατί αυτό δεν συνέβαινε τις προηγούμενες μέρες? Δεν ξέρω τι έχει γίνει. Ξέρω μόνο ότι το μελίσσι δεν είχε κέφια γενικότερα και μου το έδειξε. Σήμερα ίσως βάλω την “πανοπλία” και το τσεκάρω σε βάθος.

Νεκροί κηφήνες

Νεκροί κηφήνες

Νεκροί κηφήνες

Νεκροί κηφήνες

 

piifpu: IMG_0617 14.4.2016

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper