Τα χειμερινά φρούτα είναι φανταστικά. Τρώγοντας αυτές τις μέρες ρόδια, θυμήθηκα μερικές φωτογραφίες που έβγαλα τον Ιούλιο στο Κροκύλειο. Η ροδία – Punica granatum. Τα άνθη της έσφιζαν απο ζωή. Αν δεν ήταν αυτές οι μέλισσες του καλοκαιριού, πιθανότατα να μην τρώγαμε αυτά τα ωραία ρόδια τώρα.

ρόδι

Μια μικρή έρευνα στο internet βέβαια, ήρθε να διαψεύσει κι εμένα και τους αυτόκλητους καταστροφολόγους, αφού έμαθα τελικά οτι η ροδιά είναι αυτογόνιμο φυτό. Σίγουρα όμως μια καλύτερη παράγωγη, βασίζεται στην επικονίαση από τα έντομα. Μέλισσες αλλά και άλλα, όπως πχ  βομβίνους.

bombus terrestris

Η ροδιά ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, σε μια πολύ χρήσιμη για μέλισσα ανθοφορία. Η καταγωγή της είναι από το Ιράν / Περσία και σταδιακά εξαπλώθηκε σε όλα τα μεσογειακά παράλια.

Τα τελευταία χρόνια το ρόδι έχει γίνει της μόδας και χαρακτηρίζεται σαν σούπερ τροφή, αφού περιέχει φώσφορο, υδατάνθρακες, τανίνες, έχει αντιοξειδωτική δράση βιταμίνη c φυλλικό οξύ και και και και….

Παραδοσιακά είναι σύμβολο καλοτυχίας και συνοδεύει τους εορτασμούς ημερομηνιών ορόσημα, όπως την πρωτοχρονιά τελετές γάμων κλπ. Το ρόδι δίνει χυμό που πίνουμε φρεσκοστημένο, τον κάνουμε γρεναδίνη ή λικέρ.

Το ρόδι ενώ είναι πεντανόστημο και υπάρχει ένα για όλα τα γούστα*, είναι δύσκολο να καθαριστεί και πολλοί το βαριούνται. Αντί να βαριούνται οι ίδιοι μπορούν να βαρέσουν το ρόδι και τότε τα προβλήματα τους θα λυθούν 🙂

bee

Για να καθαρίσεις ένα ρόδι, δεν έχεις παρά να το κόψεις τη φλούδα στη  μέση, να χωρίσεις τα κομμάτια και γυρνώντας τα ανάποδα, να τα χτυπήσεις πάνω από ένα μπωλ με μια ξύλινη κουτάλα ή το πίσω μέρος ενός μαχαιριού. Το εσωτερικό θα αδειάσει πανεύκολα μέσα στο μπωλ. Προσοχή , λερώνει τόσο ώστε το ρόδι να αποτελεί και μια ικανοποιητική φυσική βαφή υφασμάτων.

πηγές:
www.e-rodi.gr
ποικιλίες ροδιάς αναλυτικά

en.wikipedia.org

el.wikipedia.org

Εγχειρίδιο Καλλιέργειας της Ροδιάς

καθάρισμα ροδιού 1

καθάρισμα ροδιού 2

και μερικές ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες στο www.jenreviews.com

*Υπάρχουν πολλές ποικιλίες

Wonderful, Granada, Sweet, Angel Red, Balegal, Cloud, Crab, Fleshman, Francis, Green globe, King, Phoenicia, Πολίτικη, Καράβελος, Ξινές Ροδιές, Λειφάνια, Τσιποροδιά, Χοντροροδιά (Καμπάτικα),Κρασοροδιά, Γούνες, Ξινοροδιά (Αγριοκαμπάτικα) 9483 – 5118

ρόδι

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper