Η φετινή επίσκεψη στις πορτοκαλιές του Άργους ήταν πολλαπλώς εκπαιδευτική. Ένα από τα απλά πράγματα που ξάνα έμαθα (να δώ πόσες φορές θα πρέπει να το ξάνα μάθω μέχρι να μου γίνει βίωμα ) είναι να σκέφτομαι απλά.

Οι πορτοκαλιά έχει μια ανθοφορία που εξιτάρει τα μελίσσια και προκαλεί μεγάλη τάση σμηνουργίας. Σε κάθε επίσκεψη λοιπόν στα μελίσσια βρίσκεις σχεδόν σίγουρα μερικά βασιλικά κελία. Το πως τα αντιμετωπίζεις όταν τα βρεις αλλάζει ανάλογα τους εξωτερικούς παράγοντες.

Άλλος μπορεί να θέλει να κόψει παραφυάδες και να πολλαπλασιάσει τα μελίσσια, άλλος απλά τα καταστρέφει.

Η καταστροφή πάλι είναι κάτι που αλλάζει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχει η σχολή του ξέστρου. Κατεβάζεις το ξέστρο και δεν αφήνεις τίποτα όρθιο. Υπάρχει η σχολή του κανίβαλου, όπου ανοίγεις τι στολή και τα τρως επί τόπου, με ότι επίπτωση έχει αυτό. Υπάρχει η σχολή του “δουλειά δεν είχε ο διάβολος” που αφαιρείς τα κελιά προσεκτικά με το κοπίδι και τα βάζεις σε κυψελίδια σύζευξης. Υπάρχει η σχολή του έξυπνου που μαζεύει τον βασιλικό πολτό.

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού

βασιλικός πολτός

βασιλικός πολτός

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού, μπρος μέρος

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού, μπρος μέρος

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού, πίσω μέρος

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού, πίσω μέρος

Υποθέτω θα υπάρχουν πολλές σχολές ακόμα που δεν ξέρω. Εγώ έχω περάσει απ όλες τις προαναφερθείσες και αποφάσισα να περάσω και από του έξυπνου.

Με περίσσεια διάθεση δημιουργικότητας και πατέντας, έφτιαξα μια αντλία με μια παλιά συσκευή που λειτουργεί με μπαταρία, την ένωσα με ένα μικρό δοχείο, έβγαλα δεύτερη σωλήνα και τελικά έφτιαξα έναν μικρό αναρροφητήρα που με χαρά πήρα στο μελισσοκομείο για να διαπιστώσω ότι:

1. με νερό λειτουργούσε τέλεια, με πολτό όχι
2. έχανα το χρόνο μου και κατά την κατασκευή και κατά τον αποτυχημένο τρύγο
3. οι μέλισσες δεν εκτίμησαν το έργο μου και δεν μου συμπαραστάθηκαν

Σε μια κουβέντα λοιπόν με τον Παναγιώτη που τον γνώρισα δια ζώσης φέτος, έμαθα εκτός από μερικά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα και τη σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού…

Έτσι απλά λοιπόν για όλο τον Απρίλη, κάθε φορά που έβρισκα ένα ανεπιθύμητο βασιλικό κελί, το “σπατουλάριζα” σκούπιζα το εργαλείο σε ένα άδειο καθαρό βαζάκι και ησύχασα.

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού

Σπάτουλα εξαγωγής βασιλικού πολτού

Η σπάτουλα είναι φτιαγμένη από κάποια ελαστική σιλικόνη από τη μια μεριά και προσαρμόζει τέλεια σε κάθε κελί. Αν όμως δεν τα καταφέρνει το πίσω μέρος της είναι πιο σκληρό και σε βοηθά να ανοίξεις δρόμο. Οι συνθήκες εργασίας δεν επέτρεψαν να βγει video αλλά έχω μια δυο φωτογραφίες.

Το εργαλειάκι είναι φτηνό και το βρίσκεις παντού. Οι αντλίες και οι πατέντες μπορούν να περιμένουν τη μέρα που θα κάνω οργανωμένη παραγωγή

Περισσότερα για τις πορτοκαλίες και το φετινό μέλι σε άλλο post

piifpu: IMG_3468, IMG_3455, IMG_3646

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper