Sunday, December 17, 2006

Xωρίς τίτλο...

Αυτό το αντικείμενο αποτελεί επίσης εύρημα απο το μελισσοκομείο του παππού μου. Δεν έχω ιδέα όμως τι είναι. Μπορώ μόνο να υποθέσω.



Eιναι σίγουρα κάτι που έχει να κάνει με την είσοδο της κυψέλης αλλα είναι πολύπλοκο ώς κατασκευή.
Απο τις διαστάσεις του φαίνεται να αναφερόταν σε πεντάρα κυψέλη (υπάρχουν εκτος απο την κλασσική κυψέλη των 10 πλαισίων και 5αρες, στις οποίες κρατάμε τα μελίσσια προσωρινά όταν ειναι μικροί οι πληθυσμοί. Επισης υπάρχουν πειραματικά μοντέλα 8 πλαισίων)

Εχει 8 ανοίγματα παρόμοια με αυτα της πόρτας που ανέφερα σε προηγούμενο post*. H τοποθέτηση τους όμως ειναι διαφορετική. Τέσσερα πάνω και τέσσερα κατω. Υποθέτω οτι τα τεσσερα κάτω οδηγoυσαν τις μέλισσες στην κανονικό χώρο της κυψέλης. Τα τεσσερα πάνω ομως οδηγουσαν σε ενα προθάλαμο της κυψέλης διαχωρισμένο απο κάποια σιτα.



Αυτο που μου πρακαλεί ακόμα πεισσοτερο την περιέργεια ειναι οτι ενω το βρήκα σε ενα χώρο που φιλοξενούσε κάποτε περιπου 100 κυψέλες και ενώ ολα τα υλικα ειναι σε μεγάλες ποσότητες το συγκεκριμένο ειναι μοναδικό. Δεν έχω βρει άλλο.

Πιθανότατα για οτι κι αν κατασκευάστηκε, δεν απέδωσε τα δέοντα. Ομως μάλλον δοκιμάστηκε γιατι εχει κάποιες μετέπειτα παρεμβάσεις (εκτος ενα ηταν απο την αρχη κατασκευασμένο έτσι που πάλι ειναι ενδιαφέρον)
Οι "πύλες" στο πανω μέρος, εχουν μικρύνει απο μέσα. Δηλαδή όπως φαίνεται και στην ακόλουθη φωτογραφία, εχει τοποθετηθεί με πινέζες ενα κοματι χαρί ώστε να μικρύνει το ύψος τους. Δεν ξέρω αν ειναι η φαντασία μου ή η φθορά του χρόνου, αλλα νομίζω οτι το σκισιμο που έχει το χαρτι στο σημείο που έχω βάλει το "a" στη φωτογραφία εχει σαν σκοπό να έχει ελαστικότητα το χαρτι κατα την είσοδο. Δηλαδή το έντομο που θα έμπαινε θα εβρισκε στιγμιαία μια αντίσταση κατα την εισοδο, αλλα σπρώχνοντας το χαρτί τελικά θα έμπαινε Κατι σαν την συγχρονη γυρεοπαγίδα.


Δεν ξέρω τι είναι... κάθε συμβουλή θα ήταν επιθυμητή :)

*Σχετικά posts το κλουβί miller και η είσοδος της κυψέλης

Labels: , ,

3 Comments:

  • At 11:18 AM, Blogger BeeHappy said…

    Από τις φωτογραφίες και την περιγραφή μάλλον πρόκειται για "συλλέκτη μελισσών", παγίδα δηλαδή. Οι μέλισσες θα ελκύονταν από κάποια ουσία (εσάνς ή κερήθρα με μέλι) θα έμπαιναν έστω και με δυσκολία μέσα αλλά δεν θα μπορούσαν να βγουν. Αφού θα συγκεντρώνονταν αρκετές θα ενίσχυαν κάποιο άλλο μελίσσι. Έχω διαβάσει στα περιοδικά για την ύπαρξη μιας τέτοιας συσκευής, δεν την έχω δει ποτέ, οι πληροφορίες λένε ότι δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Βέβαια ο επίσημος λόγος της χρήσης μιας τέτοιας συσκευής δεν είναι η ....συλλογή (κλοπή) ξένων μελισσών αλλά η δυνατότητα συγκέντρωσής τους κατά τη διάρκεια της ημέρας και η μεταφορά τους.

     
  • At 11:31 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Ενδιαφέρον, όμως το κάτω μέρος δεν οδηγούσε στη σίτα. Γιατι να ειναι το κάτω μέρος ανοιχτό?

    Αυτο που λές με την δυνατότητα εισόδου αλλα όχι εξόδου μου εφερε κάτι άλλο στο μυαλό.

    Μήπως επιδίωκε να μπαινουν οι μέλισσες απο συγκεκριμένη εισοδο και να βγαίνουν απο άλλη?

    Δεν μπορω βεβαια να φανταστω τι θα εξυπηρετούσε αυτο.

    Απο την άλλη μπορει να ηθελε να μπαινουν σε διαφορετικα σημεία της κυψέλης οι πιο μεγαλώσωμοι κηφηνες και σε διαφορετικά οι εργάτριες.., δεν ξερω...

     
  • At 3:00 PM, Blogger Φιλαλήθης said…

    Φίλε Κώστα ,μετά από σκέψη και κατόπιν της προτροπής φίλων αλλά και της δικής σου ,αποφάσισα να το δοκιμάσω!
    Ήδη μετά από ψάξιμο αγόρασα το βιβλίο του Ν.Ι.Νικολαίδη για αρχή.
    Είμαι περίεργος να δώ τι θα συμβεί!
    Αν έχεις υπόψιν σου κάποιο άλλο βιβλίο που ενδείκνειται για άσχετους ,δεκτόν.
    Ευχαριστώ φίλε!
    ΥΓ.Εκτιμάς πως θα ήταν χρήσιμη και κάποια αγορά εξοπλισμού;

     

Post a Comment

<< Home