Saturday, March 03, 2007

Το κοστος της μελισσοκομίας.

Μια ερώτηση που μου εχουν κανει μια δυο φορες εδω μέσα, αλλα ποτε δεν απάντησα με ακρίβεια, ειναι το ποσο θα κόστιζε να ξεκινήσει καποιος μελίσσια. Tελευταίος με ρώτησε ο Αποστόλης.Η απάντηση δεν ειναι συγκεκριμένη και ειναι δυσκολη. Νομιζω οτι εχει δυο σκέλη.

Θες να γίνεις επαγγελματίας?
Θελει πολλα χρήματα αλλα δεν ξέρω ποσα. Κυρίως θελει το χρονο σου.
Θες να το κανεις ερασιτεχνικά? Θελει αρκετα περισσότερα χρήματα απ οσα θα σου δωσει αυτο.

Θα κάνω σε αυτο το post μια καπως επιφανειακη και γενική προσέγγιση στο θεμα χρηματα, που ελπιζω όμως θα δημιουργισει μια γενικη εικόνα.

Θα κάνω και μια σείρα απο άλλα posts, που θα λειτουργίσουν ως ημερολόγιο για ενα νέο, σταθερο μελισσοκομιο που θελω να φτιάξω απο το μηδέν, καπου στη Φωκίδα και ελπιζω οτι θα μπορουν κι αυτα με τη σειρα τους, να κατατοπίσουν καπως τους εντελως άσχετους.

Στο οικονομικο λοιπόν. Πρωτα απ όλα βαζω σαν απόλυτα αναγκαίο κόστος, την παρακολουθηση κάποιου σχετικου σεμιναρίου. Νομίζω οτι τα ιδανικα γίνονται εδώ: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Γεωργικό Σχολείο 210 8011146, κτήμα Συγγρού, Αθήνα. Τα παρακολουθησα το 2003 και δεν μπορω να θυμηθώ το κόστος (νομιζω οτι ηταν κατι γυρω στα 100 ευρώ και οτι αν δεν τα ειχα κανει θα ξεκινούσα εντελώς, μα εντελώς λάθος)Ενα άλλο κόστος που θα έβαζα μέσα ειναι η συνδρομή στη μελισσοκομικη επιθεώρηση, ενα κλαδικό περιοδικό το οποίο σε κρατά ενημερο για όλα τα σχετικά θέματα και κοστίζει νομίζω γύρω στα 25 euro το χρόνο. Mελισσοκομική ΕπιθεώρησηΤ.Θ. 15,57 500 Επανομή Τηλ.: 23920/91575 e-mail: melpress @ otenet . gr

Στα απολύτως πρακτικά και αναγκαία. Μια κυψέλη πλήρως εξοπλισμένη (δυο πατώματα, καπάκι, 20 πλαίσια και πόρτα) κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ. Η κυψέλη αυτή θα πρέπει να βαφτει και θα πρεπει να συμπληρωθεί απο καποιους μεταλλικους συνδετήρες που την κρατουν συναρμολογημένη κατα τις μεταφορές της και κοστίζουν ανάλογα με την ποιότητα τους γύρω στο 1 με 2 ευρώ (? εχω πολύ καιρο να αγοράσω)

Υπολογίζω μια κενή, διπατη κυψελη να φτανει τα 50 ευρώ τελειωμένη (μαζι με τα φυλλα κεριου στα πλάισια) Τα σμηνη δεν πρεπει να εχουν συγκεκριμένη τιμή. Αν δεν με απατα η μνημη μου εγώ ειχα αγορασει τα 3 πρώτα πριν απο 4 χρόνια περίπου 150 ευρω και μου εδωσαν κι αλλο ενα τζαμπα, οχι γιατι ειχαν προσφορες :) αλλα γιατι γνωρίζαμε το μελισσοκόμο. Η τιμη ισως φανει λίγο μεγάλη αλλα δεν μου έδωσε μόνο τα εντομα, αλλα και τα ήδη χτισμένα πλαίσια που περιειχαν και μέλια γυρη κλπ. Απο τότε δεν ξαναγόρασα και με μικρη φροντιδα αυτη τη στιγμη έχω 20 και αν όλα πανε καλα την ανοιξη αρκετα περισσότερα.

Για να εργαστεις στο μελίσσι θέλεις το λιγότερο μια μελισσοκομική μάσκα (αναλογα την αντοχη σου σε τσιμπήματα μπορει να θες κι ολοκληρη στολή.) Η φτηνότερη κανει 7 ευρω. Χρειάζεται είσης ενα ξέστρο, το εργαλείο με το οποίο κανεις όλες τις εργασίες κατα την επιθεώρηση και κοστιζει γυρω στα 6- 7 ευρω και ενα κάπνιστρο για να κρατας τα εντομα σου ήρεμα που κοστίζει γυρω στα 15 ευρώ. Αν λοιπόν θέλεις να ξεκινήσεις με 4 κυψέλες θες κατι της ταξεως των 500 ευρω για ξεκίνημα.

Σταδιακά και όσο πανε καλα τα πραγματα το κόστος θα αυξάνει γιατι θα πρεπει να παρεις κι άλλες κυψέλες, να προμηθευτείς εργαλεία εξαγωγής του μελιου και άλλες κυψέλες, να κανεις αρκετα ταξιδακια και να αγορασεις κι άλλες κυψέλες και φυσικα να αγοραζεις κι άλλες κυψέλες...

Νομιζω οτι η μόνη απόσβεση που μπορει να κανει ενας ερασιτέχνης ειναι η ηθικη ικανοποίηση που αποκτα απο τη μελισσοκομία και αξιζει πλήρως τα λεφτα που εχεις δαπανήσει για αυτη :)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home