Monday, January 22, 2007

η παγιδευμένη μέλισσα




Χτες χρησιμοποίησα μια δυο κουταλιές μέλι για να βγάλω φωτογραφίες για το post με το κρυστάλλωμα του μελιού. Με πιανει μια τσιγκουνιά κατι τέτοιες στιγμές. Έντονη κιόλας. Μετα τη φωτογράφηση και ενώ είμαι δίπλα στην κυψέλη, είναι δυνατόν να ξεπλύνω με νερο το κουτάλι και να πετάξω τα 2 - 3 ml μελι που εχει πάνω του? Για μένα δεν ειναι τίποτα. Για τη μέλισσα που φωτογραφίζω όμως, ισως ειναι και η ποσότητα που μαζέψει σε μια ζωή! Μα είναι να λυπάσαι τόσο μια μέλισσα? * (νομίζω θα απαντηθεί στον αστερίσκο)

Δεν μπορω λοιπον να πετάξω το μέλι. Eτσι κάνω μια κίνηση που οι σωστοι μελισσοκόμοι μάλλον θα με σιχτιρίζουν και θα βρίσκουν λαθος. "Έσταξα" αυτες τις κουταλιές στην πορτα της κυψέλης. Αυτο ειναι ανεπίτρεπτο γιατι εκτός απο τις μέλισσες τις κυψέλης μπορεί να προσελκύσει κι αλλες, γειτονικές και αθελα σου να προκαλέσεις μια μαχη που ίσως και να οδηγήσει και σε λεηλασία του ενος μελισσιού απο το άλλο. Παρόλα αυτα τη συγκεκριμένη στιγμή φυσούσε πολύ και μάλλον κανείς δεν ειχε τη διάθεση να βγει προς ανεύρεση τροφής, πλην των κατοίκων τις συγκεκριμένης κυψέλης που δεν εκαναν παρα μόνο μερικα βήματα για να την αποκτήσουν.

Έβγαλα διάφορες φωτογραφίες απο τις μέλισσες που τρώνε. Αυτό όμως που με ενθουσίασε ειναι το γεγονός οτι επειδή ακριβώς φυσούσε, μια δυο μέλισσες έχασαν τον έλεγχο και κόλησαν στο μέλι.











Αν δει κανεις στο βίντεο την προσπάθεια τους να αποκοληθούν νομίζω οτι θα νίωσει και την κουραση τους... και αν ειναι να απαντηθει το ερώτημα του αστερίσκου*, ναι μπορεις να λυπάσαι ακόμα και μια μέλισσα αλλα και καθε ζωντανο οργανισμό, οσο μικρος και αν ειναι. Αρκεί να μπεις ελάχιστα στη διαδικασία να τον παρατηρήσεις και θα δεις οτι ολοι τα ιδια ενστικτα επιβίωσης εχουμε και τις ιδιες ορμές και αναγκες.

Labels:

22 Comments:

  • At 2:02 PM, Blogger gotoAndPlay() said…

    Δεν θα το χαρακτήριζα σε καμία περίπτωση τσιγκουνιά αυτό που έκανες. Είναι ένα δείγμα του πόσο πολύ αγαπάς αυτό που κάνεις!

    Ερώτηση: τι φωτογραφική μηχανή χρησιμοποιείς; και φακό για τα κοντινά; (έχω κολλήσει από χτες :)

     
  • At 2:19 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Δεν ειναι η δικια μου... ειναι της Ελισάβετ και ειναιαυτή η ΝΙΚΟΝ η 8400 Σουπερ δεν ειναι?

     
  • At 2:32 PM, Anonymous Ελισάβετ said…

    Στις συγκεκριμένες πολυ κοντινές φωτος έχει προσαρμοστει (βιδωθεί) μπροστα απ'τον φακό ενα close-up χ10 φιλτράκι

     
  • At 2:34 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Nαι... σηματνιτκότατη λεπτομέρεια

     
  • At 2:37 PM, Blogger gotoAndPlay() said…

    Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τους δύο!

     
  • At 4:46 PM, Blogger BeeHappy said…

    Τα ίδια τραβάω όταν ξεμελίζω τις κερήθρες και στο τέλος όλα τα εργαλεία και οι δίσκοι είναι γεμάτα μέλια. Τα βγάζω στον κήπο και γίνεται ο χαμός.
    Καθυστερώ κατά μια μέρα αλλά λυπάμαι να ξεπλύνω "τόσο" μέλι και να πάει χαμένο.

     
  • At 5:34 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Πρεπει να υπάρχει καποια λυση. Αυτο που σκεφτόμουνα ειναι να το μαζέυεις όσο και να ειναι σε καποιο δοχέιο και οταν φτασει σε μια σοβαρη ποσότητα να κανεις κατι με αυτο.
    Ακομα ακομα και ενας αυτοσχέδιος τροφοδοτής ωστε να το βαλεις παλι στην κυψελη.

     
  • At 5:35 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Πρεπει να υπάρχει καποια λυση. Αυτο που σκεφτόμουνα ειναι να το μαζέυεις όσο και να ειναι σε καποιο δοχέιο και οταν φτασει σε μια σοβαρη ποσότητα να κανεις κατι με αυτο.
    Ακομα ακομα και ενας αυτοσχέδιος τροφοδοτής ωστε να το βαλεις παλι στην κυψελη.

     
  • At 2:19 AM, Anonymous Titanas said…

    Μερικές ερωτήσεις για την παγιδευμένη κυρία:

    1. Η μέλισσα δεν είναι έξυπνη αρκετά για να υπολογίζει τον κίνδυνο από πριν

    2. Γιατί οι άλλες μέλισσες δεν την βοηθούν;

    3. Μου έδωσε την εντύπωση ότι ξέρει να κάνει κάτι και θα το κάνει μέχρι να πεθάνει από εξάντληση. Ακόμα και όταν ξεκόλλησε συνέχισε να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο. Είναι φυσιολογικό;

    ΟΚ, μπορεί να είναι 101 ερωτήσεις :)

     
  • At 9:55 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    1. η μελισσα βρθηκε εκει απο ατυχημα (δεν ειναι μια αν δεις ειναι δυο βιντεο και 2 διαφορετικες...υποθετω οτι αν καθομουν εκει αλλα 20 λπτα θα εβλεπα κι αλλες) Δεν ειναι θεμα εξυπναδας. την εριξε ο αερας και κόλησε.

    2. Οι μελισσες ειναι λιγο σκληρες στην πολιτικο - κοινωνικη συμπεριφορα τους. Δεν βοηθουν η μια την αλλη. Αυτη που κολησε να ξεκολήσει. Οι υπολοιπες εχουν συγκεκριμένη εργασια να κανουν και δεν εχουν χρονο για αγαθοεργειες. Πιθανο να την καθαρίσουν οταν ξεκολήσει. Οχι ομως για βοηθεια αλλα για να παρουν το μελι που εχει πανω της. Αν μαλιστα τραυματιστει κατα την προσπαθεια να απελευθερωθει ισως και να τη σκοτώσουν. Μονο αρτιμελης και παραγωγικη θα ειναι χρησιμη.

    3. Το οτι ξεκόλησε δεν σημαινει οτι δεν εξακολουθει να εχει πανω της ποστητες μελιου που την κανουν δυσκινητη. Φαντασου την αντιστοιχια. Αν εισαι γεματος μελι απο πανω ως κατω και πρεπει ξαφνηκα να τρεξεις. Ειναι φυσιολογικο. Θα καθαριστει μονη της η με τη "βοηθεια" των αλλων και στην πορεια θα συνεχισει την εργασία της.

     
  • At 12:26 AM, Blogger zenovia said…

    πολυ στενόχωρο θέαμα!
    =[

     
  • At 10:13 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Δεν θα το ελεγα στεναχωρο, υπο την εννοια οτι τελικα απελευθερώνονται.

    Απλα την βλεπω και κουράζομαι. Σε καποιο σημέιο βλεπεις τα μπροστινα πόδια να σπινιάρουν και ταυτόχρονα τα πισω που ειναι κολήμένα μεσα και με πίανει ανγχος! Τελικα ομως βγαίνει.. οποτε :D

     
  • At 11:44 PM, Anonymous Anonymous said…

    Θα ήθελα να ασχοληθω με τη μελισσοκομία... Να το τολμήσω?

     
  • At 11:50 PM, Anonymous Anonymous said…

    12

     
  • At 10:43 AM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    θα έλεγα να τολμήσεις πρωτα να δεις oτι ΔΕΝ εχεις καποιου ειδους αλλεργία. Αν δεν εχεις... νομιζω οτι ειναι ακυρη η ερώτηση σου.. τι περιμενεις να πω? μην ασχοληθεις?

    το 12 τι ειναι?

     
  • At 12:50 PM, Anonymous Anargyros said…

    με αφορμή το "... ναι μπορεις να λυπάσαι ακόμα και μια μέλισσα ..."

    θυμήθηκα πως πιτσιρικάδες στο σπίτι μας μάλωναν εάν λέγαμε για μέλισσα "ψόφησε" για τους ανθρώπους και τις μέλισσες πρέπει να λέμε "πέθανε"...

    ...δεν ξέρω εάν συνηθίζεται σε άλλες περιοχές (μεγάλωσα σε ένα χωριό της Αριδαίας)

     
  • At 2:43 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Πολυ ωραίο :)))

    Δεν το εχω ξανακουσει όχι. Αλλα μου κανει λογικό, να δειχνεις σεβασμο και ευγνομωσύνη σε ενα εντομο που σε "ζει". Η πιο ενδιαφέρουσα παντως σκηνη πρεπει να διαδραματίζεται στην Ιαπωνια. Προ καιρου, αν ειχες διαβάσει ειχα βαλει ενα post για ενα ντοκιμαντερ για την Γιαπωνεζικη σφηκα. Δεν το έχω όλο, αλλα αν τυχει και το δεις (το δειχνει συχνα το ΣΚΑΙ) θα δεις οτι οι γιαπωνέζοι μελισσοκόμοι που εχαναν μελισσια απο τις γιαπωνέζικες σφηκες, θρηνούσαν κανονικότατα τα θύματα με κηδεία και τελετη!

     
  • At 12:52 PM, Anonymous Anna said…

    Πολύ καλά βίντεο..Σύντομα θα δίνει και μέρισμα το YouTube από τις διαφημίσεις του στους δημιουργούς video..
    Σε καλή μεριά!

     
  • At 2:16 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    Ναι κατι ακουσα.. :)

    δεν ξερω τι να τα κανω βεβαια τοσα λεφτα... :D

     
  • At 2:39 PM, Anonymous Anna said…

    Μοίρασέ τα στους..πτωχούς!

     
  • At 3:06 PM, Blogger Kostas Koutsoukos said…

    To χω(!)... θα το κανω σαν τον Jesse Jaims, oπως τον παρουσίαζε το Lucky Louk. Θα τα δινω στους φτωχους (δηλαδη στον κολληττο μου) ο οποιος θα εχει την ιδια ιδεολογια με μενα. Ετσι μολις του τα δωσω θα ειμαι εγω φτωχος και θα μου τα δινει πισω γιατι θα με λυπατε κ.ο.κ

    Αποτελεσμα. Ηθος - υφος - δοξα και πολλα λεφτα απο ενα video με μελισσες στο youtube...

     
  • At 12:19 PM, Anonymous Anonymous said…

    Η φωτογραφία σου με εντυπωσίασε πάρα-πάρα πολύ αλλά συγχρόνως με έκανε και να γελάσω αφου η μέλισσα φαινόταν σαν κάνει πατινάζ. Αυτό όμως που σίγουρα άξιζε πρέπει να ήταν τα συναισθήματα που σου προξενεί αυτή η εικόνα της τρομαγμένης μέλισσας η οποία προσπαθει να απεγκλωβιστεί μέσα από τον "παράδεισο" της (κάτω από άλλες συνθήκες).
    Εκείνη την ώρα, λοιπόν αναρωτιέσαι τι θα γίνει με την μικρή μέλισσα;Θα σωθεί ή θα την σκοτώσουν άραγε οι αδερφές της;
    Συγχαρητήρια!για μια ακόμη φορά εντυπωσίασες τους αναγνώστες σου.:)

     

Post a Comment

<< Home