Όπως έχω γράψει και παλίοτερα, υπάρχει μία μελισσοκομική ρήση, κακομεταφρασμένη, που λέει οτι για να ξεκινήσει κανείς, πρέπει να πάρει τρία μελισσια. Ένα να αγοράσει, ένα να του χαρίσουν κι ένα να κλέψει (!) .

Είναι πολύ ρηχή η καταγράμμα μετάφραση και δυστυχως πολλοί την ακολουθούν έτσι. Αν όμως την κάνεις λίγο πιο ψαγμένα και δεις τους συμβολισμούς, θα πιστεψεις πιθανότα ότι είναι σωστή.

Τα εχω ξαναγράψει, αλλά τα επαναλαμβάνω

Το αγορασμένο μελίσσι συμβολίζει την πραγματική επιθυμία να έχεις μέλισσες με προσωπικό κόπο. Να ξοδευτείς για αυτό.
Το χαρισμένο μελίσσι συμβολίζει την βοήθεια και την καθοδήγηση απο κάποιον. Χρειάζεσαι κάποιον να σου χαρίσει ενα μελίσσι, γιατί αυτό σημαίνει οτι έχεις δίπλα σου κάποιον που έχει ήδη μέλισσες και είναι εκεί για να σε βοηθήσει στο ξεκίνημα σου. Είναι εκεί για να σου “χαρίσει” την απαιτούμενη στήριξη στην αρχή. Να σε στηρίζουν.
Το κλεμμένο μελίσσι συμβολίζει μια μελισσκομική πράξη. Δεν μιλά για κυψέλη… μιλά για το μελίσι, το σμήνος, τον αφεσμό. Το να πιάσεις έναν αφεσμό είναι κατα κάποιον τρόπο κλεψιά, αφού το μελίσσι λογικά έφυγε απο κάποιον άλλο μελισσοκόμο. Ας πρόσεχε όμως. Νομίζω οτι όλοι οι μελισσοκόμοι θυμούνται τον πρώτο τους τρύγο και τον πρώτο αφεσμό που έπιασαν – “εκλεψαν”. Ειναι ενα σημαντικό σημείο στη μελισσοκομική πορεία και στο “ξεψάρωμα” και την πρώτη φορά που το κάνεις αποτελεί δυνατή εμπειρία.

Κυψέλη ασφαλισμένη με... άγκυρα

Κυψέλη ασφαλισμένη με… άγκυρα

Για να αρχίσεις λοιπόν πρέπει να εχεις τη διάθεση να κουραστείς, να έχεις τις πλάτες κάποιου φίλου και να έχεις και τα κοτσια να το κάνεις. Αυτά τα απλά λέει η ρήση αυτή. Κρίμα που κάποιοι δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν έτσι. Με έχουν ήδη κλέψει δυο φορές. Το θέμα όμως ξεπερνά κατα πολύ την βλακεία του κλέβω ένα πεντε, δέκα μελίσσια. Στο klemmenikipseli.blogspot.gr, το οποίο δεν είναι το site κάποιου επίσημου φορέα, δηλώνονται καθημερινά κλοπές μελισσιών. Λεω για τον επίσημο φορέα όχι για να απαξιώσω την προσπάθεια πίσω από αυτό, αλλά για να δείξω οτι δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να δηλωσει εκεί την απώλεια του. Δηλαδη πολλοι μελισσοκόμοι που εχουν πεσει θύματα κλοπής απλα δεν έχουν καταχωρίσει εκεί το συμβάν. Σε ένα site λοιπόν που ΔΕΝ εχει καταγράψει όλες τις κλοπές του μήνα, θα δούμε οτι για το το 2014 έχουν καταγραφεί περιπου 450 κλοπές, δηλ. πάνω απο 6 κυψέλες την ημέρα!

Εχει γίνει δε εξαιρετικά δημοφιλές στους κλεφτες, να μην παίρνουν ολόκληρη την κυψέλη, αλλά να την ανοίγουν και να παίρνουν το μέλι ή τα πλαίσια, καταστρέφοντας ουσιαστικά το μελίσσι.

Πριν λίγο καιρό είχα βάλει τη φωτογραφία αυτής της κυψέλης στο instagram, όπου οι ξένοι μελισσοκόμοι εντυπωσιάστηκαν και με ρωτούσαν έκπληκτοι αν στην Ελλάδα πραγματικά κλέβουν τα μελίσσια. Δεν ξέρω τι πάει στραβά με εμάς, πάντως η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα απο κάθε λογική και η οικονομική κρίση την κάνει τις κλεψιές ακόμα πιο συχνές. Αυτές τις μέρες βλέποντας τα γειτονικά μου μελισσοκομία να ρημάζουν το ένα μετά το άλλο, μπήκα στη διαδικασία να προχωρήσω σε μια λυση η οποία αφορά συσκευή εντοπισμού και στην οποία θα αναφερθώ άμεσα, μόλις δηλ. την ολοκληρώσω. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω μετά την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου και την πυροσφράγιση των μελισσιών μου.

Ελπίζω αυτή τη φορά να τελειώνουμε με το θέμα των κλοπών, γιατι αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος, εκτός απο χειρότερος εχθρός της μέλισσας, είναι και ο χειρότερος εχθρός του μελισσοκόμου.

piifpu: 9973 2.4.13

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper