Πως εκδίδεται το μελισσοκομικό βιβλιάριο;
Το μαγικό internet μπορεί να είναι άκρως παραπληροφοριτικό. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να μάθει σε ποια περιφέρεια ανήκει και να επικοινωνήσει μαζί τους για να διασταυρώσει αυτά που θα διαβάσει.
Σήμερα, 23.01.2014, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
5. Βεβαίωση περί κατοχής μελισσοσμηνών, από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Εάν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του μελισσοκόμου δεν υπάρχει Μελισσοκομικός ή Αγροτικός Σύλλογος, τότε αυτό δηλώνεται από τον μελισσοκόμο στην προαναφερθείσα Δήλωση του Ν.1599/86.
Το βιβλιάριο, φέρει εκτός από τον αριθμό, τη φωτογραφία και τα στοιχεία του μελισσοκόμου και σελίδες οι οποίες ενημερώνονται με τυχόν αλλαγές στην κατάσταση του μελισσοκομείου.
Υποχρεούμαι να βγάλω μελισσοκομικό βιβλιάριο αν έχω περισσότερα από 10 μελίσσια. Δεν διασαφηνίζεται κάπως, πως θα αποδείξω τη νόμιμη κατοχή τους. Κατά 99% ,ο μελισσοκόμος που μας παραχώρησε τα σμήνη, πρέπει να μας δώσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφεται σαφώς ότι μας δώρισε ή πούλησε τον τάδε αριθμό μελισσοσμηνών. Από την άλλη δεν είναι σαφές τι θα κάνω, αν πολλαπλασίασα μόνος τα μελίσσια μου. δηλ. αν εγω πήρα κάποτε λιγότερα από 10 μελίσσια και στην πάροδο των ετών, τα τα έκανα περισσότερα. Η λογική λέει, να φέρω μια υπεύθυνη δήλωση από κάποιον μάρτυρα, οτι ασχολούμαι με τις μέλισσες “χ” έτη και σταδιακά αύξησα τα μελίσσια μου τόσο, ώστε να υποχρεούμαι πλέον να ζητήσω μελισσοκομικό αριθμό. Αν εγώ έπιασα έναν αφεσμό κάποτε και μετά επειδή ήμουν άξιος έκανα 10 νέα μελίσσια, επίσης πρέπει να βρω έναν ανάλογο τρόπο απόδειξης της κατοχής των σμηνών.
Με αυτόν τον τρόπο βέβαια, αν θέλω μπορώ να βγω στη γύρα, να κλέψω ότι ασφράγιστο μελίσσι βρω στο δάσος και μετά κάνοντας μια αίτηση και φέρνοντας έναν φίλο – καλόπαιδο για μάρτυρα, που να πούμε οτι τα κατέχω τα σμήνη νόμιμα και να τα “ξεπλύνω”. Όπως είναι σαφές το σύστημα είναι διάτρητο και ανεπαρκές. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να υπάρξει μια ειλικρίνεια, αφορά στη βεβαίωση που θα πάρεις απο το σύλλογο, η οποία όμως δεν ειναι υποχρεωτική αφού δεν είμαστε όλοι εγγεγραμμένοι σε σύλλογο.
Ο σουρεαλισμός ξεκινά στο οτι καλείσαι να λύσεις τα κενά αυτά, σε συνεργασία με την ευφυΐα, την ικανότητα, την ευελιξία και πολλά άλλα χαρακτηριστικά, του κάθε υπαλλήλου που θα σε αναλάβει.
Ετσι παρατηρούνται ακραίες καταστάσεις. Πιάνω δύο ακρα – με απολύτως αληθινά γεγονότα και φανταστείτε εσείς όλες τις ενδιάμεσες παραλλαγές
Υπάλληλος έρχεται να κάνει τον επιτόπιο έλεγχο χωρίς να έχει καμία σχέση με τη μελισσοκομία, φοβάται τόσο πολύ τις μέλισσες που δεν πλησιάζει τις κυψέλες σε απόσταση μικρότερη απο 15 μέτρα. Τα κοιτα απο μακριά και αποφασίζει (συνήθως υπερ σου) αν η εικόνα του μελισσοκομείου ανταποκρίνεται στην υπεύθυνη δήλωση που έχει κατατεθεί.
Σε άλλη περίπτωση, ο υπάλληλος θεωρεί ότι έχει ικανή σχέση με τη μελισσοκομία και την αντιλαμβανετε τόσο καλά, που παίρνει πρωτοβουλιες στο ελεγκτικό κομάτι και δεν(!) καταγράφει όλες τις κυψέλες γιατί αμφισβήτησε την ικανότητα του μελισσοκόμου να μπορέσει να τις διαχειριστεί και να τις κρατήσει ζωντανές, κρίνοντας οτι ήταν κάπως αδύναμες και ο μελισσοκόμος άπειρος!
2. o υποψήφιος μελισσοκόμος δεν μπορεί να επιβάλει στον πωλητή να ενημερώνει το βιβλιάριο του.
Αυτά και άλλα πολλά, οδηγούν σε περιπέτειες . Ευτυχώς εγω δεν είχα καμια δυσκολία στην έκδοση του βιβλιαρίου μου αφου ειχα την τύχη να πέσω σε ανθρώπους ευέλικτους και εξυπηρετικούς.
Η εκδοση μελισσοκομικου βιβλιαρίου με ακριβή στοιχεία είναι απόλυτα λογική, είναι σοβαρότατη υπόθεση αφου εξυπηρετεί διάφορα πράγματα, που μπορεί να φτάνουν από τη φορολογική κατάσταση του επαγγελματία μελισσοκόμου, ως τη δυνατότητα ληψεως επιδοτήσεων. Την απογραφή του μελισσκομικου δυναμικού της χώρας για να ξέρουμε αν ανταποκρίνετε στην παραγωγή,για αποφυγή ελληνοποιήσεων ξένων μελιών κλπ. Τη διασφάλιση των κυψελών για να μην υπάρχουν κλοπές, κλεπταποδοχή κλπ, αφου φέρουν όλες έναν μοναδικό αριθμό και είναι “αδύνατο” να πουλήθουν ή χρησιμοποιηθούν.
Εγκυκλοπαιδικά να πω οτι το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης είναι ένα χρήσιμο link, σε κάθε περίπτωση που θεωρούμε οτι κάποιος δημόσιος λειτουργός δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του ή μας δημιουργεί προβλήματα και στη φόρμα αυτή, μπορούμε να καταθέσουμε εύκολα την καταγγελία μας και να βρούμε το δίκιο μας, εφόσον είμαστε σωστοί.
Κώστα, 2014 έχουμε!
Κώστα, ένα ακόμη δικαιολογητικό που (μου) ήταν απαραίτητο, και ας μην αναφέρεται πουθενά, είναι το τιμολόγιο αγοράς των κυψελών. Αυτό μου ζητήθηκε και όταν έγινε η αναθεώρηση, όπου έπρεπε να αποδείξω ότι αγόρασα επιπλέον κυψέλες για την εγκατάσταση των νέων σμηνών.
Και βέβαια, η τρύπα στην περίπτωση αυτή είναι τι γίνεται όταν οι κυψέλες αυτές είναι ιδιοκατασκευή… (?!)
χαχα! είδες που το έλεγα Μάριε? Το interntet μπορεί να είναι ακρως παραπληροφοριτικό! Τhanks.
Παναγιώτη ναι. Το γράφω κι αυτό. Το θέμα είναι οτι αντικειμενικά είναι λογικές απαιτήσεις, με την έννοια οτι αν θέλω μπορώ με τεχνασματα να νομιμοποιώ κυψέλες.
Το θεμα είναι οτι πρεπει να βελτιωθεί η διαδικασία εξαρχής και όχι να προσπαθουν οι υπάλληλοι να την βελτιώσουν στην εφαρμογή και κατα βούληση. Δεν διαμορφώνει το όργανο τον νομο, τον εκτελει. Αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε σε άλλα επίπεδα.
PanKok: όταν οι κυψέλες είναι ιδιοκατασκευή, θα πρέπει να προσκομίσεις απόδειξη αγοράς των ξύλων και άλλων υλικών κατασκευής τους
Kαι αν εγω τα ξύλα τα έχω απο την παλιά μου ντουλάπα που τη χάλασα? Το θέμα είναι οτι στην εγκύκλιο του υπουργείου, λέει οτι πρέπει να προσκομιστεί μόνο Αποδεικτικό στοιχείο απόκτησης μελισσοσμηνών. Δεν λέει τίποτα για κυψέλες. Δεν μπορεί ο υπάλληλος να σου ζητήσει κάτι παραπάνω επειδή έτσι του ήρθε. Για του λόγου το αληθές, να το έντυπο που δίνουν στους υπαλλήλους ακριβώς όπως το διαβάζει κανείς στο site της περιφέρειας Αττικής https://patt.gov.gr/main/attachments/2819_AP_10.doc
ΧΑΟΣ
Κατά καιρούς γράφτηκαν πολλά για το χάος που γενικά επικρατεί.
Γράφτηκαν και πολλές περιπέτειες.
Πολλές φορές έπεσε και πολύ γέλιο.
Όσο άσχετοι ερμηνεύουν όπως θέλουν και όσο δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες αυτά θα γίνονται.
Λύσεις υπάρχουν για όλα θέληση δεν υπάρχει.
Πρόσεξε λίγο τις κυψέλες των γειτόνων ανατολικά. Φέρουν ένα κίτρινο πινακιδάκι με στοιχεία που μπορούν εύκολα να ελέγχονται απ το κράτος .
Μήπως ….. λέω εγώ τώρα …….. βολεύει το ΧΑΟΣ.
Δε βολεύει το χάος. Ξεβολεύει η τάξη. Σκεψου μονο να βγει μια εντολή να είναι πλεον γνώστες της μελισσοκομίας οι ελεγκτές.
φιλε οταν ενωει αποδεικτικο αποκτισεις εγω εχω μια δηλωση του Ν105 οτι μου δωρισε ο ταδε 5 κυψελες μαζι με τα μελισοσμηνη τους επικυρωμένη απο την αστυνομια αυτο δεν αρκει?
[…] Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω μετά την έκδοση μελισσοκομικού βιβλιαρίου και την πυροσφράγιση των μελισσιών […]
Καλημερα.
καλημέρα!
Να σας ρωτήσω κάτι θέλω να κάνω μεταβιβάσει τα μελίσσια από τον μπαμπά μου λόγο συνταξιοδότησης μήπως γνωρίζετε τι χαρτιά χρειάζονται?
Δυστυχώς δεν γνωρίζω. Καλύτερα να επικοινωνήσεις με την περιφέρεια που ανήκεις
ήρθε ο καιρός να κάνω κι ένα σχόλιο για το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης. Η φόρμα που το 2014 πρότεινα ως λύση για να καταγγείλει κανείς δημόσιο υπάλληλο που του έκανε τη ζωή δύσκολη, αποδείχθηκε διάτρητη…
Το 2017, παρατηρήθηκε ότι η εφαρμογή δεν ήταν διασφαλισμένη από την online ερεύνα. Έτσι έκανες search στο google, με τα στοιχεία του καταγγέλοντα, ή του καταγγελόμενου και έβγαιναν στη φόρα όλα τα προσωπικά σου δεδομένα, πότε και τι καταγγελία είχες κάνει, σε ποιόν και που μένεις, το τηλέφωνό σου, το αφμ σου…
Και μη σκέφτεσαι τον μελισσοκόμο που κατήγγειλε ότι ο υπάλληλος της περιφέρειας τον δυσκόλεψε να βγάλει βιβλιάριο και τα στοιχεία του βγήκαν στη φόρα.
Σκέψου τον πολίτη που κατήγγειλε οτι ο λιμενικός στο νησί σου, σε συνεργασία με τον δήμαρχο και κάτι ανθρώπους της νύχτας, “νοίκιαζε” δημόσιο χώρο στο λιμάνι για τραπεζοκαθίσματα. Σκέψου που έμπλεξε αυτός που πήγε να ζητήσει το δίκιο του.
για του λόγου το αληθές
https://www.protothema.gr/greece/article/766048/gumnoi-ston-seedd/