Το μαγικό internet μπορεί να είναι άκρως παραπληροφοριτικό. Έτσι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να μάθει σε ποια περιφέρεια ανήκει και να επικοινωνήσει μαζί τους για να διασταυρώσει αυτά που θα διαβάσει.

Σήμερα, 23.01.2014, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

1. Αίτηση-Δήλωση, εις διπλούν στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
2. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 για την ακρίβεια των δηλουμένων στην Αίτηση- Δήλωση στοιχείων (Με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής όταν δεν υπογράφεται ενώπιόν μας από τον αιτούντα).
3. Δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες, τύπου ταυτότητας.
4. Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης μελισσοσμηνών.
5. Βεβαίωση περί κατοχής μελισσοσμηνών, από Μελισσοκομικό Σύλλογο ή εφόσον δεν υπάρχει από Αγροτικό Σύλλογο της περιοχής μόνιμης κατοικίας του ενδιαφερόμενου. Εάν στην περιοχή μόνιμης κατοικίας του μελισσοκόμου δεν υπάρχει Μελισσοκομικός ή Αγροτικός Σύλλογος, τότε αυτό δηλώνεται από τον μελισσοκόμο στην προαναφερθείσα Δήλωση του Ν.1599/86.
Αφού προσκομίσει τα δικαιολογητικά αυτά, θα πάρει αριθμό μητρώου με τον οποίο θα κληθεί να πυροσφραγίσει τις κυψέλες που δήλωσε. Η πυροσφράγιση γίνεται στον εμβρυοθάλαμο (χαμηλότερο πάτωμα) 4 εκατοστά πάνω από την είσοδο, στο μπροστινό μέρος της κυψέλης.
Έπειτα υποβάλλει Αίτηση Χορήγησης Βεβαίωσης Επιτόπιου Ελέγχου για τη Διαπίστωση Σήμανσης των Κυψελών στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΗ. Εντός είκοσι ημερών, διενεργείται επιτόπιος έλεγχος και αφού όλα είναι οκ, εκδίδεται η Βεβαίωση, δηλαδή το βιβλιάριο.

Το βιβλιάριο, φέρει εκτός από τον αριθμό, τη φωτογραφία και τα στοιχεία του μελισσοκόμου και σελίδες οι οποίες ενημερώνονται με τυχόν αλλαγές στην κατάσταση του μελισσοκομείου.

Έτσι αν δηλώσω 10 μελισσοσμήνη και μέσα στο έτος τα κάνω 20, θα πρέπει να γίνει νέο αίτημα για επιτόπιο έλεγχο και μετά από αυτόν ενημέρωση του βιβλιαρίου.
Κομβικό σημείο στα προηγούμενα είναι το 4: Αποδεικτικά στοιχεία απόκτησης μελισσοσμηνών.

Υποχρεούμαι να βγάλω μελισσοκομικό βιβλιάριο αν έχω περισσότερα από 10 μελίσσια. Δεν διασαφηνίζεται κάπως, πως θα αποδείξω τη νόμιμη κατοχή τους.  Κατά 99% ,ο μελισσοκόμος που μας παραχώρησε τα σμήνη, πρέπει να μας δώσει μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναγράφεται σαφώς ότι μας δώρισε ή πούλησε τον τάδε αριθμό μελισσοσμηνών. Από την άλλη δεν είναι σαφές  τι θα κάνω, αν πολλαπλασίασα μόνος τα μελίσσια μου. δηλ. αν εγω πήρα κάποτε λιγότερα από 10 μελίσσια και στην πάροδο των ετών,  τα τα έκανα περισσότερα. Η λογική λέει, να φέρω μια υπεύθυνη δήλωση από κάποιον μάρτυρα, οτι ασχολούμαι με τις μέλισσες “χ” έτη και σταδιακά αύξησα τα μελίσσια μου τόσο, ώστε να υποχρεούμαι πλέον να ζητήσω μελισσοκομικό αριθμό. Αν εγώ έπιασα έναν αφεσμό κάποτε και μετά επειδή ήμουν άξιος έκανα 10 νέα μελίσσια, επίσης πρέπει να βρω έναν ανάλογο τρόπο απόδειξης της κατοχής των σμηνών.

bee

Με αυτόν τον τρόπο βέβαια, αν  θέλω μπορώ να βγω στη γύρα, να κλέψω ότι ασφράγιστο μελίσσι βρω στο δάσος και μετά κάνοντας μια αίτηση και φέρνοντας έναν φίλο – καλόπαιδο για μάρτυρα,  που να πούμε οτι τα κατέχω τα σμήνη νόμιμα και  να τα “ξεπλύνω”.  Όπως είναι σαφές το σύστημα είναι διάτρητο και ανεπαρκές. Το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί να υπάρξει μια ειλικρίνεια, αφορά στη βεβαίωση που θα πάρεις απο το σύλλογο, η οποία όμως δεν ειναι υποχρεωτική αφού δεν είμαστε όλοι εγγεγραμμένοι σε σύλλογο.

Ο σουρεαλισμός ξεκινά στο οτι καλείσαι να λύσεις τα κενά αυτά, σε συνεργασία με την ευφυΐα, την ικανότητα, την ευελιξία και πολλά άλλα χαρακτηριστικά,  του κάθε υπαλλήλου που θα σε αναλάβει.

Ετσι παρατηρούνται ακραίες καταστάσεις.  Πιάνω δύο ακρα – με απολύτως αληθινά γεγονότα και φανταστείτε εσείς όλες τις ενδιάμεσες παραλλαγές

Υπάλληλος έρχεται να κάνει τον επιτόπιο έλεγχο χωρίς να έχει καμία σχέση με τη μελισσοκομία, φοβάται τόσο πολύ τις μέλισσες που δεν πλησιάζει τις κυψέλες  σε απόσταση μικρότερη απο 15 μέτρα. Τα κοιτα απο μακριά και αποφασίζει (συνήθως υπερ σου) αν η εικόνα του μελισσοκομείου  ανταποκρίνεται στην υπεύθυνη δήλωση που έχει κατατεθεί.

Σε άλλη περίπτωση, ο υπάλληλος  θεωρεί ότι έχει ικανή σχέση με τη μελισσοκομία και την αντιλαμβανετε τόσο καλά, που παίρνει πρωτοβουλιες στο ελεγκτικό κομάτι και δεν(!) καταγράφει όλες τις κυψέλες γιατί αμφισβήτησε την ικανότητα του μελισσοκόμου να μπορέσει να τις διαχειριστεί και να τις κρατήσει ζωντανές, κρίνοντας οτι ήταν κάπως αδύναμες και ο μελισσοκόμος άπειρος!

Συνηθισμένες είναι και οι περιπώσεις που ο υπάλληλός εκτός απο την υπέυθυνη δήλωση του “δοτη” απαίτησε (επίσης χωρις να το αναφέρει ο νόμος) και επικυρωμένη φωτοτυπία του βιβλιάρίου του, με σκοπό να φαίνεται η μεταβολή στον δικό του αριθμό μελισσοσμηνών αλλά και αποδεικτικό αγοράς των κυψελών που περιέχουν τα σμήνη. Λογικό αν θέλουμε να αποφύγουμε το “ξέπλυμα” αλλα:
1. τίποτε απο τα δύο δεν αναφέρεται στην εγκύκλιο.

2. o υποψήφιος μελισσοκόμος δεν μπορεί να επιβάλει στον πωλητή να ενημερώνει το βιβλιάριο του.

Είναι δηλαδή μια αυθαίρετη ερμηνεία της εγκυκλίου, που ναι μεν έχει μια λογική, αλλά δεν ο υπάλληλος δεν έχει δικαίωμα να την κάνει.

Αυτά και άλλα πολλά, οδηγούν σε περιπέτειες . Ευτυχώς εγω δεν είχα καμια δυσκολία στην έκδοση του βιβλιαρίου μου αφου ειχα την τύχη να πέσω σε ανθρώπους ευέλικτους και εξυπηρετικούς.

Η εκδοση μελισσοκομικου βιβλιαρίου με ακριβή στοιχεία είναι απόλυτα λογική, είναι σοβαρότατη υπόθεση αφου εξυπηρετεί διάφορα πράγματα, που μπορεί να φτάνουν από τη φορολογική κατάσταση του επαγγελματία μελισσοκόμου, ως τη δυνατότητα ληψεως επιδοτήσεων. Την απογραφή του μελισσκομικου δυναμικού της χώρας για να ξέρουμε αν ανταποκρίνετε στην παραγωγή,για αποφυγή ελληνοποιήσεων ξένων μελιών κλπ. Τη διασφάλιση των κυψελών για να μην υπάρχουν κλοπές, κλεπταποδοχή κλπ, αφου φέρουν όλες έναν μοναδικό αριθμό και είναι “αδύνατο” να πουλήθουν ή χρησιμοποιηθούν.

μελι

Το σύστημα  καταγραφής όμως, μοιάζει να επιδέχεται διορθώσεων. Για να κατανοήσει κανείς πόσο βοηθά στο θέμα των κλοπών, αρκεί να κάνει μια βόλτα στο online αρχείο κλεμμένων κυψελών και να δει τη συχνότητα των κλοπων. Για το θεμα του οικονομικού έλεγχου αφήνω τη φαντασία σας να οργιάσει.

Εγκυκλοπαιδικά να πω οτι το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης είναι ένα χρήσιμο link,  σε κάθε περίπτωση που θεωρούμε οτι κάποιος δημόσιος λειτουργός δεν εκτελεί σωστά τα καθήκοντα του ή μας δημιουργεί προβλήματα και στη φόρμα αυτή, μπορούμε να καταθέσουμε εύκολα την καταγγελία μας και να βρούμε το δίκιο μας, εφόσον είμαστε σωστοί.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper