Καμία φορά τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα σχεδιάζουμε και μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις ροκανίζουν τον χρόνο μας. Μια τέτοια περίοδο διανύω κι εγώ (από αυτές που οι εκπλήξεις μου ροκανίζουν τον χρόνο)  κι έτσι ενώ έχω πολλά πράγματα για το οποία θέλω να γράψω δεν προλαβαίνω να πιάσω το πληκτρολόγιο!

Με μια επιφύλαξη ώς προς το πόσο συνεπής θα είμαι τις ερχόμενες μέρες, ξεκινώ πάλι το γράψιμο.

Πριν λίγο καιρό μου “ανατέθηκε” από κάποιον διαδυκτιακό φίλο, ερασιτέχνη εντομολόγο να του συλλέξω κάποια έντομα. Ως γνωστόν, όλα αυτά γίνονται πάντα πεδίο φωτογράφισης και με αφορμή αυτό, παραθέτω μερικές φωτογραφίες από κάποια νεκρά έντομα, που έχουν απασχολήσει κατα καιρούς το bees.gr

Είναι μια ευκαιρία να δούμε το ένα δίπλα στο άλλο, έντομα που συχνά ο κόσμος μπερδέυει με τις μέλισσες! Στη μεγάλη φώτο, στην αρχή της σελίδας, είναι ξαπλωμένα από αριστερά προς τα δεξία, δύο διαφορετικά σερσένια, vespa orientalis και vespa crabro, μια σφήκα (νομίζω vespula germanica) μια μέλισσα apis melifera και τέλος ένας μπάμπουρας, bombus terrestris.
Έχω αναφερθεί και παλιότερα σε μια υπεραπλουστευμένη μέθοδο που έχω για να εξηγώ στους άσχετους με τα έντομα, τις διαφορές της σφήκας με τη μέλισσα. Σε εξέλιξη λοιπόν της μεθόδου αυτής, θα εντάξω στην περιγραφή και τα υπόλοιπα μαμούνια. Έλεγα λοιπόν ότι ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τα έντομα είναι να κάνουμε μια προβολή τους σε ένα οικοσύστημα που αντιλαμβανόμαστε καλύτερα και αυτό είναι τα θηλαστικά.

bee μέλισσα Apis melifera

Η μέλισσα λοιπόν (σχετικά αυθαίρετα βέβαια) θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τα αιγοπρόβατα. Ένας οργανισμός που ζει σε μεγάλες ομάδες, βόσκει καθημερινά στα χορταράκια είναι εκμεταλλεύσιμο από τον άνθρωπο και δεν σκοτώνει άλλα ζώα για να ζήσει. Αν οι μέλισσες είναι τα πρόβατα, οι σφήκες είναι οι λύκοι.

wasp σφήκα

Μικρότερες ομάδες, αναζητούν πρωτεΐνη και τροφή όχι στα φυτά, αλλά σε ζωικό ιστό. Οι σφήκες επιτίθενται σε άλλα έντομα (και σε μέλισσες) και τα τρώνε. Δεν είναι όμως οι λύκοι οι μεγαλύτεροι θηρευτές, υπάρχουν και τα μεγάλα αιλουροειδή, που θα έτρωγαν ακόμα και τους λύκους αν ζούσαν στο ίδιο περιβάλλον. Τα αιλουροειδή είναι πολλά, ποικίλουν από λιοντάρια μέχρι στις ακόμα μεγαλύτερες Τίγρης, σε τσιτάχ και λεοπαρδάλεις. Τέτοιοι μεγάλοι θηρευτές είναι τα λαϊκά ονομαζόμενα σερσένια, που ειναι ουσιαστικά οι μεγαλύτερες σφήκες στην Ελλάδα, vespa crabro και vespa orientalis (αλλού στον κόσμο υπάρχουν και μεγαλύτερες σφήκες)

Σερσένι Vespa Crabro - Vespa Orientalis

Ένας εντυπωσιακό σε μέγεθος χρώμα και τριχοφυΐα (!) έντομο είναι ο βομβίνος ο οποίος είναι επίσης άκακος για άλλα έντομα, επίσης “φυτοφάγος” και θα μπορούσε άνετα λόγο και του μεγέθους του να αντιπαραβληθεί στην αγελάδαbombus terrestris

Όπως ξαναέγραψα μιλάμε για μια πολύ ελαφριά προσέγγιση αλλά νομίζω ικανή να εξηγήσει πέντε πράγματα. Τα πράγματα στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο πολύπλοκα, αφού μόνο οι βομβίνοι για παράδειγμα, αντιπροσωπεύονται στα μάτια μας από τον εικονιζόμενο Bombus terrestris αλλά αριθμούν περισσότερα από 250 είδη.
Η εντομολογία είναι ένα γιγαντιαίο πεδίο έρευνας ιδιαίτερα αχαρτογράφητο, που κατά την άποψη μου αποτελεί επιστήμη του μέλλοντος. Μέχρι τότε ας αρκεστούμε στους ελαφρύς παραλληλισμούς. Για την ιστορία να πω ότι ένας από τους ο top θηρευτές κάθε οικοσυστήματος εντόμων είναι το αλογάκι της παναγίας, το οποίο έχω φωτογραφίσει – βιντεοσκοπήσει και παλιά αλλά φέτος το έχω φωτογραφίσει να εξαφανίζει μια μέλισσα και σύντομα θα το μοιραστώ μαζί σας! 2482015
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper