Mελισσοκομική Ζυγαριά
Η μελισσοκομική ζυγαριά είναι ένα εργαλείο που δεν μου έλειψε, αφού ένας μελισσοκόμος του δικού μου βεληνεκούς δεν μοιάζει να την έχει ανάγκη. Η τύχη όμως τα έφερε έτσι ώστε όλα αυτά διαψεύστηκαν. Κάτω από μια σειρά συμπτώσεων βρέθηκα να είμαι ιδιοκτήτης πλέον κι εγώ μιας ζυγαριάς και τώρα αναρωτιέμαι γιατί καθυστέρησα μια τέτοια αγορά τόσα χρόνια.
Κάποια μελίσσια μου είναι ικανοποιητικά κοντά για να υπάρχουν, αρκετά μακριά όμως για να έχω πλήρη εικόνα τους κάθε εβδομάδα. Εδώ και τρεις μήνες όμως, έχω μια σχετικά καλή εικόνα του τι κάνουν κάθε μέρα.
Για τους μη μυημένους θα περιγράψω λίγο τη συσκευή και τη χρήση της.
Μια ζυγαριά που είναι τοποθετημένη σε ένα ξύλινο κέλυφος (το οποίο βάφεται σε ότι χρώμα μας βολεύει) τοποθετείται κάτω από μια επιλεγμένη κυψέλη του μελισσοκομείου. Η ζυγαριά ανώδυνα και εύκολα, είναι από πριν ρυθμισμένη από τον κατασκευαστή και στέλνει σε ένα προεπιλεγμένο κινητό μια προκαθορισμένη ώρα ένα μήνυμα.
Έτσι εγώ για παράδειγμα λαμβάνω κάθε βράδυ ένα μήνυμα που με ενημερώνει για το βάρος της κυψέλης, τη διαφορά βάρους από την προηγούμενη μέτρηση, το σύνολο του βάρους, την υγρασία, τη θερμοκρασία και την κατάσταση της μπαταρίας. Έτσι έχω μια πολύ καλή εικόνα του μελισσοκομείου μου.
Είναι σε ένα σημείο που υπάρχει απόδοση? Βρέχει? Χρειάζεται τροφή? Είναι η περιοχή τόσο αποδοτική που πρέπει να πάω όλα μου τα μελίσσια άμεσα εκεί? Είναι ο ρυθμός συλλογής της τροφής τόσος ώστε να πρέπει να τρυγήσω ή να προσθέσω πάτωμα? Είναι η απόδοση της περιοχής τόση ώστε πρέπει να πάρω τα μελίσσια απο εκεί?
Το μόνο απογοητευτικό είναι οτι εδώ και αρκετές μέρες τα μηνύματα που παίρνω είναι αρνητικά, πράγμα που δείχνει ότι οι μέλισσες μου ξεκοκαλίζουν ότι έχουν μαζέψει τον τελευταίο καιρό. Όμως όπως πολύ καλά λέει κι ο μάστορας -κατασκευαστής, τα αρνητικά μηνύματα είναι πιο σημαντικά και σε μαθαίνουν περισσότερα. Έτσι πχ ξέρω ήδη ότι πρέπει να φύγω από την Ερέτρια το συντομότερο 🙂
Τα ηλεκτρονικά μέρη της ζυγαριάς είναι κλεισμένα σε ένα πλαστικό κουτί, στεγανά και ασφαλή. Η κατασκευή είναι ανθεκτική και αντέχει σημαντικό βάρος. Τα οικονομικά της οφέλη είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πόσο έξοδα γλυτώνει από τα πήγαινε – έλα στα μελίσσια.
Στην ελληνική αγορά αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κατασκευαστές. Η συγκεκριμένη που χρησιμοποιώ εγώ είναι του Π. Καραγιάννη από το beesscale και είμαι ικανοποιημένος στο 100%
Την βρίσκετε εδώ www.beesscale.com
img7038
που την έχεις να σου βάλω μερικές πέτρες επάνω,
να αναπαυτείς; 🙂
χαχά.. Πλάκα πλάκα το χω σκεφτεί. θα κάτσει καμια δεκαοχτούρα πάνω καμιά μέρα στις 8 και θα πηγαίνω την άλλη μέρα για τρύγο.
Ποιο το κόστος της Ζυγαριάς??
Πάνο οι τιμές νομίζω είναι από 200 μέχρι 400 ανάλογα τον κατασκευαστή. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές όμως από ζυγαριά σε ζυγαριά. Επειδή οι καιροί είναι ιδιαίτεροι, τόσο για τις οικονομικές ανάγκες που δημιουργούνται, όσο και για το ότι πλέον βρίσκεις φτηνές λύσεις και υλικά κι από το εξωτερικό, καλύτερα κάνε μια επαφή με τον κατασκευαστή γιατί μπορεί τα νούμερα αυτά να έχουν αλλάξει.
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα έξοδο που αποσβένεται νομίζω μέσα στο έτος, ανάλογα πάντα με το μελισσοκομείο σου
[…] Είναι η πρώτη χρονιά που χρησιμοποιώ τη ζυγαριά και δεν εκτιμώ ακόμα καλά τα μηνύματα της. Μετά απο μια […]
Times
Όπως ίσως (δεν) διάβασες στα προηγούμενα σχόλια, πιο λογικό είναι να ρωτήσεις τους κατασκευαστές για τιμές.