Η μελισσοκομική ζυγαριά είναι ένα εργαλείο που δεν μου έλειψε, αφού ένας μελισσοκόμος του δικού μου βεληνεκούς δεν μοιάζει να την έχει ανάγκη. Η τύχη όμως τα έφερε έτσι ώστε όλα αυτά διαψεύστηκαν. Κάτω από μια σειρά συμπτώσεων βρέθηκα να είμαι ιδιοκτήτης πλέον κι εγώ μιας ζυγαριάς και τώρα αναρωτιέμαι γιατί καθυστέρησα μια τέτοια αγορά τόσα χρόνια.
Μελισσοκομική ζυγαριά beesscaleΚάποια μελίσσια μου είναι ικανοποιητικά κοντά για να υπάρχουν, αρκετά μακριά όμως για να έχω πλήρη εικόνα τους κάθε εβδομάδα. Εδώ και τρεις μήνες όμως, έχω μια σχετικά καλή εικόνα του τι κάνουν κάθε μέρα.

Το σχετικά καλή εικόνα κι όχι τέλεια έγκειται στο ότι δεν είμαι ικανός ακόμα να μεταφράσω την πληροφορία που διαβάζω κι όχι στο ότι η πληροφορία δεν είναι αρκετή. Νομίζω ότι όταν θα κλείσω έναν κύκλο χρήσης του εργαλείου και γίνω πιο έμπειρος θα μπορώ να αξιολογήσω καλύτερα τις πληροφορίες που στέλνει καθημερινά το σύστημα.

Για τους μη μυημένους θα περιγράψω λίγο τη συσκευή και τη χρήση της.

Μελισσοκομική ζυγαριά beesscale

Μελισσοκομική ζυγαριά beesscale

Μια ζυγαριά που είναι τοποθετημένη σε ένα ξύλινο κέλυφος (το οποίο βάφεται σε ότι χρώμα μας βολεύει) τοποθετείται κάτω από μια επιλεγμένη κυψέλη του μελισσοκομείου. Η ζυγαριά ανώδυνα και εύκολα, είναι από πριν ρυθμισμένη από τον κατασκευαστή και στέλνει σε ένα προεπιλεγμένο κινητό μια προκαθορισμένη ώρα ένα μήνυμα.

 

Μελισσοκομική ζυγαριά beesscale

 

Έτσι εγώ για παράδειγμα λαμβάνω κάθε βράδυ ένα μήνυμα που με ενημερώνει για το βάρος της κυψέλης, τη διαφορά βάρους από την προηγούμενη μέτρηση, το σύνολο του βάρους, την υγρασία, τη θερμοκρασία και την κατάσταση της μπαταρίας. Έτσι έχω μια πολύ καλή εικόνα του μελισσοκομείου μου.

Είναι σε ένα σημείο που υπάρχει απόδοση? Βρέχει? Χρειάζεται τροφή? Είναι η περιοχή τόσο αποδοτική που πρέπει να πάω όλα μου τα μελίσσια άμεσα εκεί? Είναι ο ρυθμός συλλογής της τροφής τόσος ώστε να πρέπει να τρυγήσω ή να προσθέσω πάτωμα? Είναι η απόδοση της περιοχής τόση ώστε πρέπει να πάρω τα μελίσσια απο εκεί?
πευκόμελοΤο μόνο απογοητευτικό είναι οτι εδώ και αρκετές μέρες τα μηνύματα που παίρνω είναι αρνητικά, πράγμα που δείχνει ότι οι μέλισσες μου ξεκοκαλίζουν ότι έχουν μαζέψει τον τελευταίο καιρό. Όμως όπως πολύ καλά λέει κι ο μάστορας -κατασκευαστής, τα αρνητικά μηνύματα είναι πιο σημαντικά και σε μαθαίνουν περισσότερα. Έτσι πχ ξέρω ήδη ότι πρέπει να φύγω από την Ερέτρια το συντομότερο 🙂

Τα ηλεκτρονικά μέρη της ζυγαριάς είναι κλεισμένα σε ένα πλαστικό κουτί, στεγανά και ασφαλή. Η κατασκευή είναι ανθεκτική και αντέχει σημαντικό βάρος. Τα οικονομικά της οφέλη είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πόσο έξοδα γλυτώνει από τα πήγαινε – έλα στα μελίσσια.

μελισσοκομική ζυγαριά beesscale

Στην ελληνική αγορά αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν τουλάχιστον τρεις κατασκευαστές. Η συγκεκριμένη που χρησιμοποιώ εγώ είναι του Π. Καραγιάννη από το beesscale και είμαι ικανοποιημένος στο 100%

Την βρίσκετε εδώ www.beesscale.com

Μελισσοκομική ζυγαριά bees scale sms message

μελισσοκομική ζυγαριά beesscale

img7038

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper