Αλκυονίδες μέρες και ο μύθος της Αλκυόνης. Ευτυχώς που πνίγηκε ο Κήυκας.
H Αλκυόνη ήταν κόρη του βασιλιά Αίολου της Θεσσαλίας (ή του Αίολου, θεού των ανέμων και γιου του Ποσειδώνα) και της Εναρέτης ή της Αιγιαλείας. Όπως σε κάθε αρχαίο Ελληνικό μύθο, έτσι κι εδώ, οι παραλλαγές είναι αρκετές.
Ο Δίας δεν τα υπολόγισε καλά όμως και η καντεμιά συνεχίστηκε. Η Αλκυόνη ως πουλί, βρέθηκε να γεννά 5 – 6 αυγά Γενάρη μήνα, σε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τότε ο Δίας, που δεν γνώριζε τι θα πει λάθος απόφαση, άλλαξε και τον καιρό, φροντίζοντας ένα δεκαπενθήμερο κάθε Ιανουάριο ο καιρός να είναι σχεδόν ανοιξιάτικος και η Αλκυόνη να φέρνει σε πέρας τη δύσκολη αποστολή της μητρότητας, με ιδανικό καιρό.
Έτσι ο μελισσοκόμος μπορεί να είναι ευτυχής που ο Κύηκας θαλασσοπνίγηκε, γιατί οι Αλκυονίδες μέρες αποτελούν μια ιδανική ανάπαυλα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, βοηθώντας και τα μελισσάκια του να πάρουν μια ανάσα,να επισκεφτούν τις πρώιμες ανθοφορίες και με νέες δυνάμεις να υποστούν τον κρύο Μάρτιο. Κυρίως όμως επιτρέπουν στο μελισσοκόμο να κάνει μια δυο εργασίες στα μελίσσια.
Οι αλκυονίδες μέρες (που μοιάζουν να τελείωσαν για φέτος) επέτρεψαν να μπει λιγη γύρη, φορτωμένη στις τσέπες των μελισσών, σαν αυτή στη μεγάλη φώτο, από ιδιαίτερα λουλούδια, σαν τον εχίνοπα που φωτογράφισα ολάνθιστο αυτές τις μέρες. Μάλιστα μου δώθηκε η ευκαιρία να κάνω και την πρώτη διορθωτική κίνηση στην κατηγορία “μελισσοκομικά φυτά”.
O φίλος μου ο Σπύρος, μου είχε κάνει στο παρελθόν μια σωστή παρατήρηση: Ωραίες οι φωτογραφίες των φυτών και οι μέλισσες, καλές οι πληροφορίες, αλλά σπάνια βάζω και μια δυο φωτογραφίες, που να είναι περιγραφικές του φυτού, ώστε να μπορεί κάποιος να το αναγνωρίσει και στην πράξη.
Σκοπεύω λοιπόν να το διορθώσω αυτό, αρχής γενομένης από τον εχίνοπα και να συμπληρώσω σταδιακά όλα τα σχετικά άρθρα, με σκαναρίσματα των φύλλων, των λουλουδιών σε πολύ υψηλή ανάλυση και μια πανοραμική φωτογραφία του κάθε φυτού. Νάτος λοιπόν διορθωμένος και κλείνω με μια κατάκοπη δεσποινίδα από την τελευταία επίσκεψη κατά τις αλκυονίδες του 2014
Ο Δίας καλά τα υπολόγισε αφού ο Κήυκας πνίγηκε.
Η Αλκυόνη του βγήκε ατακτούλα αλλά και έτσι ο Δίας πάλι τα …μπάλωσε.
Με το ωραίο παραμυθάκι πιστεύω να κοίμισες καμιά μελισσούλα σου.
Καλησπέρα. Αυτή τη εποχή από τη πλευρά της Ηλιούπολης οι μέλισσες πάνε μαζικά σε ένα φυτό (θάμνο) από τον οποίο παίρνουν κόκκινη γύρη και μόνο και όχι νέκταρ, όπως μου είπανε. Αλλά δεν έμαθα το όνομά του. Καμιά πληροφορία για το όνομα;
Ευχαριστώ
Μπατής Γιώργος
Γιώργο δεν μπορώ να ξέρω αν δεν δω τουλάχιστον μια φωτογραφία. Οτι φυτά έχω ανεβάσει στο bees μπορεις να τα δεις εδω (link) (μήπως βοηθούν) και επιπλεον μπορεις να ψάξεις για ωραιες φωτος στο site μελισσοκομικα φυτα (link)
Δε μπορώ να βρώ φωτό στο δίκτυο. Μάλλον θα πρέπει να στο περιγράψω με λεπτομέρεια, γιατί μασίνι δεν έχω.
ΥΓ Φθινοπωρινό ρείκι έχει εδώ κάτω; (δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις)
Nαι έχει σε διάφορα σημεία. Το θέμα ειναι αν είναι τόσα πολλά τα φυτά που μπορουν να δώσουν αξιόλογες ποσότητες
[…] στα άνθη της δεν είναι φύλλο. Κάθε χρόνο, γύρω στις αλκυονίδες την παρατηρώ να ανθίζει. Παλιότερα απο […]
[…] με το πότισμα που έχει γίνει, η άνοιξη να είναι καλή! Η αλκυονίδες (που μάλλον διανύουμε), μου επέτρεψαν μια δυο […]