Κάποια στιγμή στη (μελισσοκομική) ζωή σου, καλείσαι να βγάλεις το λεγόμενο μελισσοκομικό βιβλιάριο. Κατά την άποψη μου, η κίνηση αυτή οδηγεί συχνά σε σουρεαλιστικές εμπειρίες, που αλλάζουν από μελισσοκόμο σε μελισσοκόμο και πιθανόν να γράψω και για αυτές μια άλλη φορά.

Ο λόγος για τον οποίο θέλει ο καθένας να βγάλει μελισσοκομικό βιβλιάριο είναι διαφορετικός. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωμένος να το κάνει, όποιος διατηρεί περισσότερα από 10 μελίσσια.

Ο λόγος για τον οποίο ήθελα εγώ μελισσοκομικό βιβλιάριο, δηλαδή να εγγραφώ στο ειδικό μητρώο του υπουργείου γεωργίας, ήταν για να αποκτήσω τον αντίστοιχο αριθμό, με τον οποίο υποχρεούμαι τώρα να πυροσφραγίσω τα μελίσσια μου.

H πυροσφράγιση, το σημάδεμα δηλ. των κυψελών μου με την ταυτότητα μου, μου δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα να κάνω χρήση των δικαιωμάτων μου ως μελισσοκόμος. Να μπορώ να βάλω τα μελίσσια μου σε όποιον δημόσιο χώρο προβλέπεται, χωρίς να θεωρείται ότι απλά ακούμπησα εκεί την προίκα μου και να διασφαλίσω ότι όποιος μεταφέρει τα δικά μου μελίσσια χωρίς την έγγραφη άδεια μου, θα θεωρηθεί κλέφτης.

Ερχόμαστε λοιπόν στην πυροσφράγιση. Μια μεταλλική σφραγίδα που πυρώνεται και τυπώνει στις κυψέλες μου το νούμερο – ταυτότητα μου.

Οι σφραγίδες του εμπορίου κυμαίνονται στην τιμή των 100 ευρώ. Αυτές κατά βάση για να δουλέψουν πρέπει να συνδέονται με φιάλη υγραερίου, που ανάλογα από το βάρος της και το περιεχόμενο μπορεί να κοστίζουν κάποιες δεκάδες ευρώ. Επιπλέον χρειάζονται σωληνάκια σύνδεσης, μπεκακια, κάνα δυο μικρά περιφερειακά και φυσικά τα στοιχεία με τους αριθμούς που θέλουμε να χαράξουμε, που κοστίζουν περίπου 1 ευρώ το ένα. (θέλουμε περίπου 10)

πυροσφραγίδα

Με λίγα λόγια το ποσό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά ας δεχτούμε ότι είναι μια επένδυση σε μια συσκευή που θα χρησιμοποιήσεις πολύ. Βέβαια, αν ανήκεις σε κάποιο σύλλογο 99% θα μπορεί να σου παραχωρηθεί η κοινόχρηστη σφραγίδα για λίγες μέρες ή αν έχεις κάποιο φίλο που έχει ήδη σφραγίδα, ίσως στη δανείσει.

Το πρόβλημα είναι ότι η διαδικασία απόκτησης αριθμού απαιτεί να πας στα καινούρια μελίσσια σου, να τα πυροσφραγίσεις (ενώ οι μέλισσες είναι μέσα..) και να έρθει αργότερα υπάλληλος της περιφέρειας σου και να βεβαιώσει την κατοχή τους. (ελπίζω σύντομα να αναπτύξω τη διαδικασία η οποία δεν είναι γνωστή σε όλους)

Αν εγώ πχ έχω στο “πουθενά” 10 μελίσσια, πρέπει να πάω εκεί με τον “ακριβό” κι ασήκωτο εξοπλισμό μου, να ανάψω το υγραέριο σε μια πιθανόν δασική περιοχή και να πυροσφραγίζω με τραγούδια και χαρά. Επειδή τυχαίνει λοιπόν και έχω καίει από ελαφροχέρηδες και επειδή δραστηριοποιούμαι σε μια περιοχή που μπορούν να κλέψουν ακόμα και τη γύρη από τα πόδια της μέλισσας, έχω βάλει τα μελίσσια σε ένα σημείο κάπως δύσβατο. Μου βγαίνει λίγο η πίστη με τα πήγαινε – έλα, άλλα το ίδιο θα πάθει κι ο κλέφτης. Ας κουραστεί κι αυτός για κάτι. Άντε λοιπόν τώρα στα μελίσσια με την φιάλη στη πλάτη και την πυροσφραγίδα του συλλόγου να κάνεις δουλεία.

Έτσι λοιπόν πήρα κι εγώ μερικά κομμάτια μέταλλο και και έφτιαξα το απλούστερο σύστημα που μπορούσα να σκεφτώ, με βάση αυτά που είχα δει στα blogs των υπολοίπων συναδέλφων και συγκεκριμένα βασίστηκα σε μια ιδέα του Θεοδόση. Πιάστηκα μάλιστα κορόιδο και τα πρώτα μέταλλα τα πήρα από γνωστό πολυκατάστημα σε 4πλασια τιμή από ότι στο σιδεράδικο που μου πρότεινε ο παπα Σπύρος.

πυροσφραγίδα

Σε κάθε περίπτωση, βίδες γωνίες και μέταλλα μου πήγαν περίπου 10 ευρώ. Για να τη συναρμολογήσω χρειάστηκα τρυπάνι και κόφτη.

πυροσφραγίδα

πυροσφραγίδα

πυροσφραγίδα

Η πυροσφραγίδα μου είναι μάλλον προσχέδιο μιας νέας που θα ακολουθήσει. Παρόλα αυτά πυροσφράγισα ήδη τα πάντα*(και βάζω εδώ έναν αστερίσκο). Παλιά πατώματα και νέα. Βαμμένα κι αβαφα. Καπάκια, πλαίσια.. ότι θες. Συνολικά το “εργαλείο” αλλοιώθηκε λίγο από τη χρήση, μαθαίνοντας μου ότι πρέπει να ενισχύσω λίγο κάποια σημεία. Αυτό όμως είναι αυτοσχέδιο! Εντύπωση μου προκαλούν τα αγοραστά στοιχεία, που κατσάρωσαν και ξεχαρβαλώθηκαν μετά από ελάχιστη ώρα χρήσης!

Πυροσφραγίδα

Τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.

1. είναι χάλια η ποιότητα τους
2. Ζεσταίνονται πολύ επειδή η “ράχη” που έχω φτιάξει είναι λεπτή
3. Χάλασαν όταν τους έριξα απευθείας φωτιά για να τα ζεστάνω πιο γρήγορα.

(Σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να γράφουν σωστά)

Κρατάω κι αυτό το σημείο γιατί θα χρειαστεί για τον αστερίσκο, σχολιάζοντας μόνο πως ότι πληρώνεις παίρνεις και συνεχίζω με τη φωτιά:

Για να είμαι πιο ευέλικτος και να μπορώ εύκολα να κάνω τη δουλεία μου στο δάσος, αφού έφτιαξα αυτή την ελαφριά πυροσφραγίδα, πήρα κι ένα μικρό φλόγιστρο για να τη θερμαίνω. Όχι το μικρότερο όμως, αφού σωστά προτίμησα τη φιάλη προπανίου για μεγαλύτερη απόδοση. Το φλογιστρο για το προπάνιο όμως είναι αρκετά ακριβό κι εγώ σε μια γύρα στην οδό Αθηνάς διάλεξα το φτηνότερο. Ότι πληρώνει παίρνεις λοιπόν…και να ο αστερίσκος που έλεγα: ο λόγος για τον οποίο πυροσφράγισα τα πάντα εκτός από τις μέλισσες είναι ότι μετά από δυο λεπτά λειτουργίας, η βαλβίδα πάγωσε και κόλλησε(!) με αποτέλεσμα να μείνει το φλόγιστρο αναμμένο και να μη μπορώ να το κλείσω! Ευτυχώς αυτό συνέβει στο σπίτι και όχι στο μελισσοκομείο. Συνήθως δεν βρίζω στο blog αλλά εδώ νομίζω ότι θα μου συγχωρεθεί η έκφραση λόγο της ορθότητας της: να γιατί δεν κάνουμε μαλακίες στο δάσος αλλά στο σπίτι μας.

Φλόγιστρο προπανίου - μελισσοκομική πυροσφραγίδα

Μου φαίνεται εντελώς παρανοϊκό και λάθος το να πυροσφραγίζει κανείς σε οποιονδήποτε άλλο χώρο εκτός από την αυλή της αποθήκης του. Εξωτερικός χώρος για να αερίζεται, αλλά ιδιωτικός και διαχειρίσιμος σε περίπτωση ατυχήματος.

Εν κατακλείδι νομίζω ότι κανένας μικρός μελισσοκόμος δεν πρέπει να αγοράζει πυροσφραγίδα αφού μπορεί να την φτιάχνει πιο φτηνά μόνος του. Αν όλα πάνε καλά και χρειάζεται σοβαρό μηχάνημα, μπορεί να νοικιάζει ή να δανείζετε αυτή του συλλόγου του. Οι μισές πυροσφραγίδες του εμπορίου χτυπάνε τη φωτιά ασύμμετρα και τα μισά γράμματα τυπώνονται ενώ τα άλλα μισά δεν βγαίνουν. Φωτιές, υγραέρια κλπ θέλουν τρομερή προσοχή. Δεν πρέπει να τσιγκουνευόμαστε, όταν μιλάμε για θέματα ασφάλειας.

θυμίζω οτι το κόστος μου ήταν 10 ευρώ απέναντι σε 100.

Για το πως βγαίνει το μελισσοκομικό βιβλιάριο ίσως γράψω μια άλλη φορά. Όσοι έχουν βγάλει ξέρουν.

πυροσφραγίδα

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper