Ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται τοπικά, τα ονόματα των φυτών, είναι πάντα ιδιαίτερος και μοναδικός. Έτσι δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποιο είναι το όνομα του φυτού που μου παρουσίασαν σαν Αλογορίγανη το καλοκαίρι και τι σχέση μπορεί να έχει με τη λαγορίγανη ή τη ρίγανη. Σίγουρα ( κατ’ εμέ ) μυρίζει τόσο υπέροχα, που όπως είχα παλίοτερα τα κεράκια μου μαζί για να τα μυρίζω, έτσι έχω κι ένα βαζάκι στο σπίτι για να μου θυμίζει το χωριό.

αλογορίγανη

bee μέλισσα

Να μην τα πολυλογώ, στην τελευταία μου επίσκεψη στο χωριό, ήταν ενα απο τα λίγα φυτά που συναντούσες εύκολα και παντού, το οποίο το δούλευαν αρκετά καλά οι μέλισσες. Λιγότερο απ’ ότι πέρσι, αλλά αρκετά καλά. Είναι μάλιστα ένα φυτό που ανθίζει σταθερά από τον Ιούλιο. Αν κάποιος ξέρει πως αλλιώς λένε το φυτό θα με ενδιέφερε να το μάθω. Με ενδιαφέρον επίσης, περιμένω να δω πως θα ξεχειμωνιάσουν τα εκεί μελίσσια για να δουμε τι μέτρα θα πρέπει να πάρουμε για του χρόνου.

Το φυτό γενικά

flower άνθος

leaf φύλλο

Κατά τα άλλα, με μια ελαφρά έκπληξη είδα μέλισσες σε κυκλάμινα (Cyclamen). Ούτε είχα ξαναδεί, ούτε είχα ξανανακούσει για αυτό, από άλλον μελισσοκόμο. Γενικά νομίζω τελικά ότι οι μέλισσες θα βρουν κάτι σε οποιοδήποτε άνθος (ακόμα και στην ελιά). Το θέμα είναι να βρίσκουν τροφή, ώστε να μην έχουν πραγματικά λόγο να πάνε στο “περίεργο”. Πιθανολογώ ότι οι επισκέψεις στα κυκλάμινα δείχνουν ανεπάρκεια τροφών.

κυκλάμινα (Cyclamen)

κυκλάμινα (Cyclamen)

9285

update 31.10.2013: Aγριορίγανη Calamintha nepeta (L.) Savi. ssp.nepeta

[…]  Πρόκειται για φυτό αρωματικό , πολυετές με βλαστούς όρθιους και άνθη ανοιχτού μοβ χρωματισμού . Το υποείδος nepeta ξεχωρίζει από το υποείδος gradulosa από τον αριθμό των δοντιών που έχουν τα φύλλα (περισσότερα από 5 σε κάθε πλευρά). Στην Ιταλία το χρησιμοποιούν πολύ στην μαγειρική (nepitella) . Το φυτό ανθίζει από τον Ιούνιο . Ακόμη και σήμερα αρχές Οκτώβρη θα το δούμε ανθισμένο σε μικρές ομάδες  […]

Πηγή: florakristonia.blogspot.gr

Ευχαριστώ το Κώστα που με το σχόλιο του, καθοδήγησε το google search 🙂

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper