Ανοιξιάτικος Φεβρουάριος
O φεβρουάριος κοντεύει να τελειώσει. Ο καιρός ανοιξιάτικος, ανθοφορίες όπως το μούσκαρι (στη μεγάλη εικόνα) και η δενδρώδης μιδική ξεκίνησαν για τα καλά.
Ακόμα και οι ασφόδελοι ξεκινάνε δειλά δειλά. Στη φάση αυτή, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, αποφάσισα να κάνω μια χαλαρή, μικρή τροφοδοσία με σιρόπι, με σκοπό τη διέγερση. Δεν το έχω ξανακάνει τέτοια εποχή και ακολούθησα τη συμβουλή ενός φίλου για το πως να το κάνω, ωστέ να πάρουν οι μέλισσες το σιρόπι πολύ αργά.
Πήρα λοιπόν μικρές σακούλες πολυμπάγκ, έβαλα μέσα ελάχιστη ποσότητα σιροπιού 1:1 (γύρω στα 150 – 200 ml) και τις τοποθέστησα στα πλαίσια. Τις άφησα να πάρουν το σχήμα που ήθελαν και μετα έκανα μια δυο μικρές τρυπίτσες στο πάνω μέρος, με αποτέλεσμα λίγο απο το σιρόπι να βγει έξω αλλά να μείνει πάνω στις πτυχώσεις της σακούλας.
Όπως είναι λογικό οι μέλισσες το κατανάλωσαν άμεσα, μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις κατα τρύπισαν και τη σακούλα/ τροφοδότη. Όλα αυτά καλά, αλλά είναι ρίσκα καθώς ο Μάρτης πιθανόν να έχει άλλη γνώμη. Συμβολικά βάζω μια φωτογραφία σημερινή, με το ολάνθιστο ανοιξιάτικο δεντράκι και τον ουρανό απο πίσω να δηλώνει τις εντελώς ανάποδες και χειμερινές προθέσεις του καιρού.
0158 0148
Για του μη μυημένους… στο γιατί πρέπει ο μελισσοκόμος να τροφοδοτεί τα μελίσσια του και γιατί δεν είναι κακό αυτό, έχω αναφερθεί παλιότερα
Γενικά το’πιασα.
Αυτή είναι έξτρα τροφή από το ζυμάρι; Στη φωτογραφία δίπλα δεν είναι η συσκευασία;
Αν κατάλαβα καλά σκοπος είναι να “ξυπνήσεις” τις μέλισσες;Έχεις κάποια ανθοφορία στο μυαλό σου ή γενικά;
Όλα αυτά τα μελίσσια που “βοσκουν” έξω στον Υμηττό έτσι έχουν “ξυπνήσει”;
Παντώς από τη πλευρά της Ηλιούπολης πολύ ανθοφορία! Ασφόδελοι, αμυγδαλιές, αγριοαχλαδιές, λαδανιές! Τα πάντα όλα.
Ναι εχουν ζυμάρι για κυρίως τροφή. Το σιρόπι μπαίνει σε ελαχιστη ποσότητα με καθαρό σκοπό τη διέγερση
Καλησπερα, είμαι νεος μελισσοκομος και θα ηθελα να κανω μια ερωτηση. Στις 2/3 επισκεφθηκα τα μελισσια μου και ειδα κατι περιεργο. Καποια μεγαλα,δηλαδη 7 τελαρα πληθυσμο-5 τελαρα γονο κατα μ.ο. ανοιγοντας τα καπακια με τη σιτα (τυπου αυστραλιας) που τους εχω, ειχαν παρα πολυ υγρασια κοκκινου χρωματος. Η υγρασια εσταζε αλλα ευτυχως πανω στα κηροπανα. Τα καπακια δεν ειναι απο ραμποτε αλλα απο κοντρα πλακε. Αυτη η υγρασια προερχεται απο τις μελισσες ή απο το περιβαλλον και πως μπορω να απαλλαγω απο αυτη.
Πιστευω να σας εδωσα αρκετες πληροφοριες. Ευχαριστω εκ των προτερων.
Kαλησπέρα, Συνήθως η υγρασία προκαλείται από το ίδιο το μελίσσι, (πχ οταν καταναλωνει μεγάλες ποσότητες τροφής) Προφανώς το μελίσσι σου ειμαι πολυ καλά κλεισμένο, με προπολη στις σιτες αερισμου, υποθέτω κλειστό πατο και δεν αεριζεται πολύ καλα. Η υγρασία τις πιο πολλές φορές μοιαζει να έχει ενα κοκκινωπό χρώμα. Τωρα για το αν προερχεται και από το περιβάλλον πρέπει να το δεις εσύ. Αν πχ το μελίσσι μπαζει απο πουθενα νερο κλπ
Εχουν οντως κλειστο πατο, πορτες πολυ μικρες (λόγω του χειμώνα αλλά και λογω του οτι εχει ακομα σφηκες!!!) και πρόπολη μονο στις μπροστινες σιτες. Απο οτι φαινεται δεν μπαζουν νερο απ΄ εξω. Αυτη η υγρασια απο οτι καταλαβαινω ειναι επιζημια για τα μελίσσια. Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση Κώστα, να σαι παντα καλα.
Η υγρασία είναι πράγματι πρόβλημα, αλλά είναι μικρότερο κακό απο το κρύο. Οπότε καλυτερος αερισμός θα βοηθούσε. Σπάνια εχω πετύχει πολύ υγρασία μέσα σε μελίσσι και χωρίς να είμαι 100% ήταν πάντα σε περιόδους που το είχα ταίσει πολυ καλα… Αυτό που κάνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να αλλαζω άμεσα το καπάκι με κάποιο άλλο που εχει εντελώς καθαρές τις σιτες αερισμού.