Η ζωή του κηφήνα (που δεν ειναι ο τεμπέλης της κυψέλης)
Ο κηφήνας ειναι το αρσενικό άτομο του μελισσιου. Ειναι πολύ πιο μεγαλόσωμος και ευρωστος απο μια εργάτρια. Ειναι γεννημένος απο αγονιμοποίητα αυγα, δηλαδή προιόν παρθενογέννεσης, πραγμα εντυπωσιακό αν κάνει κανείς μια αναγωγή του φαινομένου σε αλλα πλάσματα.
Θα ήταν ιδιέταιρα θαυμαστό και οικονομικα βολικό, να βάλω μια παρθένα κότα σε ενα δωμάτιο και όταν της ξανανοίξω μετά απο 1 μήνα να να βρω 30 κόκορες. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ γιατι η μέλισσα μόνη της δεν υφίσταται. Το σύνολο των μελισσών, το σμήνος ειναι ένας υπεροργανισμός και χωρίς την παρουσία των υπολοίπων εντόμων [εργατριων – βασλισσας] ο κηφήνας δεν έχει ουτε αξία, ούτε και μέλλον. Ο υπεροργανισμός- σμήνος ειναι αυτός που λέμε τελικα μέλισσες και αυτος δεν μπορει να αναπαραχθεί χωρίς τη συνδρομή όλων των μελων του. Οι μέλισσες δεν χαρίζονται ουτε και φημίζονται για την κοινωνική τους πρόνοια. Αν ο κηφήνας ήταν τεμπελης ή αχρηστος δεν θα είχα κανένα μέλλον σε μια κυψέλη.
Το αγονιμοποίητο αυγό που αφήνει η βασίλισσα στο κηφηνοκελί στέκεται όρθιο την πρωτη μέρα. Σταδικα πέρνει μια κλιση και την 3η μέρα οριζοντιομένο πλέον, ανοιγει και μια μικρη προνύμφη κανει την εμφάνιση της. Αυτη ταίζεται απο τις εργάτριες για 2μιση μερες με βασιλικό πολτό και μετα με νερο γύρη και μέλι. Εξημιση μέρες μετά το κελι σφραγίζεται και η νυμφη με την ησυχία της μεταμορφώνεται σε κηφήνα. Το κελι του ειναι πιο μεγάλο απο των εργατριών για να τον χωράει και ξεχωρίζει. Το κάλυμα θα ανοίξει και ο κηφήνας θα αντικρύσει φως, 24 μέρες μετα τη γεννηση του αυγου.
Το νέο άτομο δεν θα βγει απο την φωλια αμέσως [καμια μελισσα δεν το κάνει αυτό] Θα παραμείνει μέσα για 12 μέρες. Η παρουσία του δεν θα συνοδευται απο κάποια εργασία αλλα οι μετακινήσεις του πανω στις κηρηθρες θα βοηθουν δραστικά στο να κρατιεται η θερμοκρασια του εκολαπτόμενου γόνου σταθερή. Μετα τη 12ατη μερα θα αρχίσει να βγαινει προς ευρεση “συζύγου” βασίλισσας η οποία αντίστοιχα κανει την μοναδική της πτήση για να γονιμοποιηθει. Κατα την συζευξη όμως θα έχει την ατυχία να πεθάνει καθώς μέρος των γενητικών του οργάνων θα αποκολήθουν για να ολοκληρωθει η γονιμοποίηση. Ο φαλλός βρίσκεται μέσα του σαν αδειο μπαλόνι. Αν πιέσεις έναν κηφήνα στην κοιλια θα είναι σαν να αδειάζεις ένα μπαλόνι μεσα σε άλλο και το όργανο θα φουσκώσει τόσο που θα ειναι θεατό]
Κηφήνες δεν παραγωνται μόνο όταν ένα μελισσι θέλει να αναπραχθει αλλα η παραγωγή τους συνεχίζεται “με μέτρο” όσο και αυτη των εργατριών προκειμένου να γονιμοποιούν και βασίλισσες απο άλλες φωλίες αλλα να είναι και σε επιφυλακή (?). Η ζωή τους σε αυτές τις συνθήκες δεν υπερβαίνει τους δυο μήνες και αν θεωρηθεί ενδιάμεσα οτι συντρέχει λόγος “απόλυσεως”, (πχ έλειψη τροφής) οι εργάτριες τους “ξεφορτώνονται”.
Ο κηφήνας παρά το εντυπωσιακό του μεγεθος ειναι ανυπεράσπιστος. Δεν έχει κεντρι και ειναι το πιο εύκολο θύμα των διαφόρων θηρευτών της κυψέλης. Ισως αυτο δικαιολογει οτι εγκαταλείπει την ασφάλεια της μονο για τη γονιμοποίηση.
Και μόνο που το πιάνεις φίλε…είσαι θεός! (τουλάχιστον για μένα) 😉
Γιώργο μην τρελένεσαι :)Φόβος? ειπαμε ο κηφήνας δεν έχει κεντρι δεν μπορει να σε βλάψειΣιχαμάρα? Να σιχαθείς τη μέλισσα ειναι ατοπο… εδω τρώς κατι που παραγει, το μέλι, δεν θα την πιάσεις?Υγεία? Ειναι πολυ πιο πιθανό να πάθεις κατι γιατι μια μύγα έκατσε (και μόνο) πάνω σου, παρα να φας εναν κηφήνα.Αντιαισθητικό? Yποκειμενικό… εγω λέω οτι τα έντομα συνολικά ειναι κορυφαία σε ομορφία και design αν θες, αρκεί να τα δεις απο την κατάλληλη γωνία. Οι δε μέλισσες ειναι απο τα πιο “φυσιολογικά” (αν μπρορώ να πώ κατι αφύσικο) σε εμφάνιση.Γιατι δεν θα το επιανες?
Κοίτα…από σιχαμάρα σίγουρα! Όχι όμως συγκεκριμένα για τις μέλισσες αλλά με όλα τα έντομα (μέχρι κουνούπι). Σίγουρα τρελλένομαι για το προϊόν που παράγουν, αλλά δεν τρελλένομαι για τις ίδιες! Το ότι δεν έχει κεντρί είναι πολύ θετικό (είναι μάλιστα κάτι που δεν ήξερα!), αλλά και πάλι ρε φίλε… Όταν τα βλέπω στην τηλεόραση από πολύ κοντά, είναι πράγματι όμορφα! Μου αρέσει πολύ να βλέπω ντοκιμαντέρ, ΑΛΛΑ! Δεν αντέχω με τίποτα το βουητό τους! Είναι ίσως ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος, που δεν θα πλησίαζα! Γι’ αυτό βέβαια μου αρέσει αυτό το site/blog. Μαθαίνω!
χμ… geekay – geekay…. τι διαβάζεις και μαθαίνεις? Στο post το λεει για το κεντρι… 🙂
Μα το διάβασα για το κεντρί!! 😉 Δεν αλλάζει και πολλά το κεντρί βέβαια! 🙂 Θυμάμαι τότε που είχες βάλει ένα ΤΕΡΑΣ μέζα σε μια θήκη για CD. Είτε ήταν κηφήνας, είτε εκείνο το ανεμόπτερο (:D) το ίδιο έκανε για μένα. Εντάξει μωρέ, μερικοί δεν το αντέχουν! Είμαι κι εγώ ένα από αυτούς. Πάντως την κερύθρα την έφαγα με μεγάλη χαρά και απόλαυση! Και ήταν πολύ καλή! Σας ευχαριστώ κε Κουτσούκο…;)
:))))) το τέρας ήταν το ίδιο με το εικονιζόμενο στο 3ο post αυτου του blog και ειναι πραγματικά απο τα πιο εντυπωσιακά, όμορφα και “ψαρωτικά” έντομα:bees.gr/blog/2006/01/vespa-carbo-vs.html
διαβάζω και δεν μπορώ να ξεκολλήσω… Πάντως να ξέρεις ότι έχω ψιλοσιχαθεί και μόνο που τα βλέπω ενώ φαντάζομαι μέλισσες και άλλα συναφή να με τσιμπάνε παντού…μπρρρρ!!
Κωστή, εχω ψαρώσει!Είσαι …επιστήμονας!
Γεια σου Τασο με τα comments σου 🙂
Καλησπέρα φίλοι!Είμαι λάτρης του μελιού και των μελισσών κι έχω ένα ερώτημα. Πριν 2 εβδομάδες βρέθηκα σένα πανηγύρι σε κάποιο χωριό του Πηλίου και αγόρασα ένα μικρό βαζάκι με κερήθρα ή βούτυρο από κερήθρα(?)>Ποιο γνωριζει αν χρησιμευει καπου?ευχαριστω
περίεργος χαρακτηρισμος το βουτηρο απο κερήθρα… δεν τον πιανω.Σαν βουτηρόμελο πάντως μου ειχα ακούσει να χαρακτηρίζουν και το μέλι απο έλατα βιτύνας, λόγω του χρώματος του… τι να πω
Είχα πάντα την απορία: Κηφήνες σε αρρενοτόκο μελίσσι, είναι κανονικοί κηφήνες, ή ατροφικοί και ανίκανοι όπως λέει ο Νικολαίδης;;;
Και για να προσθέσω στο άρθρο κάτι θετικό για τον κηφήνα: Αν βάλουμε κηφηνοκηρύθρα στην οποία θα γεννήσει η μάνα, το πιθανότερο είναι να απαλλαγούμε απο κάμποσα βαρρόα, μια και τα κελιά των κηφήνων είναι η πρώτη επιλογή τους για να πολλαπλασιαστούν
[…] κυψέλης που έχει αναλυθεί νομίζω ικανοποιητικά στο παρελθόν. Πριν λίγες μέρες όμως είχα την ευκαιρία να […]
[…] (όπως το ότι δεν θα σε κεντρίσουν αν τους ενοχλήσεις). [κηφήνας 1 και κηφήνας 2] Ένα από τα χαρακτηριστικά τους […]
@EKaterina είναι πιθανόν να είναι προβληματικοί (βλ. https://www.bees.gr/archives/3392 )
[…] (όπως το ότι δεν θα σε κεντρίσουν αν τους ενοχλήσεις). [κηφήνας 1 και κηφήνας […]