Ο κηφήνας ειναι το αρσενικό άτομο του μελισσιου. Ειναι πολύ πιο μεγαλόσωμος και ευρωστος απο μια εργάτρια. Ειναι γεννημένος απο αγονιμοποίητα αυγα, δηλαδή προιόν παρθενογέννεσης, πραγμα εντυπωσιακό αν κάνει κανείς μια αναγωγή του φαινομένου σε αλλα πλάσματα.

Θα ήταν ιδιέταιρα θαυμαστό και οικονομικα βολικό, να βάλω μια παρθένα κότα σε ενα δωμάτιο και όταν της ξανανοίξω μετά απο 1 μήνα να να βρω 30 κόκορες. Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ γιατι η μέλισσα μόνη της δεν υφίσταται. Το σύνολο των μελισσών, το σμήνος ειναι ένας υπεροργανισμός και χωρίς την παρουσία των υπολοίπων εντόμων [εργατριων – βασλισσας] ο κηφήνας δεν έχει ουτε αξία, ούτε και μέλλον. Ο υπεροργανισμός- σμήνος ειναι αυτός που λέμε τελικα μέλισσες και αυτος δεν μπορει να αναπαραχθεί χωρίς τη συνδρομή όλων των μελων του. Οι μέλισσες δεν χαρίζονται ουτε και φημίζονται για την κοινωνική τους πρόνοια. Αν ο κηφήνας ήταν τεμπελης ή αχρηστος δεν θα είχα κανένα μέλλον σε μια κυψέλη.

Το αγονιμοποίητο αυγό που αφήνει η βασίλισσα στο κηφηνοκελί στέκεται όρθιο την πρωτη μέρα. Σταδικα πέρνει μια κλιση και την 3η μέρα οριζοντιομένο πλέον, ανοιγει και μια μικρη προνύμφη κανει την εμφάνιση της. Αυτη ταίζεται απο τις εργάτριες για 2μιση μερες με βασιλικό πολτό και μετα με νερο γύρη και μέλι. Εξημιση μέρες μετά το κελι σφραγίζεται και η νυμφη με την ησυχία της μεταμορφώνεται σε κηφήνα. Το κελι του ειναι πιο μεγάλο απο των εργατριών για να τον χωράει και ξεχωρίζει. Το κάλυμα θα ανοίξει και ο κηφήνας θα αντικρύσει φως, 24 μέρες μετα τη γεννηση του αυγου.

Το νέο άτομο δεν θα βγει απο την φωλια αμέσως [καμια μελισσα δεν το κάνει αυτό] Θα παραμείνει μέσα για 12 μέρες. Η παρουσία του δεν θα συνοδευται απο κάποια εργασία αλλα οι μετακινήσεις του πανω στις κηρηθρες θα βοηθουν δραστικά στο να κρατιεται η θερμοκρασια του εκολαπτόμενου γόνου σταθερή. Μετα τη 12ατη μερα θα αρχίσει να βγαινει προς ευρεση “συζύγου” βασίλισσας η οποία αντίστοιχα κανει την μοναδική της πτήση για να γονιμοποιηθει. Κατα την συζευξη όμως θα έχει την ατυχία να πεθάνει καθώς μέρος των γενητικών του οργάνων θα αποκολήθουν για να ολοκληρωθει η γονιμοποίηση. Ο φαλλός βρίσκεται μέσα του σαν αδειο μπαλόνι. Αν πιέσεις έναν κηφήνα στην κοιλια θα είναι σαν να αδειάζεις ένα μπαλόνι μεσα σε άλλο και το όργανο θα φουσκώσει τόσο που θα ειναι θεατό]

Κηφήνες δεν παραγωνται μόνο όταν ένα μελισσι θέλει να αναπραχθει αλλα η παραγωγή τους συνεχίζεται “με μέτρο” όσο και αυτη των εργατριών προκειμένου να γονιμοποιούν και βασίλισσες απο άλλες φωλίες αλλα να είναι και σε επιφυλακή (?). Η ζωή τους σε αυτές τις συνθήκες δεν υπερβαίνει τους δυο μήνες και αν θεωρηθεί ενδιάμεσα οτι συντρέχει λόγος “απόλυσεως”, (πχ έλειψη τροφής) οι εργάτριες τους “ξεφορτώνονται”.

Ο κηφήνας παρά το εντυπωσιακό του μεγεθος ειναι ανυπεράσπιστος. Δεν έχει κεντρι και ειναι το πιο εύκολο θύμα των διαφόρων θηρευτών της κυψέλης. Ισως αυτο δικαιολογει οτι εγκαταλείπει την ασφάλεια της μονο για τη γονιμοποίηση.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper