Τι Νοέμβριος δηλαδή, που πάει κι αυτός μαζί με το φθινόπωρο. Η φωτογραφία προδίδει θρασύτατα την ανάγκη που υπάρχει, για να ανανεώσω – συντηρήσω τον εξοπλισμό μου. Συνδετήρες λείπουν, κυψέλες άβαφες και τα πλαίσια λίγα. Για να μην τρέχω πάλι την άνοιξη, ξεκίνησα για πρώτη φορά στη ζωή μου, λίγες δουλίτσες από τώρα και ας έχω μείνει με ελάχιστα μελίσσια. Τα βαψίματα ήδη έγιναν και πέρασα τώρα και στα πλαίσια. Είπα να δοκιμάσω μια συμβουλή του φίλου Π. Σπυρίδωνα και μετά απο πολλά χρόνια παιδέματος κατά το συρμάτωμα, έκανα τη ζωή μου λίγο πιο εύκολη.

hiveframe

Ξυλουργικός σφυγκτήρας για την συρμάτωση πλαισίων

hive

Ο μελισσοκομικός μου εξοπλισμός θέλει συντήρηση άμεσα!

 

Πήρα έναν ξυλουργικό σφιγκτήρα 45cm και παραμορφώνω ελαφρά τα πλαίσια πριν τεντώσω τα σύρματα.

hive_frame

Συρματωμένο πλαίσιο

Από την άλλη ένα ελατήριο χεριού που έσπασα κάποτε, έχει πάρει τέτοιο σχήμα που πραγματικά έχει γίνει ο καλύτερος βοηθός μου στο καθάρισμα των παλαιών πλαισίων από τα κεριά. To μέταλλο έσπασε έτσι ώστε να χωρά ίσα, ίσα μέσα στην πατούρα του κερηθροφορέα και η πλαστική λαβή δίνει πολύ καλό κράτημα.

hivetool

To σπασμένο ελατήριο

hivetool2

To σπασμένο ελατήριο σαν εργαλείο καθαρισμού πλαισίων


Κατά τα άλλα η φωτογραφία με την κακοσυντηρημένη κυψέλη, λέει κι άλλα πράγματα. Τέλη Νοεμβρίου, κι όμως στις εισόδους η κίνηση είναι λες και είναι άνοιξη. Γύρες μέλια και κινητικότητα. Για να δούμε τι μας επιφυλάσσει ο χειμώνας που έρχεται…

bees

Φθινωπορινή κινητικότητα

IMG_8010 7969

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper