Το Σκιάδι, είναι ένας βράχος στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, που εξαιτίας  κάποιας διάβρωσης που έχει υποστεί, η οποία είναι πιο έντονη στη βάση μοιάζει με μανιτάρι μέσα σε σεληνικό τοπίο. Αυτόν το βράχο μου θυμίζουν καμιά φορά οι βάσεις των κυψελών μου.

Παρατηρώ ορισμένες φορές κάποιες συνθέσεις από πρόπολη, λεπτές στη βάση και φουσκωμένες στην κορυφή. Μάλιστα στο πάνω μέρος υπάρχει και η υποψία σχεδιασμού κελιών, που μάλλον προδίδει ότι οι μέλισσες χτίζουν με τον ίδιο τρόπο, ότι κι αν χτίζουν.

bees / beekeeping

 

Οι κατασκευές έχουν μεγέθη, ανάλογα της  παλαιότητα τους. Όσο πιο μικρές τόσο λιγότερη “διακόσμηση” από κελιά έχουν, ενώ οι πολύ παλαιότερες, μπορούν σταδιακά να μοιάζουν με βραχάκια ή και ημισφαίρια.

πρόπολη / propolis

bees / beekeeping

 

Τα μανιτάρια αυτά ακολουθούν συχνά τις νοητές γραμμές των πλαισίων που είναι απο πάνω τους.

bees / beekeeping

 

Ποτέ δεν χάρηκα που τα είδα γιατί πάντα είναι σκούρα, παλιά και μου δίνουν μια εικόνα εγκατάλειψης. Εγκατάλειψης από εμένα, αφού τα παρατηρώ πάντα, μόνο σε βάσεις μελισσιών που έχω πολύ καιρό να ελέγξω. Για παράδειγμα το συγκεκριμένο μελίσσι είναι στην ίδια βάση, (για πολύ ιδιαίτερους λόγους που θα εξηγήσω σε άλλο post) εδώ και περίπου 3 χρόνια, μπορεί και περισσότερο…

Όταν μετά απο τόσα χρόνια επιτέλους του άλλαξα βάση και την καθάρισα, αντίκρυσα αυτό το σύνθετο αποτέλεσμα τέτοιων “μανιταριών”.
Δεν έχω καμία αίσθηση του τι είναι αυτές οι κατασκευές και γιατί γίνονται. Προφανώς υπάρχει μια αναγκη να διαμορφώσουν τον χώρο. Αντίστοιχα μεγάλα κομάτια πρόπολης μπορεις να βρεις όταν αφήσεις μια μεγάλη είσοδο στην κυψέλη και οι μέλισσες αποφασίσουν να την φράξουν. Είμαι όμως σχεδόν σίγουρος πάντως, ότι  δείχνουν μελίσσι που δεν έχει φροντίσει ο μελισσοκόμος να κρατά καθαρό και η έκταση τους είναι ανάλογη του χρόνου “εγκατάλειψης”. Τα άσπρα λερώματα στη βάση, που φαίνονται σε μερικές φωτογραφίες,  είναι απο άχνη ζάχαρη που μπήκε νωρίτερα, για βιολογικό περιορισμό (καταπολέμιση) του βαρρόα.
Όσες τομές και να κάνω στην πρόπολη, ποτέ δεν βρίσκω κάτι στο εσωτερικό της
πρόπολη / propolis

IMG_8520

bees / beekeeping
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper