Δεν είμαι 100% εκπαιδευμένος στην επιλογή των αφεσμών που θα μαζέψω. Νομίζω όμως ότι πλέον αγγίζω το 80%, ίσως και παραπάνω. Δεν εννοώ τη διαδικασία συλλογής των αφέσεων, αλλά την ικανότητα να κρίνεις αν αξίζει να ασχοληθείς ή όχι.
Πρώτα απ’ όλα για τους άσχετους με το άθλημα, να ξεκαθαρίσουμε τι είναι ο αφεσμός.
Καλεί ο κόσμος στο τηλέφωνο ή στέλνει  mail και άλλοτε πανικόβλητος, άλλοτε ενθουσιασμένος σου λέει:
-Ένα μελίσσι ήρθε κι έκανε φωλιά στο μπαλκόνι μας!

120502_wasp

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Το μελίσσι έχει μια βασίλισσα που γεννά τα αυγά και διαιωνίζει τον πληθυσμό. Σε κάποια δεδομένη (?) στιγμή γεννά νέες βασίλισσες, μια εκ των οποίων μένει στην κυψέλη με τον μισό πληθυσμό και η ίδια παίρνει τον άλλο μισό και φεύγει για να φτιάξει ένα νέο μελίσσι.

Η όλη διαδικασία ονομάζεται σμηνουργία κι έχει εξηγηθεί αναλυτικά και παλιότερα , το μελίσσι που φεύγει ονομάζεται αφεσμός και αν θέλει κανείς να διαβάσει περισσότερα για τη βασίλισσα μπορεί εδώ και για τον βασιλικό πολτό και το ρόλο του σε όλα αυτά εδώ.
wasp
Έπειτα, για τους όχι πολύ έμπειρους μελισσοκόμους να πω ποια νομίζω ότι πρέπει να είναι τα κριτήρια και πιο παλιοί ας διορθώσουν ή όποιος έχει κάτι να προσθέσει ας το πει:

 

1. όσο πιο ψηλά είναι το μελίσσι τόσο πιο πολύ πρέπει να το σκεφτούμε.

Εκτός από το ότι είναι επικίνδυνο και δύσκολο, είναι αποδεδειγμένο ότι τα μικρά μελίσσια πάνε ψηλά. Πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ένα σώμα. Ένας αφεσμος με πολλές χιλιάδες μέλισσες δεν θα παει σε ένα δέντρο 15 μέτρα.. θα παει στην κληματαριά στα 2 μέτρα.

 

2. όσο περισσότερες μέρες είναι το μελίσσι εκεί σαν “σμαρι”  χωρίς να έχει αρχίσει να φτιάχνει φωλιά, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει χάσει τη βασίλισσα και απλά να μην ξέρει τι να κάνει.

Συνδυαστικά του 1 και 2 θυμάμαι συζήτηση:
-που είναι το μελίσσι?
-Σε μια λεμονιά, 2 μέτρα από τη γη
-από πότε είπατε είναι εκεί?
-μια δυο μέρες.
Ευτυχώς έστειλα έναν φίλο γιατί δεν προλάβαινα… δυστυχώς γιαυτόν βέβαια. Πρέπει να ήταν η ψηλότερη λεμονιά στη Αττική, με το μελίσσι στα 5 μέτρα, πιασμένο στον κεντρικό κορμό,  μια κοντή σκάλα για  βοήθεια και την απόλυτη παραπληροφόρηση για το χρόνο.
– μια δυο μέρες μου το είπαν έμενα που σας κάλεσα, ο γείτονας το έχει δει εδώ και δέκα μέρες. Ξέρετε πόσο μεγάλο ήταν στην αρχή? τώρα ούτε οι μισές δεν είναι….

 

3. Μιλα με αυτόν που έχει τον χώρο στον οποίο είναι το μελίσσι, όχι με μεσάζοντα.  Αυτό το έμαθα πρόσφατα και έτσι η προαναφερθείσα γνώση πήγε στο 80%.. πριν ήταν 60% Μίλησα με ένα κύριο αξιοπρεπέστατο και επεξηγηματικότατο που μου είπε αρκετές λεπτομέρειες για το μελίσσι το οποίο ήταν και κοντά στο σπίτι μου. Ελα όμως που αυτός ήταν ο σπιτονοικοκύρης. Οι ένοικοι του σπιτιού μου έδωσαν μερικές έξτρα πληροφορίες όταν έφτασα. Στην αρχή το μελίσσι καθόταν εδώ. Του ρίξαμε νερό κι έφυγε και πήγε πιο δίπλα. Το ρίξαμε λίγο εντομοκτόνο, αλλά αγριέψε και μας τσίμπησε. Μάλιστα επειδή πρήστηκε το χέρι μου, πιστεύω ότι με τσίμπησε η βασίλισσα (!) Τελικά Πηγε εκεί στην καμινάδα, αλλά επειδή δεν το φτάνουμε σας καλέσαμε…

 

4. Μην αφήνεις να κάθονται κοντά σου άσχετοι όταν δουλεύεις.. (ισχύει για όλες τις δουλείες, είτε είσαι γιατρός, είτε είσαι οδηγός τρόλεϊ.) Θυμάμαι περίπτωση που όση διάρκεια μαζεύαμε το μελίσσι η κυρία του σπιτιού είχε μια παντόφλα και σκότωνε μέλισσες! ενώ θυμάμαι άλλη περίπτωση που πρόλαβα στο τσακ έναν απαίσιο παλιόγερο να μη ρίξει μπαιγκον την ώρα που άναβα το καπνιστήρι!

 

5. Δες λίγο τη διάθεση αυτού που σε κάλεσε γιατί παίζει να είναι ψυχοβγάλτης ή να σε θέλει για εξολοθρευτή. Μου έχει τύχει περίπτωση που μιλούσα με τον κύριο στο τηλέφωνο και ενώ όλα ήταν μέλι γάλα, κάποια στιγμή που συνειδητοποίησε ότι δεν θα πήγαινα εκείνη τη στιγμή αλλά την επόμενη μέρα, άρχισε να με βρίζει:

-και πως θα μείνω εγώ εδώ με τα μελίσσια? μπορεί να είμαι αλλεργικός. Έχεις ευθύνη κινδυνεύει η ζωή μου κλπ κλπ. (δεν πήγα ποτέ)

yellowjacket
Συνοψίζω λοιπόν  τα κριτήρια με ανάποδη σειρά. Αν ακούς τον ιδιοκτήτη περίεργο μην ασχοληθείς. Μην ρισκάρεις να έχεις κοντά σου κόσμο που θα σου κάνει τη Ζωή δύσκολη. Διασφάλισε ότι δεν έχουν προσπαθήσει πριν από σένα άλλοι να “ξεφορτωθούν” το μελίσσι. Διασφάλισε ότι το μελίσσι είναι πρόσφατο και ακμαίο. Διασφάλισε τον ευατό σου και μη ρισκάρεις σε επικίνδυνα ύψη.
Για εσένα που αναρωτιέσαι, τι άσχετες φωτογραφίες είναι αυτές που συνοδεύουν το κείμενο, να εξηγήσω ότι το προηγούμενο Σάββατο με κάλεσε η αδερφή μου στον πάνω όροφο για να μου πει ότι μια μέλισσα ήρθε στο μπαλκόνι της και χτίζει τη φωλιά της και πρέπει να πάω να μαζέψω το μελίσσι. Εκεί τράβηξα τις φωτογραφίες, οπότε καταλαβαίνεις τι ωραία θα ήταν αν πήγαινα να μαζέψω αυτόν τον τρομερό αφεσμό πιο μακριά! (Polistes wasps (P. dominula))
Για εσένα που απλά διάβασες το κείμενο και το μόνο που σκέφτηκες ότι οι φωτογραφίες είναι ωραίες, καλύτερα να διαβάσεις και αυτό.
Καλό μήνα!
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper