Για την αμυγδαλιά σαν μελισσοκομικό φυτό έχω γράψει παλιότερα εδώ. Ειδικά για την αμυγδαλιά του γείτονα, που τόσα χρόνια μου ξυπνά τα μελίσσια μου κάθε Γενάρη έχω γράψει εδώ. Και για τη “μελούρα” που ενισχύει μελίσσια κι εχθρούς των μελισσών αυτή την εποχή έχω γράψει στο παρελθόν.

Μέλισσες, σφήκες, σερσένια, μπάμπουρες, όλοι θέλουν βάλουν χέρι στο γλυκό σιρόπι που καλύπτει τα φύλλα της προσβεβλημένης από τις αφίδες αμυγδαλιάς. Αυτό το φετινό όμως δεν έχει προηγούμενο. Τα φύλλα γυαλίζουν στον ήλιο, τα σιρόπια στάζουν κάνοντας το έδαφος από κάτω να κολλάει, οι μέλισσες κάνουν πάρτι και εμείς ψάχνουμε να βρούμε τι έπαθε η μπουγάδα!

αφίδες

Επάνω, φύλλο από την γειτονική λεμονιά, πάνω στην οποία στάζει η “μελούρα” και κάτω φύλλο από την αμυγδαλιά στο οποίο έχουν κολλήσει αποδερματώσεις από τις αφίδες.

αφίδες

Δυο μέρες το μελετούσαμε με την αδερφή μου. Τι να είναι αυτά τα ασπράκια που αν τα δεις προσεκτικά φαίνονται να έχουν και πόδια πάνω στα απλωμένα ρούχα;

Αφίδες
Οι αφίδες λοιπόν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους αλλάζουν διάσταση (γιαυτό και μπορεί να δει κανείς ποικιλία μεγεθών – είναι διαφορετικών ηλικιών) . Κάτα την αλλαγή αυτή αλλάζουν και δέρμα. Το παλιό, άδειο δέρμα, είτε μένει κολλημένο πάνω στα φύλλα, που γεμάτο με τα μελιτώματα έχει αποκτήσει μια εξαιρετικά κολλώδη επιφάνεια, είτε ίπταται αριστερά δεξιά και στο τέλος προσγειώνεται πάνω στα φρεσκοπλυμένα και φρεσκοαπλωμένα ρούχα μου!

Η φωτογράφιση έγινε ευκολότερη στο μπλε sleeping bug.


αφίδες aphid / puceron

Ενδεικτικό της διάστασης, η ακόλουθη φωτογραφία, όπου το άδειο δέρμα φωτογραφίζεται δίπλα από μια καρφίτσα.

αφίδες aphid / puceron

 

αφίδες aphid / puceron

Οι μέλισσες πάντως δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες από τα βάσανα της Αμυγδαλιάς

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper