(Με αφορμή την κατάσταση του σύγχρονου Ελληνικού internet και όχι μόνο)
Βασική αρχή του να πείσεις για ένα ψέμα, είναι να το επαναλαμβάνεις και πετυχημένη συνταγή της προπαγάνδας είναι να παρουσιάζεις την άποψη σου σαν άποψη τρίτων, αξιοσέβαστων και ιδανικά νεκρών ατόμων (Mην αντιδράσουν κιόλας). Στα πλαίσια αυτά κινείται και η ανείπωτη βλακεία για τις μέλισσες.
Βασικά για να τα πιάσουμε από την αρχή, δυο πράγματα με εκνευρίζει να μου λένε όσοι μαθαίνουν ότι ασχολούμαι με τις μέλισσες και είναι και τα δύο ίδιου επιπέδου.
1. Σε έχει τσιμπήσει ποτέ μέλισσα;
2. Είναι αλήθεια ότι ο Αϊνστάιν είπε πως αν χαθούν οι μέλισσες από τον πλανήτη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια ζωής;
Το πρώτο έχει μια αυτονόητη απάντηση. To απαντώ με το ρητορικό ερώτημα: αφοδεύουν άραγε οι αρκούδες στο δάσος;
Το δεύτερο έρχεται σε αυτά που έγραφα νωρίτερα.
Δεν ξέρω που και πως, κάποιος ξεστόμισε κάποτε αυτή την άποψη. Εντυπωσιακή… δεν λέω. Για να γίνει πιο πειστική αποδόθηκε στον Άλμπερτ Αϊνστάιν και επειδή έπιασε τόπο αναμεταδόθηκε τόσες φορές που τείνει να γίνει αλήθεια!
Για την ιστορία. Η μέλισσα είναι απίστευτα σημαντική στο οικοσύστημα. Επικονιάζει πολλά φυτά και συντελεί στη Ζωή τόσο πολύ… όσο η αηδιαστική μύγα, που βοηθά στην αποσύνθεση, αλλά και τα σκαθάρια που διασπούν την κοπριά και η σφήκα που τρώει τις μύγες και δεν τις αφήνει να κάνουν υπερπληθυσμούς και, και, και…
Κανείς όμως δεν θα πεί κάτι εξίσου ενδιαφέρον για τις μύγες!
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δεν θέλει συστάσεις από εμένα. Θέλω όμως να ρωτήσω όσους αναπαράγουν αυτή τη ρήση: Τι τους κάνει να πιστεύουν οτι ένας άνθρωπος αυτού του επιπέδου και αυτής της ευφυίας, θα έκανε μια τόσο βαρύγδουπη δήλωση για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα ατεκμηρίωτα; Που είδαν τεκμηρίωση για αυτό με αριθμούς ή φαντάζονται οτι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν τεκμηρίωνε με αριθμούς;
Που άκουσαν οτι ο άνθρωπος είχε την παραμικρή επαφή με τη βιολογία, την εντομολογία, το περιβάλλον ή τη φυσική ιστορία. Πολύ περισσότερο, από που πήραν την πληροφορία ότι ο μακαρίτης είχε πει κάτι τέτοιο; Μήπως απο κάποιο blog (γιατί όχι σαν το δικό μου;) Μήπως απο κάποιον πικραμένο απο το ccd Αμερικανό μελισσοκόμο, που ήθελε να δώσει έμφαση στο πρόβλημά του;
Ο κόσμος αποδίδει κι άλλη μια ρήση στον Αϊνστάιν:
Δυο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν κι η ανθρώπινη βλακεία, αλλα για το πρώτο δεν είμαι βέβαιος…
Κωστή αδιαμφισβήτητα η μέλισσα είναι ο κυριότερος επικονωνιαστής και σίγουρα αν εκλείψει το είδος ολόκληρη η ανθρωπότητα θα αντιμετώπιση σοβαρό πρόβλημα . Σίγουρα δεν θα πεθάνουμε σε 4 χρόνια αλλά επίσης σίγουρα δεν θα κρατήσουμε και πολύ τρώγοντας πλαστικά junk foods.
αφοδεύουν άραγε οι αρκούδες στο δάσος;
Κώστα να σου πω την αλήθεια τόσα χρόνια που γυρίζω στα βουνά πατημασιές αρκούδας βρήκα αλλά όντως ματσέματα αρκούδας δεν βρήκα!
λέςς;;;
Καλό βράδυ!
Θεοδόση είναι νοικοκυρές και τα κρύβουν!
Κώστα δεν εξετάζω αν ειναι ο κυριότερος επικονιαστής η μέλισσα η ο ανεμος. Λέω οτι στη φύση δεν μπορουμε εμείς να κρίνουμε τι είναι πιο χρήσιμο απο κάτι άλλο, ουτε υπάρχουν ζυγαριές για αυτά. Δεν φτιαχτηκε για μας η φύση. Είμαστε κι εμεις μέρος της.
Λεω επίσης οτι όταν έχουμε να προβάλουμε κάτι σοβαρό σαν πρόβλημα, πρέπει να έχουμε και σοβαρά επιχειρήματα, αλλιως και δίκιο να έχουμε το απαξιώνουμε (πχ οταν βάζουμε στο στομα κάποιου κάτι που ποτέ δεν θα έλεγε, ακριβώς επειδή είναι σοβαρός, απλά φαινόμαστε αναξιόπιστοι)
Οι μέλισσες σίγουρα είναι χρήσιμες. Ολα είναι χρήσιμα
To 85% των φυτών που χρειάζονται επικονίαση στηρίζονται αποκλειστικά στη μέλισσα για το σκοπό αυτό. Η μέλισσα είναι υπέύθυνη για το 35% των τροφών που καταναλώνουμε, που είναι και η κύρια πηγή υδατοδιαλυτών βιταμινών. Αν θα εκλείψει η ανθρωπότητα σε 4 χρόνια δεν μπορώ να το ξέρω, όπως δεν ξέρω αν το είπε ο Αϊνστάιν ή όχι. Είμαι σίγουρος όμως οτι η πιότητα ζωής μας θα υποβαθμιστεί πάρα πολύ.
ΥΓ: Μπράβο, πολύ όμορφο μπλόγκ.
Ευχαριστώ Ηλία
Η φυση πιστευω πως εχει μηχανισμους ανοικοδομισης σε περιπτωσεις καταστροφης. Θα υπαρξουν οργανισμοι που θα προσαρμωστουν στις συνθηκες που θα διαμορφωθουν. Επισης τα φυτα ειναι εντομογαμμα και ανεμογαμμα. Δηλαδη καποια επικονιαζονται με τη βοηθεια εντομων και καποια με τη βοηθεια του ανεμου. Ισως καποια θα επιβιωσουν.Προσωπικα πιστευω (θεωρητικα μιλωντας) αν εξαφανιστουν οι μελισσες αποτομα, τοτε θα υπαρξει διαταραχη στο οικοσυστημα, απ την οποια ισως επιβιωσουν καποια ατομα φυτων, ζωων κ.λ.π. Στη συνεχεια πιστευω πως αυτοι οι οργανισμοι θα προσαρμωστουν και θα εξελιχθουν συμφωνα με τις υπαρχουσες συνθηκες. Ισως μεσα σε αυτους τους οργανισμους να ειναι και μελη του ανθρωπινου ειδους.
[…] στο internet βέβαια, ήρθε να διαψεύσει κι εμένα και τους αυτόκλητους καταστροφολόγους, αφού έμαθα τελικά οτι η ροδιά είναι αυτογόνιμο φυτό. […]
[…] Τέσσερα χρόνια μας δίναν οι σεναριογράφοι που όχι μόνο αναπαρήγαγαν τις ψεύτικες ειδήσεις αλλά εναντιωνόντουσαν σε όποιον τολμούσε να πει ότι ο Αϊνστάιν δεν έχει μιλήσει ποτέ για μέλισσες. […]
[…] πιστεύουν, τους ακολουθούν και τους χρηματοδοτούν. Ο Αινσταιν και η εσάνς ψευτοεπιστήμης και βαθιάς γνώσης που ανέδιδε, έδωσε πλεον τη θέση του […]