Χαριστική βολή
Με αφορμή μια βασίλισσα vespa orientalis, που βρήκα και σκότωσα σήμερα στο πάρκο στρατού, θα γράψω απόψε έναν από τους λόγους που δεν ανανέωνα το blog τόσον καιρό.
[ η βασίλισσα.. Λίγο πρίν συναντήσει το πόδι μου, συνάντησε την κάμερα μου ]
Δεν είχα και πολλά θετικά να γράψω…
Μετά από μια σειρά προβλημάτων που οδήγησαν στον αποδεκατισμό των μελισσιών μου, τα ελάχιστα που έμειναν και θα αποτελούσαν τη μαγιά για τα καινούρια, έγιναν βορά των σερσενιών. Την άνοιξη λογικά θα πρέπει να έχω πάρει καινούρια μελίσσια.
Εχω αρχίσει κι εχω σταματήσει να γράφω αυτο το άρθρο τρεις φορές. Οσο πιο πολύ προσπαθώ να εξηγήσω την αιτία που έκανε το μελισσοκομείο τόσο ευάλωτο, τοσο πιο πολυ βλέπω οτι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναπτύξω το πρόβλημα τόσο πολύ.
Μια σειρά γεγονότων (που αυτά είναι που δε θα εξηγήσω, γιατί κανεις σε έχει να μάθει κάτι απο αυτα) με οδήγησαν στο να αφήσω λίγο τις μέλισσες στην τύχη τους. Η τύχη δεν το μέτρησε αυτό το “λίγο” και έκανε πολύ ζημιά. Αποφάσισε οτι όσο εγώ ήμουν απών τα σερσενια θα έκαναν πάρτι σε βαθμό που δεν θα φανταζόμουν ποτέ.
Ειχα πάρει μέτρα.
[ η παγίδα με τη σίτα λειτούργησε κάλα. Τα θύματα πολλά. Δεν έλειψαν και οι κανιβαλισμοί ]
Κανιβαλισμός… from kostas.koutsoukos on Vimeo.
Ηταν επιτυχή. Επαναπαύτηκα σε μικρές επιτυχίες ενώ ο εχθρός ήταν σημαντικά ισχυρότερος. Οταν ήταν αργά, η ενέργεια που ακολούθησε ίσως είχε περισσότερο εκδικητικό χαρακτήρα, αλλα δεν άντεξα.
[οι νέεοι κάτοικοι των κυψελών μου. Aπό τα προβλήματα, δεν έλειψαν οι σφήκες ]
Μια μέρα πριν ανακαλύψω, οτι τα σερσένια είχαν καταλάβει πλήρως κάποιες κυψέλες, διάβασα στο blog του Μάρκου μια πολλά υποσχόμενη συμβουλή, για την εξολόθρευση των σερσενιών. Την ακολούθησα λοιπόν καταγράμμα κι ας μην είχα και πολλά να σώσω και τον Ευχαριστώ πολύ.
Την παραθέτω με link στο blog του Μάρκου και συμπληρώνω, οτι το confidor είναι πληγή για τον μελισσοκόμο, αφου οι αγρότες ψεκάζουν με αυτό τα εσπεριδοειδή χωρίς μέτρο, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τη μελισσοκομία. Διαβάζοντας κανεις τις οδηγίες χρήσης του φυτοφαρμάκου θα δει οτι πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικός στο χειρισμό, να φορα γάντια κλπ και οτι είναι επικίνδυνο (όπως όλα αυτά). Θέλει επίσης σεβασμό και στα υπόλοιπα ζωντανά που κυκλοφορούν.
Δηλητηριασμένα δολώματα όσο ένα μικρό κεφτεδάκι πάνω σε μερικές κυψέλες, νομίζω οτι είναι υπερ ακρετα. Η ποσότητα που περιγράφει ο Μάρκος με το μισό κιλο κιμά είναι μάλλον τεράστια και περισσότερο ενδεικτική για να δει κανεις τις αναλογίες. (εξαρτάται βέβαια και με πόσα μελίσσια πρέπει να καλύψεις.)
Κατα τη γνώμη μου, καλο είναι να βάλεις το δόλωμα στο μελισσοκομείο για τις δυο τρεις ώρες αιχμής και στο χρόνο αυτό να είσαι παρόν, για να διασφαλίσεις οτι κανένα θηλαστικό ή πουλί θα το φάει. Άλλωστε μετα απο κάποια ώρα το δόλωμα ξεραίνεται και δεν είναι πια δελεαστικό για τις σφήκες. Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει κι ο Μάρκος η ποσότητα είναι ελάχιστη για να βλάψει ένα θηλαστικό, αλλα και πάλι δεν πιστευω να αφήσει εντελώς αδιάφορο αυτον που θα το φάει…
Προσωπικά άφησα το δόλωμα στο μελισσοκομείο 1 ώρα παράλληλα με κάποιες εργασιες που είχα να κάνω. Μετά, για οκτώ ώρες το συγκέντρωσα όλο μέσα σε μια απο τις κυψέλες θύματα, οπότε ήταν αδύνατο να έρθει σε επαφή με πουλιά ή γάτες. Το ίδιο απόγευμα το αφαίρεσα τελείως. Πιστεύω οτι σαν μέτρο προλήψης είναι υπερβολικό και αν είναι να το εφαρμόσει κανεις θα πρέπει να το κάνει μόνο αν η κατάσταση δεν λύνεται με τις κλασικές παγίδες. Μπορεί να κάνω και λάθος.
Οπως και να έχει το αποτέλεσμα για μένα ήταν οτι μελισσκομικά έκλεισα έναν κύκλο με καταλύτη τα σερσένια. Πιστεύω την άλλη φορά να τα πάω καλύτερα.
Ειρωνία, ξεκίνησα το κείμενο με μια αναφορά στο παρκο στρατού στο Γουδή. Είχα ξαναγράψει για το μέρος αυτό και είχα αναφέρει δυο πράγματα, ένα οτι στο ίδιο ακριβώς σημείο είχε σερσένια και δεύτερο το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι (rhynchophorus ferrugineus) που προσβάλει τον φοίνικα και οι λανθασμένοι ψεκασμοί για την αντιμετωπισή του, έμελε να καταστέψουν τη μελισσοκομία στην Αττική ένα χρόνο μετά…
Καλημερα Κωστα. Λυπηθηκα και χαρηκα που διαβασα το αρθρο σου. Λυπηθηκα για την τυχη των μελισσιων σου αλλα χαρηκα που διαβασα επιτελους κατι απο αυτα. Επισης για το σθενος και την επιμονη σου για συνεχεια με την ενασχοληση με νεες μελισσες… Καλη δυναμη… Βασιλης
Kαλημέρα Βασίλη, να σαι καλά. Υγεία να έχουμε και όλα θα γίνουν 🙂
Mε ρωτά ένα φίλος τώρα στο gtalk, πως ξεχωρίζω τη βασίλισσα vespa απο τις εργάτριες. Η απάντηση είναι στην κοιλία και σε αυτό το link [link]
Κώστα
Μόλις τα βρούν αδύναμα τα αποτελειώνουν. Ο καιρός στα μέρη μας βοήθησε γι αυτό.
Και οι σφήγκες φέτος είναι πολλές και κάνουν κι αυτές καλή δουλειά.
Αν σ ενδιαφέρει, να δοκιμάσεις ένα άλλο μέρος κοντά σου, ας επικοινωνήσουμε με E-mail.
Γιάννη να σαι καλά.. λογικά με ενδαφέρει ναι. θα σου στείλω mail
Κώστα , νομίζω ότι οι χαρές που μας δίνει, ( και μόνο που μας….. αναγκάζει σε επαφή με την φύση!) είναι αρκετές για να μην εγκαταλείψουμε, άλλωστε δεν φταίνε μόνο αυτά που είναι αδύναμα και άρα ευάλωτα…..
Πρόθυμος να βοηθήσω όπου μπορώ. (Τα δικά μου το χειμώνα τα έχω στα Τουρκοβούνια , σε σχετικά καλές συνθήκες, έχει χώρο αν θέλεις .)
Γιώργο είναι ακριβώς όπως τα λές. Δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης. Απλά θα κάνω μια αναγκαστική παύση όπως φαίνεται.
Εχω αποφασίσει απο καιρό οτι τα μελίσσια είναι η χαρά μου και το πιο αγαπημένο χόμπυ μου κι έτσι θα μείνει. Δεν τα αφήνω να με στενάχωρουν. Ακόμα κι οταν πάνε όλα χάλια και φταίνε άλλοι, πχ οταν με ειχαν κατακλέψει, δεν με νοιαζει και ουτε το σκεφτομαι να τα παρατήσω. Ολα στο παιχνίδι είναι μωρέ 🙂 Yγεία και όλα γίνονται.
Πόσο περισσότερο λοιπόν, τώρα που ισχύει αυτό που λες:
“δεν φταίνε μόνο αυτά που είναι αδύναμα και άρα ευάλωτα….”
Οπως λέω, άφησα λίγο τα πραγματα στην τύχη τους για ιδιεταιρους λόγους και η τύχη δεν ήταν με το μέρος μου. Θα τα κάνουμε όλα.
‘Εχω κάτι στο μυαλό μου σαν λύση για να περισώσω ότι απέμεινε τώρα (αν απέμεινε κάτι), αλλιώς δεν τίθεται καν θέμα ξεχειμωνίασματος. Παμε για νέα μελισσια.
Ευχαριστώ πάντως πολύ για την πρόταση και τη δική σου και του Γιάννη. Θα επικοινωνήσουμε αν είναι.
Θα πάτε στην εκθεση?
Αγαπητέ Κώστα τα σερσένια του Υμηττού φέτοσ ήταν υπερβολικά πολλά και ασφαλώς ζημιάρικα όμως ένα μόνο έχω να πω :Θάρρος !
π.Σπύρο καλημέρα.Είναι τα άτιμα!
Κοίτα, έπρεπε να πάρουν το αίμα τους πίσω κι αυτά.
Αν είχαν blog και αυτά κάτι τέτοιο θα έγραφαν:
Σεπτέμβρης 12, Ημερολόγιο βασίλισσας vespa orientalis: Hρθε πάλι αυτός ο τυπος με την κόλλα για τα ποντίκια και τις σαρδέλες και μου τσάκισε το μισο στρατό. Να δούμε ποιος θα ταίζει το γόνο τώρα…
Και πάνω που έλεγα αυτό το παιδί φέτος σφήκες δεν μας έβαλε ….νάτο με πολλές .
Τόσο που τις ποστάρεις μάλλον σε αγάπησαν και όλο σε σένα έρχονται μου φαίνεται. Για περιφρόνατες να δούμε θα ξανάρθουν?
Γεια σου Θεοδόση, θα περιφρονήσω μάλλον την περιοχή γιατι δεν βλεπω φως. Σεσενοκόμος. Πήρες το mail μου?
Πολλοί οι εχθροί φίλε Κώστα και απο ποιούς να πρωτοπροφυλαχθείς.
Τελικά το confidor είχε αποτελέσματα στα σερσένια?
Μφχ
ΚΙ
Kοίτα, στα σχόλια στο blog του Μάρκου, είναι όλοι ενθουσιασμένοι…
Κι εμένα μια χαρά μου πήγε, αλλα το “δεν έμεινε φτερό” δεν με καλύπτει 100%. Όπως είπα δεν το άφησα για πολυ, αλλά την ώρα που το έβαζα μέτρησα περίπου 30 σερσένια να πετούν…. και την επόμενη μέρα μετά απο καμιά ώρα στα μελίσσια είδα μόνο ένα.
Οποτε μάλλον δούλεψε.
καλησπερα.να σου ευχηθω και εγω με την σειρα μου καλη αρχηδευτερη).θελω μια χαρη αν μπορεις.ψαχνω ενα τροπο επικοινωνιας με τον φιλο glam γιατι ενδιαφερομαι για στατικη μελισσοκομια στα τουρκοβουνια και θα ηθελα καποιες πληροφοριες σχετικα με το μερος
@παναγιώτης george1961lam@hotmail.com αυτό έχω και πρέπει να πω οτι ενω δε μιλαμε συχνα με το Γιώργο, τον έχω γνωρίσει και προσωπικα και μου είναι απο τους συμπαθέστερους ανθρώπους που είδα στο χώρο.
[…] […]
[…] έχω κατσαρίδες και δεν είναι μακριά η εποχή που έγραφα εδώ, πως χρησιμοποίησα ένα αντίστοιχα ισχυρό δηλητήριο, το […]
Καλησπερα νεος στην μελισσοκομεια και εγω τα ιδια προβληματα με τα σερσενια μου τσακισανε 4 αραφυαδες εχουν επιβιωσει μονο η πιο δυνατες που ειχαν 3 πλαισια με πλυθησμο το ενα με γονο μεχρι στιγμης βεβαια θα διξει τα υπολοιπα εχαν δυο πλαισια πλυθησμο χωρις γονο με καινουργια βασιλισσα δοκιμασα την συνταγη με το φυτοφαρμακο και της σαρδελες και παρατηρησα οτι καποια απο τα σερσενια δεν ασχολιθηκαν καν με της σαρδελες συνεχιζαν το καταστροφικο τους εργο τρωγοντας της μελισσες ενω δεχωνταν επιθεση απο καμια 15 σερσενια καποιες σπο αυτες ορμιξανε στης σαρδελες την επομενη μερα ειδα γυρω στα 4 σερσενια να τρωνε της μελισσες μου και παλι δεν δωσανε σημασια στο δωλομα γνωριζει κανεις τι μπορει να φταιει?
Άγγελε δυστυχώς δεν τρώνε όλες τις εποχές πρωτεινη από κρεατικά ψοφίμια κλπ. Νώρις την άνοιξη και αρχες φθινοπώρου προτιμούν το γλυκό. Το πρόβλημα είναι ότι ένα γλυκό δόλωμα θα προσελκύσει και μέλισσες.