Σήμερα έλαβα από τουλάχιστον 5 διαφορετικά άτομα ένα link από το in.gr, που κάνει αναφορά σε μια ασθένεια (?) που ονομάζεται προς το παρόν Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Λέω προς το παρόν, γιατί όλα είναι ρευστά ακόμα. Δεν γνωρίζουν ούτε από τι προέρχεται, ούτε πως να το καταπολεμήσουν. Οι αναφορές λένε ότι σε 22 πολιτείες της Αμερικής μελισσοκόμοι δηλώνουν τον αποδεκατισμό των μελισσιών τους και στις ακόλουθες έρευνες οι νεκρές μέλισσες βρέθηκαν να έχουν στα σώματα τους μύκητες και βακτήρια πέραν του κανονικού.

Αυτό που διάβαζα κι έχει ενδιαφέρον είναι ότι πιθανότατα οι πάσχουσες, μέλισσες πετούν μόνες τους μακριά από τη φωλιά και πεθαίνουν αλλού. Επίσης τα αποδυναμωμένα από το άγνωστο φαινόμενο μελίσσια, δεν πέφτουν θύματα λεηλασίας από τα γειτονικά υγιή. Γενικά υποθέτω ότι θα ακούσουνε πολλά αυτόν τον καιρό.

Δεν ξέρω αν είναι κάτι ανησυχητικό, αν και οι Αμερικανοί μάλλον το θεωρούν σοβαρό. Παρόλα αυτά δεν έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί μεταδίδουν ειδήσεις και σπέρνουν τον πανικό.

(θυμίζω ότι παλιότερα είχε σημάνει εκεί κόκκινος συναγερμός για να προστατευτούν από τις θανατηφόρες αφρικανικές μέλισσες και ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ιράκ γιατί ο Σαντάμ (δεν) είχε πυρηνικά όπλα.)

Το θέμα πρωτοαναφέρθηκε στο Penn State University τον Νοέμβριο και είμαι σίγουρος ότι θα μελετηθεί όπως του αξίζει και του αρμόζει. Φαντάζομαι είναι πιο σοβαρό για τον Έλληνα μελισσοκόμο αυτή τη στιγμή, να ασχοληθεί με το Βαρρόα που είναι υπαρκτό και άκρως επικίνδυνο (για τα μελίσσια) στη χώρα μας η να κάνουμε μια ερεύνα για την aethina tumida, παρά να αγχωνόμαστε για κάτι που απέχει τόσο. Δεν ξέρω αν είμαι δογματικός, αλλά υποθέτω ότι είναι δεδομένο ότι δεν πρέπει να εισάγουμε μελίσσια και βασίλισσες από άλλες χώρες και να κρατΆμε τα μελίσσια μας όσο γίνεται λιγότερο σε επαφή με των άλλων συναδέλφων.

Για την ιστορία ο σημαντικότερος ίσως εχθρός της μελισσοκομίας (πλην του κακού μελισσοκόμου) είναι το άκαρι βαρρόα ( Varroa destructor ), που πρώτο αναφέρθηκε στη Ρωσία και Ιαπωνία το 1960 και έκανε 10 χρόνια να εμφανιστεί στην Ελλάδα (αλλά να μας θερίσει), ενώ το αξιοπρόσεκτο σκαθάρι aethina tumida που ήδη αποτελεί θρύλο και φόβο για τους μελισσοκόμους, έχει ήδη κάνει εμφάνιση στην Αίγυπτο, που σημαίνει ότι είναι ζήτημα χρόνου να το δούμε κι εδώ (κάνεις όμως δεν ξέρει τι θα κάνουμε τότε…ενημέρωση μηδέν)

Γενικα όλα αυτα μου θυμίζουν τους Ευγγελατους και την είδηση που βγάζουν σχεδόν κάθε καλοκαίρι, ότι μια πρωτόγνωρη και σαρκοφάγος μύγα, γνωστή ως κρεατόμυγα σκοτώνει κατσίκες στην Κρήτη! (είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό έντομο που υπήρχε ανέκαθεν και το έχουμε δει όλοι και σχετικά συχνά γίνετε αιτία να μολυνθούν έως θανάτου κάποια ζώα από τις προνύμφες του, αλλά δεν υπάρχει λόγος να το ακούμε και στις ειδήσεις… Είναι λίγο σα να λέμε: μια γάτα έφαγε ένα ποντίκι στην Ηλεία)
Σίγουρα πάντως πρέπει να μάθουμε τι είναι το Colony Collapse Disorder πως δεν θα το φέρουμε εδώ και αν το δούμε ποτέ πως θα το καταπολεμήσουμε χωρίς να γεμίσουμε αντιβιοτικά τα προϊόντα.

Η φωτό ειναι άσχετη αλλα δεν μπoρω να βάζω πόστς χωρις εικονα 😀

Links:(open link in new window)
in.gr NYT Yahoo news CNN wikipedia MSNBC ακόμα και Ιndymedia!

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper