Το γεγονος οτι πιασαμε τους 42 βαθμους υπο σκια δεν αφήνει ουτε τα μελίσσια αδιαφορα. Τουλάχιστον σε μια κυψέλη μου (αυτη που την βλέπει ο ήλιος περισσότερο απο τις αλλες) τα κέρινα κελια μαλάκωσαν τόσο απο τη ζέστη, που δεν αντεξαν το βάρος του μελιου που περιείχαν.

hive

honey

melissa

Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα της ζημιάς. Δεν ανοιξα και ουτε θα ανoίξω σύντομα τις κυψέλες. Αν κουνήσω τα πλαίσια τώρα που είναι μαλακα, υπάρχει κινδυνος να τα καταστρεψω. Το μονο που έκανα ήταν να φτιάξω διαφορες πρόχειρες κατασκευες με σκοπό να σκιάσω τα μελίσσια.

Οταν το ανακάλυψα χτες το μεσημέρι πανικοβλήθηκα ελαφρώς. Το πρωι ήμουνα εκει κι έφτιαχνα εναν αυτοσχεδιο ηλιακο κηροτίκτη (για να λιωνω τα παλια κερια με τη βοήθεια του ήλιου). Ολα ήταν μια χαρα. Σκοπευα μολις μειωθει η ζέστη να τα ανοιξω για επιθεώρηση. Αργότερα το απογευματάκι που ξαναπήγα βλέπω το μέλι να ρέει εκτος κυψέλης και πάνω του δεκάδες μέλισσες…

Λεηλασία! Φοβήθηκα οτι θα μαζευτουν μέλισσες κι απο τις άλλες κυψέλες και θα γίνει μάχη. Καθάρισα το μέλι που ειχε πέσει στο έδαφος ωστε να μην προκαλέσει άλλες, δρόσισα όπως, όπως την κυψέλη και άφησα τα υπόλοιπα στις μέλισσες. Βασικα ανοιξα για πολύ λίγο τα καπάκια ωστε να αλλαξει ο αέρας στο εσωτερικό. Εριξα νερο, εξωτερικα στα τοιχώματα ώστε να πάρει λίγο το πολύ κάψιμο (στο μεταλικό καπάκι τηγάνιζες αυγα) και σκέπασα τις κυψέλες με διάφορα υλικα ώστε να μην τις χτυπά ο ήλιος απευθείας.

Το μέλι στην είσοδο ειχε μεγάλο φωτογραφικο ενδιαφέρον. Οι μέλισσες στην προσπάθεια να το περιμαζεψουν έπεφταν μέσα.

Αλλες πνιγονταν κι άλλες εβγαινάν έξω ανήμπορες να κουνήσουν φτερα και πόδια.

kafsonas

Οι καθαρές εργάτριες αναλάμβαναν να τις καθαρίσουν, (υποθέτω όχι για να τις σώσουν, δεν χωράνε φιλεσπλαχνίες στο πολίτευμα τις κυψέλης, αλλα για να πάρουν το μέλι απο πάνω τους). Σε καμια ώρα το καθάρισαν και το επανατοποθέτησαν στο εσωτερικο.

2

Ειναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες απο τις μέλισσες που στη διαρκεια του πανικου στεκόντουσαν στην είσοδο παραταγμένες και κουνουσαν τα φτερα τους με σκοπο να αερίσουν και να δροσίσουν την κυψέλη.

bee

bees

υ.γ. το εκνευριστικό ειναι οτι μεσα σε όλη αυτη την κατάσταση εμφανιζόταν και το σερσένι του προηγούμενου post και έκλεβε μέλισσες…

vespa

 

piifpu: DSCN7227

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper