Το γεγονος οτι πιασαμε τους 42 βαθμους υπο σκια δεν αφήνει ουτε τα μελίσσια αδιαφορα. Τουλάχιστον σε μια κυψέλη μου (αυτη που την βλέπει ο ήλιος περισσότερο απο τις αλλες) τα κέρινα κελια μαλάκωσαν τόσο απο τη ζέστη, που δεν αντεξαν το βάρος του μελιου που περιείχαν.
Δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα της ζημιάς. Δεν ανοιξα και ουτε θα ανoίξω σύντομα τις κυψέλες. Αν κουνήσω τα πλαίσια τώρα που είναι μαλακα, υπάρχει κινδυνος να τα καταστρεψω. Το μονο που έκανα ήταν να φτιάξω διαφορες πρόχειρες κατασκευες με σκοπό να σκιάσω τα μελίσσια.
Οταν το ανακάλυψα χτες το μεσημέρι πανικοβλήθηκα ελαφρώς. Το πρωι ήμουνα εκει κι έφτιαχνα εναν αυτοσχεδιο ηλιακο κηροτίκτη (για να λιωνω τα παλια κερια με τη βοήθεια του ήλιου). Ολα ήταν μια χαρα. Σκοπευα μολις μειωθει η ζέστη να τα ανοιξω για επιθεώρηση. Αργότερα το απογευματάκι που ξαναπήγα βλέπω το μέλι να ρέει εκτος κυψέλης και πάνω του δεκάδες μέλισσες…
Λεηλασία! Φοβήθηκα οτι θα μαζευτουν μέλισσες κι απο τις άλλες κυψέλες και θα γίνει μάχη. Καθάρισα το μέλι που ειχε πέσει στο έδαφος ωστε να μην προκαλέσει άλλες, δρόσισα όπως, όπως την κυψέλη και άφησα τα υπόλοιπα στις μέλισσες. Βασικα ανοιξα για πολύ λίγο τα καπάκια ωστε να αλλαξει ο αέρας στο εσωτερικό. Εριξα νερο, εξωτερικα στα τοιχώματα ώστε να πάρει λίγο το πολύ κάψιμο (στο μεταλικό καπάκι τηγάνιζες αυγα) και σκέπασα τις κυψέλες με διάφορα υλικα ώστε να μην τις χτυπά ο ήλιος απευθείας.
Το μέλι στην είσοδο ειχε μεγάλο φωτογραφικο ενδιαφέρον. Οι μέλισσες στην προσπάθεια να το περιμαζεψουν έπεφταν μέσα.
Αλλες πνιγονταν κι άλλες εβγαινάν έξω ανήμπορες να κουνήσουν φτερα και πόδια.
Οι καθαρές εργάτριες αναλάμβαναν να τις καθαρίσουν, (υποθέτω όχι για να τις σώσουν, δεν χωράνε φιλεσπλαχνίες στο πολίτευμα τις κυψέλης, αλλα για να πάρουν το μέλι απο πάνω τους). Σε καμια ώρα το καθάρισαν και το επανατοποθέτησαν στο εσωτερικο.
Ειναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες απο τις μέλισσες που στη διαρκεια του πανικου στεκόντουσαν στην είσοδο παραταγμένες και κουνουσαν τα φτερα τους με σκοπο να αερίσουν και να δροσίσουν την κυψέλη.
υ.γ. το εκνευριστικό ειναι οτι μεσα σε όλη αυτη την κατάσταση εμφανιζόταν και το σερσένι του προηγούμενου post και έκλεβε μέλισσες…
piifpu: DSCN7227
Εκπληκτικό post. Ήσουν άμεσος.
Εχω εντυπωσιαστεί!!!Πολύ καλό το post σου! 🙂
Εχω εντυπωσιαστεί!!!Πολύ καλό το post σου! 🙂
Φοβερό ποστ!!!!(η τελευταία φωτό έριξε τα σαγόνια μου στο πάτωμα)Μπράβο. 🙂
Απίστευτο!Εκπληκτική η προσπάθεια των εργατριών, τρομερές οι φωτογραφίες σου.Τα λυπήθηκα πάντως τα έρημα τα μελίσσια. Θα ‘φάγαν τον πανικό της ζωής τους. Απ’ την άλλη πάλι, τόση οργάνωση και ετοιμότητα, τι να πώ… έμεινα άφωνη.
Οταν το ανοίξω θα βγάλω και φωτογραφιές στο εσωτερικο. Ελπίζω να έχουν πάει όλα καλα και να μην έχει τιποτα αξιόλογο να φωτογραφίσω. Αλλη μια χρονία ειχα προβλήματα με τη ζέστη, αλλα όχι τόσο έντονα. Συγκεκριμένα η φωτογραφία που εχω στο πάνω μέρος του blog,ειναι μια κερήθρα που ειχε στραβώσει απο τη ζέστη. Εκείνη όμως δεν ειχε χρεωθει σαν μεγάλη ζημια. Μαλιστα επειδη ειχε και λίγο μελάκι πάνω, κατέληξε αυτουσια στο πιάτο, με τον ιδιο τροπο που ειχαν καταλήξει κι αυτές :)Η οργάνωση τους πάντως ειναι πράγματι κατι αξιοπρόσεκτο.
Έγραψες πάλι με τις φωτογραφίες!Ερέτρια τις είχες τις κυψέλες σου? Κάτι αντίστοιχο περίμενα και γω να δω, καθώς τα μελίσσια όλον τον Αύγουστο είναι Λιβαδειά και τα φελιζόλ της οροφής στη Μάκρη. (Χρησιμοποιώ φελιζόλ πάνω από τα καπάκια όλο το χρόνο εκτός των εποχών που τα μετακινώ). Ευτυχώς ή δυστυχώς η μελιτοσυλλογή δεν ήταν όσο καλή φαινόταν στην αρχή και το κακό απεφεύχθει. Πως και είχε τόσο πολύ μέλι αυτή σου η κυψέλη. Μονή ήταν ή διπλή? Έμπειρος μελισσοκόμος μου είπε ότι ο αερισμός της κυψέλης επιτυγχάνεται όταν δεν υπάρχει κενό πάνω από τους κηρηθροφορείς. Οι μέλισσες δημιουργούν μια δίνη του αέρα μπροστά από την πόρτα, η οποία όμως διακόπτεται όταν υπάρχει εισροή αέρα από την οροφή όπως συμβαίνει με τα καπάκια αυστραλέζικου τύπου που χρησιμοποιούμε. (Θυμήσου τα καπάκια παλαιού τύπου, τα κοφίνια ή και τις περιπτώσεις ελεύθερων πληθυσμών σε κουφάλες βράχων ή δέντρων).
Διπλή. Ειναι στον Υμηττο. Ειχε βαλει πολυ μελι γιατι δεν την εχω τρυγίσει πολυ καιρο αλλα στο σημειο αυτο παντα μου δινει τον Αυγουστο. Τι ειναι όμως δεν ξερω…Αυτο που λες με τον αερισμο πρεπει να ειναι σωστο. Πριν ακομα διαβασω ολο το comment σκεφτηκα αυτο που λες στο τελος. Η κερήθρα φυσικα χτισμενη ειναι “κολλημενη” στην οροφη δεν εχει κενο… λες?
Κώστα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!! Βλέπουμε ένα blog- πηγή γνώσεων, διαφορετικό από άλλα, με εξαιρετικές φωτογραφίες και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ένας νέος ασχολείται με τόσο ενδιαφέροντα πράγματα (έχουμε παιδιά στην ηλικια σου). Μόλις χθες βραδυ σε ανακαλυψαμε εντελώς τυχαια και μάθαμε τόσα πράγματα όπως π.χ. Κιούρκα το χωριό ονομάστηκε προφανως από τους πολλούς αμπελώνες που είχε παλαιότερα (εκτός βεβαίως από τις ….ψησταριές)
Kώστα οι φωτογραφίες είναι πράγματι εκπληκτικές. Εάν επιτρέπεται πόσες κυψέλες έχεις; Χρησιμοποιείς τα συμβατικά φάρμακα για τις μελισσούλες σου ή σκευάσματα βιολογικά;
Που λες Μαρία, αγαπητη κοντοχωριανή,οπως σου έγραφα και στο blog σου, το χωριο του Πατέρα μου, το Κροκύλειο απέχει ελάχιστα απο τους ονομαστούς Πενταγιους. :)))))Εχω σήμερα 20 μελίσσια.Προσπαθώ να μην κάνω καμια χρήση φαρμάκων. Εχω χρησημοποιήσει περιστασιακά και σε ελαχιστο βαθμό ένα σκευασμα θυμόλης για την καταπολέμιση ενος πολυ κακου πράγματος που λέγεται βαρρόα.Ευτυχως, αλλα και περιέργως δεν είχα άλλα προβληματα απο αυτο και τώρα έχω παρα πολυ καιρό να βάλω κάτι. Ελπίζω να μην χρειαστει. Καποιος άλλος που το έλεγα αυτο μου ειπε οτι ασκω δηλαδη βιολογικη μελισσοκομια….Οχι! Η λέξη βιολογική μελισσοκομια ειναι πολυ βαρια και απαιτει προσπαθεια και κόπο και πιστοποιησεις που εγω δεν κάνω και δεν έχω.Προυποθέτει οτι είσαι πολλά χιλιομετρα μακρια απο αστκα κέντρα και πηγές μόλυνσης (δεν γνωρίζω ποσα αλλα εγω εχω μελισσες στον Υμηττο και στην Ερετρια και σίγουρα είμαι όπως το μεγαλύτερο ποσοστο των μελισσοκόμων κοντα σε πόλεις.Πάντως χαίρομαι που με ρωτάς γιατι πας κατευθείαν στο ψητό.Λιγοι ανθρωποι υποψιάζονται οτι τρώνε “περίεργα” πραγματα και πως οτι και να παραγεις όσο καλή θέληση και να έχεις, εν αγνοια σου δίνεις χημικές ταυτότητες σε αυτα με τα οποια ταίζεις τον κόσμο και καμια φορα γινεσαι κι επικινδυνος.Kαποια φάση θα ήθελα να γραψω κατι για αυτα αλλα δεν ειμαι έτοιμος 100% Ειναι σοβαρο θέμα το τι φάρμακα δίνει κανεις στα ζωντανά του. Ακόμα και στο θέμα του κηρόσκωρου δεν το χα αναπτυξει πολύ αυτο….
Μου αρέσει πολύ αυτή η φωτογραφία. Συγχαρητήρια!
28 Aυγουστου, ανοιξα την κυψέλη και ειδα τα αποτελεσματα… οχι καλα δυστυχως.Θα βαλω σχετικο post…
Κύριε Κουτσούκο με έχετε εντυπωσιάσει. Δεν είναι μόνο οι φωτογραφίες σας, η τεχνική αρτιότητα των συνθέσεών σας, το ζωντανό κείμενο. Είναι κυρίως η αγάπη που απορρέει από τη μελέτη του αντικειμένου σας. Επειδή μάλιστα έχω μια κάποια σχέση με αυτό, καθώς είμαι Βιολόγος, με έχετε κάνει να ζηλέψω. Δεν μπορώ να κρίνω την ορθότητα των ερμηνειών σας, γιατί δεν γνωρίζω παρά ελάχιστα πράγματα για τις μέλισσες. Υπάρχει όμως στην προσέγγιση σας η ενθουσιώδης και ανιδιοτελής ματιά του ερασιτέχνη που τη βρίσκω απαραίτητη προυπόθεση και για την πιο εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη. Να είστε καλά
Αγαπητέ Κώστα. Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα που δείχνει εκτός από τις γνώσεις σου και το μεράκι σου για τη μελισσοκομία. Εγώ θα ήθελα να μου πεις με τι μηχανή τραβάς τις κοντινές φωτογραφίες των μελισσών και αν μπορείς να μου προτείνεις τις ελάχιστες απαιτήσεις-προδιαγραφές μιας μηχανήςγια τη λήψη φωτογραφιών τέτοιας ποιότητας. Έχω μια Olympus με zoom 3.0 αλλά πλέον δεν με καλύπτει. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Eυχαριστώ για τα θετικά σχόλια. Λοιπον, εγω χρησιμοποιώ μια Sony Cyberhot 3.3 thn DSC S75 Oπως καταλαβαίνεις έχει φαει τα ψωμια της και περιμένω πως και πω΄ς το Φεβρουάριο να δώ τι νεα μοντελα θα έρθουν για να παρω κατι μεγαλύτερο. Προς το παρόν χρησιμοποιώ λοιπον την σαφως πιο “δυνατη” Νikon CoolPix 8400, δανικη απο την Ελισάβετ Οι φωτογραφίες αυτου του post ειναι απο αυτη τη μηχανή. Αν θες να δεις όλες τις μηχανες με συγριτικα και παραδείγματα δες αυτο το site H λυση πάντως στην οποία προσανατολίζομαι ειναι μαλλον μαι μεγάλη slr μηχανη.. Μολις εγοράσω θα βάλω καποιο σχετικό Post
[…] συνέχεια όπως έλεγα λοιπον πέρσι ο καύσωνας δημιούργησε στα μελίσσια μου προβλήματα. Φέτος αν και τα πράγματα ειναι χειρότερα, αντέχουμε. […]
[…] συνέχεια λοιπόν των φωτογραφιών που ειχα δημοσιεύσει τότε που ο καύσωνας ζόρισε τα μελίσσια μου, δημοσιεύω […]
[…] link: https://www.bees.gr/archives/269 και […]
[…] 15 με 23 μέρα θα βοηθά με τα φτερά της τον εξαερισμό της κυψέλης (αερίστρια) (βλ σχετικό post για τον καυσωνα) […]
[…] είναι πρώτη φορά που η ζέστη επηρεάζει κυψέλη (ακριβώς στην ίδια […]
[…] παλιότερα και δεν είναι ότι καλύτερο. Θα έλεγα ότι η εικόνα είναι συγκλονιστική. Ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο, αφού […]
[…] έλεγα λοιπόν πέρσι, ο καύσωνας δημιούργησε στα μελίσσια μου προβλήματα. Φέτος αν και τα πράγματα ειναι χειρότερα, αντέχουμε. […]