Οι προηγούμενες μέρες, ήταν τρομερά ζεστές παντού και η ζέστη δεν επηρεάζει μόνο εμάς αλλά και όλο το περιβάλλον μας. Νωρίς το πρωί, πήγα στο κοντινό μου μελισσοκομείο για να συμμαζέψω όσο μπορούσα το πρόβλημα, βάζοντας φελιζόλ πάνω από τα μελίσσια και δίνοντας νερό στις μέλισσες. Βλέπεις με είχαν ήδη ειδοποιήσει ότι κάποιες κυψέλες που είχα πιο μακριά “έσταζαν” μέλι.

μέλισσα που πίνει νερό

μέλισσα που πίνει νερό

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι κερήθρες μαλακώνουν από τη ζέστη και καταρρέουν κάτω από το βάρος του μελιού.

Το έχω ζήσει και παλιότερα και δεν είναι ότι καλύτερο. Θα έλεγα ότι η εικόνα είναι συγκλονιστική. Ήταν βέβαιο ότι θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο, αφού αντικειμενικά μιλάμε για ιστορικό καύσωνα. Οι εργασίες που έκανα λίγες όση και η ζημιά, αν και δεν την έχω εκτιμήσει ακόμα 100%.

Μέσα σε όλα, βρήκα τόσες χρυσόμυγες που που προσπαθούσαν να εισβάλουν στις κυψέλες που άρχισα και να εκνευρίζομαι.

χρυσόμυγες

χρυσόμυγες

 

Η ζέστη αφόρητη και η κόπωση έρχεται πιο γρήγορα, οπότε στο πιο απομακρυσμένο μελισσοκομείο πήγα το βράδυ για να αντέξω. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια στρωματσάδα! Οι μέλισσες πάντα τις πολύ ζεστές μέρες βγαίνουν από την κυψέλη και προσπαθούν να βρουν λίγη δροσιά εκτός. Κι αυτό το έχω ξαναδεί και το έχω φωτογραφίσει. Όμως αυτό που αντίκρισα στο μελισσοκομείο εκείνο το βράδυ, ήταν ανευ προηγουμένου. Ουσιαστικά όλες οι μέλισσες ήταν έξω.

μέλισσες στον καύσωνα

μέλισσες στον καύσωνα

Η συγκεκριμένη είναι η πιο σκούρα κυψέλη που είχα ποτέ, πράγμα που αποδεικνύεται λάθος και θα διορθωθεί άμεσα, αφού τραβά τόσο τη ζέστη. Το μαρτυρούν και οι εικόνες αφού το διπλανό ισοδύναμο μελίσσι στην ανοιχτόχρωμη κυψέλη είναι σε καλύτερη κατάσταση.

μέλισσες στον καύσωνα

μέλισσες στον καύσωνα

Το μέλι έτρεξε περισσότερο από ένα μέτρο μπροστά από κάποιες κυψέλες.

μέλι

μέλι

Τις ερχόμενες μέρες και αφού το σύστημα σταθεροποιήθηκε στην κυριολεξία, θα ανοίξω να δω συνολικά την έκταση των ζημιών, πέρα από τις μέλισσες που βρήκα ήδη πνιγμένες.

Πνιγμένες μέλισσες

Πνιγμένες μέλισσες

piifpu: 3893

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper