Μελισσοκομικά φυτά, Παπαρούνα / Papaver rhoeas
Η παπαρούνα είναι στη συνείδηση μου το κατεξοχήν Πασχαλινό (και μάλιστα Απριλιάτικου Πάσχα) φυτό. Δύσκολο στη φωτογράφιση καθώς τα πολύ κόκκινα “γράφουν” περίεργα, με έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν. Χτες έπεσα σε ένα “παπαρουνολίβαδο” το οποίο με αποζημίωσε και μου έδωσε την ευκαιρία να το φωτογραφίσω αξιοπρεπώς.

Λιβάδι με παπαρούνες
Η παπαρούνα είναι μελισσοκομικό φυτό, έχεις τέσσερα χαρακτηριστικά κόκκινα πέταλα και δίνει γύρη σταχτί χρώματος (όχι νέκταρ) Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι χρωματισμοί, όπως η Glaucium Flavium, Papaver-somniferum, και συνολικά τα είδη φτάνουν περίπου τα 100. Κάποια είναι γνωστά για την παραγωγή ναρκωτικών ουσιών, πχ το όπιο, αφιόνι, μορφίνη και “διώκονται” σαν φυτά, όπως αντίστοιχα η κάνναβη, άρα είναι δύσκολο να τα βρεις και να τα φωτογραφίσεις, γιατί τα όργανα του νόμου τα ξεριζώνουν.
Στην νόμιμη παπαρούνα, οι χρήσεις μπορεί να είναι πιο γαστρονομικές και αφορούν τον παπαρουνόσπορο και το έλαιο παπαρουνόσπορου, που έχει χρήσεις στη μαγειρική και την αρτοποιία. Οι ονομασίες του φυτού αλλάζουν ανάλογα την περιοχή και θα την βρει κανείς σαν κουτσουνάδα ,κοτσονιά ,μακουνίδα κ. α.
Οι μέλισσες μπαίνουν στο άνθος της παπαρούνας και φορτώνουν με γύρη τις τσέπες τους, αλλά μοιάζουν να δυσκολεύονται να βγουν από τα γυαλιστερά πέταλα, φυλακισμένες για λίγο σε ένα κατακκόκινο περιβάλλον. Στην προσπάθεια αυτή, η οποία ίσως διαρκεί περισσότερο χρόνο από την συλλογή αυτή καθεαυτή, κάνουν ένα χαρακτηριστικό βουητό που ενισχύεται από τα λεπτά πέταλα του φυτού. Έτσι αν βρεθείς σε ένα λιβάδι με παπαρούνες θα αισθανθείς πολύ έντονα τη παρουσία των μελισσών.

Μέλισσα ετοιμάζεται να “μπει¨σε παπαρούνα

Μέλισσα εκγλωβισμένη σε παπαρούνα
Πηγές: Το πληρέστερο άρθο που βρήκα είναι αυτό της Θάλειας Τσιχλάκη στο bitterbooze.com. Άλλες πηγές είναι τα rodiaki.gr, Μελισσοκομικά Φυτά – Α.Κ.Πλακούτσης, wikipedia
piifpu: 3350, 3369
Leave a Comment