Δεν ειμαι σίγουρος για τις καιρικές συνθήκες του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα (όπου μένω κανονικά). Εκεί που ήμουν εγώ όμως, οι συνθήκες υπήρξαν ιδανικές για ψητά μήλα.
Τα μήλα ταιριάζουν με το μέλι, τόσο στις λέξεις, όσο και στην πράξη. Το Σάββατο το απόγευμα, μετά απο ένα καλό γεύμα και κανα δυο τσιπουράκια, με το χαλάζι να αρχίζει να κοπανά ενοχλητικα τους τσίγκους, το τζακάκι αναμένο, τις φιρικιές του πατέρα μου κλαίνε τους καρπούς τους που πέφτουν πληγωμένοι στο έδαφος και 2 κιλά ελατόμελου να περιμένουν υπομονετικά στον τενεκάκο τους… όλα φώναζαν. ΨΗΣΕ ΜΗΛΑΑΑΑΑΑΑ.

Ψητά μήλα με ελατίσιο μέλι
Απλά λοιπόν κι εύκολα.
1. Κοβεις τα μήλα στη μέση.
2. Σχηματίζεις ένα κενο στη μεση καθε μισού μήλου, απο όπου αφαιρείς τα κουκούτσια και λίγη απο την ψίχα τους.
3. Γεμίζεις τα κενα με μια κουταλια ελατόμελο.
4. Ριχνεις μπόλικη κανέλα στο υπόλοιπο.
5 .”Ξανασυναρμολογείς” τα μήλα με την απλή αυτή γέμιση, τυλίγοντας τα σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα ψήνεις… DSC02751 DSC02750

Ψητά μήλα με ελατίσιο μέλι
Απλό αλλα ευχάριστο.
Υποθέτω θα έχει χιλιαδες παραλλαγές. Προς το παρόν παντως κάνω αυτό…
6. (66…) Σημαντικό είναι να τυλίξεις καλα τα μήλα και να τα σταθεροποιήσεις γιατι εγω τα άφησα λίγο χύμα για να τα φωτογραφίσω… με αποτέλεσμα αυτη τη φορά να μην πετύχουν και τόσο… Δεν πειράζει όμως, θα ξαναβρέξει 🙂

Κροκύλειο Δωρίδας και μια ενημέρωση της λεζάντας τον Ιανουάριο του 2016. Είναι ή θέα από ένα βορινό παράθυρο του σπιτιού μου. Οι λεύκες δεξιά δεν υπάρχουν πια. Το σπίτι πάνω αιστερά είναι το σπίτι στο οποίο έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Μαρία Πενταγιώτισσα.
Καλο γευμα, τζακι αναμμενο, μηλα ψητα, ελατομελο…Εχετε βαλθει να μας κουρελιασετε το ηθικο μας;;;
Δε ξέρω για τα μήλα αλλά το τζάκι είναι το ίδιο με το δικό μου στο πατρικό σπίτι στο χωριό!Βρε μπας και μπήκες με κανένα αντικλείδι και ψήνεις μήλα; 🙂
lοucretia μη μασας… αν δεν κατάφερες να κάνεις εξόρμηση αυτο το σκ, ειμαι σίγουρος οτι θα την κανεις κάποιο άλλο.. ειπαμε… θα ξαναβρέξει! Σίγουρα!Κρατα εσυ τη συνταγή και θα την αξιοποιήσεις όταν πρέπει… dianathenes για να διαφημίσουμε και τη χωριάρα μας, μιλάμε για το Κροκύλειο Δωρίδας, πατρίδα του Στρατηγου Μακρυγιάννη και τελευταία κατοικία της Μαρίας της Πενταγιώτισας (Πενταγιοί ειναι το διπλανο, εξίσου όμορφο χωριό, αλλα η Μαριώ γάμπριζε και παντρεύτηκε στο Κροκύλειο.) Τωρα αν εισαι απο εκει γύρω σου συνιστώ να πας αμεσα (και καλα με αφορμη την πιθανη μου εισβολή στο σπιτι σου) γιατι εχει πιασει το Φθινώπορο και το τοπιο εχει παρει ενα σουπερ καφεκόκκινο χρώμα που θα κουρελιασει πιο πολυ τη loucretia… … και σταματάω 🙂
Ίσως και λίγο γαρύφαλλο – ένα δυό καρφάκια – να του “πήγαιναν”.Όλα τα ορεινά χωριά είναι άπαιχτα, αλλά οι “μαζάνθρωποι” -ευτυχώς- προτιμούν να συνωστίζονται στις γεμάτες πλαστικές καρέκλες κοσμικές παραλίες.
Πρέπει να είναι ελατόμελο στάνταρ? Με άλλο μέλι δεν παίζει? Μήπως μαζί με αυτή τη συνταγή ταιριάζει και μια παλιά σου για ρακόμελο? Έχω και μια καλή συνταγή για παϊδάκια μαριναρισμένα με μέλι και ουίσκι (χωρίς πλάκα, πρέπει να σκοτώνει).
Γεια σου Κώστα! Μας έχεις εντυπωσιάσει με τα άρθρα σου. Γεμάτα έμπνευση και …αρώματα. Δε μου λες τώρα; Μήπως έχεις κάτι να πεις για την επίδραση του καυσαερίου στο μέλι; Τα μελίσσια μου τα έχω στην ταράτσα (3 τον αριθμό, αρχάριος βλέπεις) στην Ηλιούπολη Αθηνών και ανησυχώ για την ποιότητα του μελιού μου.Ευχαριστώ. Δημήτρης
Oδυσσέα, τυχαινει και οποτε παω εκει πανω, να εχω στη διαθεση μου ελατόμελο. Γιαυτο τα κανω όλα με αυτα με ελατίσιο. Αλλιως δεν υπάρχει πρέπει. Οτι γουστάρεις :)Tα παιδάκια που λες εγω τα έχω φαει περίπου έτσι… πανσέτα με μελι και σόγια. Ειναι φααανταστικα!Ο μόνος λόγος που δεν τα χω βαλει ακομα εδω είναι γιατι δεν εχει τυχει να φωτογραφίσω ποτε τη διαδικασία. Περιμένω την Ελισάβετ να τα φτιάξει και μετα θα πέσει και το post ;)Δημήτρη… ειναι λίγο δύσκολο να μενεις στην Ηλιουπολη να σε λενε Μαντζούρη και να μην γνωριζόμαστε… νομίζω είμασταν στο ιδιο σχολείο…Αν εισαι αυτος που νομίζω ειναι λιγες οι κυψέλες που έχεις για τόσα αδερφια που ειστε… :))))Για κοιτα καλα τη φωτογραφία μου αν σου θυμίζω τίποτα? Δεν νομίζω οτι το μέλι σου θα έχει πρόβλημα απο τη ρύπανση αλλα αν ανησυχείς υπάρχουν τροποι να το τσεκάρεις.Με βρίσκεις εδω: kostas.koutsoukos @ gmail.com (προφανώς τα κενά τα σβήνεις)για να τα πούμε πιο αναλύτικα.
Νομίζω πως στη συνταγή σας πρόλαβα γιατι τα μήλα με το μέλι είναι το παραδοσιακό έδεσμα του εβραϊκου νέου έτους όμως για άλλο ήρθα απόψε.Διαβασα στο Science Daily αυτό το άρθρο για τις μέλισσες.
Δυστυχώς το μέλι επιβαρύνεται από τα καυσαέρια της πόλης. Και επιβαρύνεται μάλιστα με τον χειρότερο από τους ρύπους, το μόλυβδο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πιστοποιητικοί οργανισμοί δεν δίνουν έγκριση για τοποθέτηση σε απόσταση λιγότερη των 5 χιλιομέτρων από αστικά κέντρα, δημόσιους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας κλπ. θα πρότεινα λοιπόν στο φίλο συνάδελφο να μετακινηθεί από την ταράτσα της Ηλιούπολης. (Η εργαστηριακή ανάλυση θα έδινε σίγουρα ασφαλή αποτελέσματα, δεν γνωρίζω όμως το κόστος αυτής για τις συγκεκριμένες ουσίες που συζητάμε).
ειναι πολύ καλή η ιδέα σου μια παραλλαγή ειναι με μερικά γαρύφαλλαστην σάρκα του μήλου και στο τέλοςμπόλικα καρύδια[μπορέις να έχεις εικονα του δικού μου τζακιού στο smallyellowfish]
@odycody…ρε οδυσσέα…κάτι από fridays μου θυμίζεις…@Κώστα…συγνώμη παληκάρι…για διαβητικούς κάνει? Ή θα το φάω και θα σε κυνηγάω μετά? (σαν φάντασμα). Πάντως φαίνεται πολύ σούπερ!Πάντως εδώ που μένω τώρα, λίγο πιο πάνω έχει ένα οικόπεδο γεμάτο μελίσσια…τις προάλλες είχε και κάποιον που κάτι έκανε…Γίνατε πολλοί πλέον… ;)@mica το τζάκι σας είναι μακράν τον καλύτερο που συνδυάζεται βέβαια με το υπόλοιπό σπίτι! To binikou.gr να το γράφετε με u, για να πηγαίνει στη σωστή διεύθυνση…
Giati re kleveis tis syntages tis katerinas kai tis poulas gia dikes sou?????
… δεν ειναι της Κατερίνας η συνταγή! ειναι … αρχαία 😛
[…] τους . Τα ψητά μήλα έχουν απασχολήσει και πολύ παλιότερα το blog, σε μια όμως εξαιρετικά απλή συνταγή. Δίαβαζα […]
[…] τους . Τα ψητά μήλα έχουν απασχολήσει και πολύ παλιότερα το blog, σε μια όμως εξαιρετικά απλή συνταγή. Δίαβαζα […]
Με χαρα θα ηθελα να μαθαινω νεα, συνταγες και οτι αλλο