Οι 4 – 5 μηλίτσες στο χωριό, έκαναν και φέτος την παραγωγούλα τους . Τα ψητά μήλα έχουν απασχολήσει και πολύ παλιότερα το blog, σε μια όμως εξαιρετικά απλή συνταγή. Δίαβαζα πρόσφατα στο cookingandart-marion.blogspot.gr μια πιο πολύπλοκη κι ενδιαφέρουσα εκδοχή, την οποία εφάρμοσα, αφού τα μήλα στο σπίτι αυτόν τον καιρό, επαρκούν αλλά και ποικίλουν! Αυτή τη φορά η επιτυχία ήταν εντυπωσιακή!

apples μήλα

Σε ένα μπωλ έβαλα καρύδια, σταφίδες, λίγο γαρύφαλλο, αρκετή κανέλα και καστανή ζάχαρη. Ξεφλούδισα τα μήλα (κατά προτίμηση γλυκά φυρικάκια) και αφαίρεσα μέρος του εσωτερικού για να φύγουν τα κουκούτσια και το κοτσάνι.

ψητά μήλα με μέλι

Άδειασα σε ένα πιατάκι ένα ποτηράκι κονιάκ και λίγο νερό και αφού “ρολάρισα” μέσα του τα μήλα για να βραχούν, τα “ξαναρολάρισα” σε ένα άλλο πιάτο με ένα μείγμα από καστανή ζάχαρη, κανέλα και σιμιγδάλι. Το τελευταίο κόλησε πάνω τους και τα μήλα στήθηκαν όρθια σε ενα ταψάκι με ένα δαχτυλο νερό (max).

cognak κονιάκ
μήλα με μέλι

Αφού τα γέμισα με τα καρύδια και τις σταφίδες, τα “καπάκωσα” με μια κουταλιά μέλι, τα ξαναέβρεξα με δυο τρεις  σταγόνες κονιάκ, τα σκέπασα με ένα αλουμινόχαρτο και τα έβαλα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Από φόβο μην μου τρέξει η γέμιση, ξανατάπωσα τον τον πυθμένα μερικών μήλων, με μέρος της ψίχας που αφαίρεσα, αλλά τελικά αποδείχτηκε υπερβολή.

ψητά μήλα με μέλι

apples

Το υγρό που έμεινε μέσα στο ταψί, μετατράπηκε σε ένα αρωματικό σιροπάκι με το οποίο περιλούστικαν τα μήλα πριν σερβιριστούν . Επίσης όταν τα έβαλα το καθένα ξεχωριστά στο πιατιάκι του έριξα άλλο λίγο μέλι στο μήλο.


Εγκυκλοπαιδικά: στο cookingandart-marion.blogspot.gr γίνεται μια ενδιαφέρουσα πρόταση για συνδυασμό των προηγουμένων με παγωτό ή σαντιγί. Το πράσινο μήλο ήταν μακράν η χειρότερη επιλογή για τη συνταγή, ευτυχώς το είχα υποψιαστεί κι έβαλα μόνο δυο για δοκιμή. Τα φιρίκια  είναι ιδανικά γιατί μπορείς να φας κι ενα δεύτερο γλυκάκι. Τα μεγάλα μήλα κρίνονται “λίγο πολλά” για τέτοιο γλυκό…

Τα μηλαράκια ψιλοκομμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πρωινό με μέλι, με τον ίδιο τρόπο που έχουν χρησιμοποιηθεί παλιότερα τα σταφύλια ή το ρόδι με βρώμη.
4000

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper