Μετά απο αρκετές μέρες λοιπόν, αποφάσισα – κατάφερα να “χειρουργήσω” το ιδιαίτερα μεγάλο έντομο του προηγούμενου post. Και τα ιατρικά σύνεργα, έδειξαν ότι πραγματικά τα απομεινάρια του εντόμου ανήκουν σε κάτι με κεντρί και σχετικά μεγάλα σαγόνια.

hornet - σφήκα

Οι διαστάσεις του παρόμοιες με της vespa orentalis (γύρω στα 2 -2,5 cm), φαίνονται αν συγκρίνει κανείς το κεφάλι της με μιας μέλισσας.

hornet σφήκα

 

H παραμονή της στην παγίδα την αλλοίωσε αισθητά. Δεν είμαι σε θέση να πω τι έντομο είναι αλλά για αυτούς που ξέρουν ίσως βοηθήσουν οι πιο αναλυτικές φωτογραφίες των απομειναριών. Έτσι πχ έχουμε τμήμα της κεραίας:

antenna

Το κεντρί που αφαίρεσα απο την κομμένη κοιλιά και απέδειξε ότι είναι σφήκα:

stingsting κεντρί

Το κεφάλι είχε τις λεπτές (σε σχέση με άλλες σφήκες) σιαγόνες κλειστές, αλλά με λίγη βοήθεια απο τις βελόνες τις φωτογράφισα και ανοιχτές:

hornet headσφήκα

Oι δακτύλιοι στην κοιλιά είναι σχεδόν μαύροι απο κάτω, ενώ πάνω είναι κίτρινοι με μαύρο χρώμα στο τέλος τους.

Σφήκα
Σφήκα

“Ταγκάρω” το έντομο ως εχθρό, αλλά θυμίζω οτι δεν το είδα να επιτίθεται σε μέλισσες. Απλά το βρήκα σε παγίδα για σφήκες που είχα βάλει για προστατέψω το μελισσοκομείο μου. Οι πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες του πριν το “αποσυναρμολογήσω” είναι οι ακόλουθες: 2558

σφήκα
σφήκα
σφήκα

update 14.05.2018 το έντομο είναι μάλλον Stizus ruficornis και παραθέτω μια καλή φωτογραφία του από τον Alexander Slutsky στο εκπληκτικό site του www.alsphotopage.com

Stizus ruficornis,  φωτογραφία του από τον Alexander Slutsky, πηγή www.alsphotopage.com

Stizus ruficornis, φωτογραφία του από τον Alexander Slutsky, πηγή www.alsphotopage.com

Πηγή: www.alsphotopage.com

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper