Η φλαμουριά ή φιλύρα ή τιλιά (Tilia ) είναι ένα υπεραιωνόβιο δέντρο που μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα σε ύψος. Είναι ευρωπαϊκό φυτό, ίσως και Ασιατικό και απαριθμεί αρκετά είδη. Η ανθοφορία του είναι ανοιξιάτικη και είναι εξαιρετικά καλό, μελισσοκομικό φυτό.

Στις αρχές Ιουνίου σε μια βραδινή βόλτα βρέθηκα κοντά σε κάποιες, σε φουλ ανθοφορία και για κάποιο λόγο ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησα  το εκπληκτικό άρωμά τους, το οποίο μου θύμιζε μια light version της ακακίας Κωνσταντινουπόλεως.

Σίγουρος ότι το πρωί θα έχω πολύ υλικό για φωτογραφίες, επανήλθα με τη μηχανή ανά χείρας, κατά τις 7:30 το επόμενο πρωί, αλλά το θέαμα και ο ήχος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου.


Τα δέντρα μοσχοβολούσαν και ήταν γεμάτα από επικονιαστες όλων των ειδών. Μάλιστα για κάποιο λόγο, ίσως και συμπτωματικά, δεν είχαν όλα τα δέντρα την ίδια αναλογία επισκεπτών. Ενώ π.χ. η μια τιλιά είχε σε μεγαλύτερο ποσοστό μέλισσες, η άλλη είχε σε μεγαλύτερο ποσοστό χρυσοκάνθαρους. Σε κάθε περίπτωση το πλήθος και τα είδη των εντόμων ήταν εντυπωσιακό, θορυβώδες και ζωηρό.

Από την τιλιά οι μέλισσες παίρνουν γύρη και νέκταρ. Οι ποσότητες τις γύρης ήταν τέτοιες που μπορούσες να τη δεις ακόμα και πάνω στο πλατύφυλλο που φύτρωνε απο κάτω, ενώ το νέκταρ ήταν τόσο δελεαστικό που έβλεπες μέλισσες να πηγαίνουν ακόμα και στα κλειστά μπουμπούκια, τα οποία με πολύ επιμονή, καταφέρνουν και τα ανοίγουν.

Γύρη τιλιάς πεσμένη στο έδαφος…



Το μέλι από φλαμουριά, είναι ανοιχτόχρωμο με πολύ λεπτό άρωμα. Κρυστάλλώνει σε 5-6 μήνες από την ημέρα παραγωγής και χρεώνεται παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες με αυτές του τσαγιού φλαμουριάς, δηλαδή του τίλιου.

Όπως είναι προφανές, εμείς παίρνουμε το τίλιο, ένα κλασικό αφέψημα που επίσης συνδυάζεται ωραία με μέλι. Για να φτιάξουμε τίλιο, συλλέγουμε τα άνθη μαζί με φυλλαράκι απο το οποίο βγαίνουν και τα αποξηραίνουμε για 3 – 4 μέρες.


piifpu: 2426

ps. Και παλιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια να μεταφραστεί το blog ή μέρος του στα αγγλικά. Με τη βοήθειά του ai και μια σχετική ανοχή στα κειμενικά του λάθη (άλλωστε κι εγώ κάνω πολλά τέτοια) θα το κάνω πάλι. Κλείνω με ένα video λοιπόν και τη το post στα αγγλικά

In English: The linden tree, also known as lime or basswood (Tilia), is a very long-lived tree that can reach up to 30 meters in height. It is a European plant, possibly also Asian, and includes several species. Its blooming period is in spring, and it is an excellent plant for beekeeping.

In early June, during an evening walk, I found myself near some linden trees in full bloom, and for some reason, it was the first time I noticed their amazing fragrance, which reminded me of a lighter version of the Constantinople acacia (Persian silk tree).

Certain that I would have plenty of material for photographs in the morning, I returned with my camera in hand around 7:30 the next morning, but the sight and sound exceeded all my expectations.

The trees were fragrant and teeming with pollinators of all kinds. Interestingly, for some reason, perhaps coincidentally, not all the trees had the same ratio of visitors. For instance, one linden tree had a higher proportion of bees, while another had more rose chafers. In any case, the number and variety of insects were impressive, noisy, and lively.

From the linden tree, bees gather pollen and nectar. The quantities of pollen were such that you could even see it on the broadleaf growing below, while the nectar was so enticing that you could see bees going even to the closed buds.

Linden honey is light-colored with a very delicate aroma. It crystallizes 5-6 months from the day of production and is credited with similar beneficial properties to those of linden tea.

As is evident, we use linden to make tea, a classic infusion that also pairs well with honey. To make linden tea, we collect the flowers along with the small leaf they sprout from and dry them for 3-4 days.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper