Δυό μέρες πέρασαν από το θερινό ηλιοστάσιο (21/6/2015) και ο καιρός δείχνει να ακολουθεί το ημερολόγιο. Η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου πέρασε και έφερε μαζί της το καλοκαίρι. Την Κυριακή το βράδυ, βίωσα στην Χαλκίδα μια επική βροχή, που ήρθε να προστεθεί σε αυτές των προηγουμένων ημερών. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχα να δω τόσο νερό στην Αττική τέλη άνοιξης, από το 2003. Μάλιστα θα τολμήσω να πω οτι φέτος έβρεξε περισσότερο.

Νομίζω απο εδώ και κάτω θα πάμε χωρίς βροχές. Τόσο στην Ερέτρια, όσο και στον Υμηττό, τα θυμάρια είναι ακμαία και ποτισμένα, άλλα σε μπουμπούκια

Thyme θυμάρι

 

και άλλα στο pick τους, με τις μέλισσες να τα επισκέπτονται όχι κατανάγκη πολύ λαίμαργα.

Thyme θυμάρι - μέλισσα σε θυμάρι - θυμαρίσιο μέλι

Λαμπρή παραφωνία στην ακμή τους, ο κ.Τάσος στην Ερέτρια, που αν έχω εκτιμήσει σωστά την κατάσταση, προκειμένου να διασφαλίσει την ιδιοκτησία του που πήγαινε προς αποχαρακτηρισμό, φρεζάρισε περίπου ένα στρέμμα γεμάτο θυμάρια για να φανεί το χωράφι οργωμένο. Τα μελίσσια μου ήταν 20 μέτρα πιο δίπλα ακριβώς επειδή εκεί είχε πολύ θυμάρι…

Κατά τα άλλα όλα βαίνουν φυσιολογικά. Τα μελίσσια σε οργασμό, (ανάλογα πάντα με την ώρα), στον εξοπλισμό προστέθηκε μια ζυγαριά για την οποία θα γράψω σύντομα,

Κυψέλες
μελισσοκομική ζυγαριά

οι κάπαρες ανθίζουν, αν και μερικές υποφέρουν κάτω απο κάτι εντυπωσιακά κόκκινα πλασματάκια

capparis spinosa κάππαρη
capparis spinosa κάππαρη

Οι σφήκες έχουν ξεπεράσει εκείνο το στάδιο στο οποίο ασχολούνται με, αφίδες, σάκχαρα χυμούς και νέκταρ και περνάνε δειλά δειλά στην επίθεση στις μέλισσες. Προς το παρόν αρκούνται στις νεκρές ή αδύναμες μπροστά στις κυψέλες.

wasp vs bee Μέλισσα εναντίον σφήκας

Αυτό όμως που μαρτυρά περίτρανα την επίσημη έλευση του καλοκαιριού, είναι οι Τζίτζικες! Οι Τζίτζικες που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι τους βλέπουμε μόνο στο τελευταίο στάδιο της ζωής τους, αφού έχουν ήδη ζήσει τέσσερα ως δεκατέσσερα χρόνια κάτω απο τη γη (ανάλογα με το είδος). Μετά απο μια σκοτεινή ζωή κάτω από το χώμα, βγαίνουν στην επιφάνεια, αποχωρίζονται το παλίο τους δέρμα και τις δαγκάνες τους και αφήνουν να ξετυλιχθούν τα μεγάλα πράσινα φτερά τους. Μένουν σε αυτή την ευάλωτη κατάσταση για περίπου είκοσι λεπτά και μετά περιμένουν υπομονετικά να πάρουν το σωστό τους χρώμα που τους καμουφλάρει τέλεια πάνω στα πεύκα και να αρχίσουν το γνωστό κελάιδισμα – πρόκληση για το έταιρο ήμισυ.

cicada Τζίτζικας μεταμόρφωση
cicada Τζίτζικας μεταμόρφωση
cicada Τζίτζικας μεταμόρφωση
cicada Τζίτζικας μεταμόρφωση
cicada Τζίτζικας μεταμόρφωση

Καλό καλοκαίρι λοιπόν, οι τζίτζικες ξεκίνησαν!  21062015

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper