Ο εικονιζόμενος τριχωτός κύριος, ονομάζεται βομβίνος… συγκεκριμένα νομίζω Βombus Terrestris. Συνήθως όμως τον λένε Μπάμπουρα. Τον φωτογράφισα την προηγούμενη εβδομάδα στο μπαλκόνι μου.

βομβίνος bombus terrestris

Δεν είναι εχθρός των μελισσών. Ο λόγος για τον οποίο φιλοξενείται εδώ, είναι οτι ανήκει στην οικογένεια.

Βumblebee… γένος Bombus, οικογένεια Apidae… Η μέλισσα ειναι γένους Αpis.
Εχει κεντρί λοιπόν, οπότε θέλει προσοχή στην προσέγγιση (το φωτογραφημένο μάλλον ειχε κάποιο κόλημα γιατι με δυσκολία πετούσε) είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε ομάδες το πολύ 50 ατόμων.

Οπως και η μέλισσα, είναι κι αυτός ένα έντομο που έχει “επαγγελματική” σχέση με τον άνθρωπο. Δεν παίρνουμε το μέλι του γιατι οι φωλίες του είναι μικρές και υπόγειες (κανει στοές στο χώμα) οπότε ειναι μάλλον ασύμφορο να ασχοληθεί κανεις… άλλωστε υπάρχουν οι μέλισσες.

Ενας μπάμπουρας όμως επισκέπτεται περισσότερα λουλουδια κατα τις εξόδους του απο μια μέλισσα (ενδεικτικό ειναι πόση γύρη έχει συγκεντρώσει αυτός στα πόδια του- ειναι η κίτρινη μπαλα κατω δεξιά)

Νεκρός Βομβίνος με γύρη στα πόδια

Νεκρός Βομβίνος με γύρη στα πόδια

Ετσι π.χ., διατηρώντας 2 – 3 κοινωνίες 100 συνολικα ατόμων μέσα σε ένα θερμοκήπιο, οι οποίες ειναι πολυ πιο ευκολα διαχειρίσμες απο μια κυψέλη 10.000 μελισσων, μπορώ να επικονιάζω φυσικα τα φυτά μου με πολύ καλά αποτελέσματα. Με λιγα λόγια χρησιμοποιουνται σαν μεσολαβητές στην γονιμοπόιηση ντοματιών, πεπονιών κ.λπ. στην γεωργία.

Νομίζω μάλιστα “κυψελίδια” με βομβίνους μπορει να προμηθευτει κανείς σε μερη που πουλάνε είδη για βιολογική καλιέργεια.

Αυτά απο τους βομβίνους και καλή Ανοιξη! Επίσημα πλέον, αφου πέρασε και η 21/3/2006

piifpu: DSC08828

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper