Boμβίνος
Ο εικονιζόμενος τριχωτός κύριος, ονομάζεται βομβίνος… συγκεκριμένα νομίζω Βombus Terrestris. Συνήθως όμως τον λένε Μπάμπουρα. Τον φωτογράφισα την προηγούμενη εβδομάδα στο μπαλκόνι μου.
Δεν είναι εχθρός των μελισσών. Ο λόγος για τον οποίο φιλοξενείται εδώ, είναι οτι ανήκει στην οικογένεια.
Βumblebee… γένος Bombus, οικογένεια Apidae… Η μέλισσα ειναι γένους Αpis.
Εχει κεντρί λοιπόν, οπότε θέλει προσοχή στην προσέγγιση (το φωτογραφημένο μάλλον ειχε κάποιο κόλημα γιατι με δυσκολία πετούσε) είναι κοινωνικό έντομο και ζει σε ομάδες το πολύ 50 ατόμων.
Οπως και η μέλισσα, είναι κι αυτός ένα έντομο που έχει “επαγγελματική” σχέση με τον άνθρωπο. Δεν παίρνουμε το μέλι του γιατι οι φωλίες του είναι μικρές και υπόγειες (κανει στοές στο χώμα) οπότε ειναι μάλλον ασύμφορο να ασχοληθεί κανεις… άλλωστε υπάρχουν οι μέλισσες.
Ενας μπάμπουρας όμως επισκέπτεται περισσότερα λουλουδια κατα τις εξόδους του απο μια μέλισσα (ενδεικτικό ειναι πόση γύρη έχει συγκεντρώσει αυτός στα πόδια του- ειναι η κίτρινη μπαλα κατω δεξιά)

Νεκρός Βομβίνος με γύρη στα πόδια
Ετσι π.χ., διατηρώντας 2 – 3 κοινωνίες 100 συνολικα ατόμων μέσα σε ένα θερμοκήπιο, οι οποίες ειναι πολυ πιο ευκολα διαχειρίσμες απο μια κυψέλη 10.000 μελισσων, μπορώ να επικονιάζω φυσικα τα φυτά μου με πολύ καλά αποτελέσματα. Με λιγα λόγια χρησιμοποιουνται σαν μεσολαβητές στην γονιμοπόιηση ντοματιών, πεπονιών κ.λπ. στην γεωργία.
Νομίζω μάλιστα “κυψελίδια” με βομβίνους μπορει να προμηθευτει κανείς σε μερη που πουλάνε είδη για βιολογική καλιέργεια.
Αυτά απο τους βομβίνους και καλή Ανοιξη! Επίσημα πλέον, αφου πέρασε και η 21/3/2006
piifpu: DSC08828
Ωραίος ο φουκαράς ο βομβίνος, οποίος φαίνεται να συνάντησε το δημιουργό στη συνέχεια. Θυμάμαι, από διάφορα άρθρα στην Μελ. Επιθεώρηση ότι ειδικά στις Η.Π.Α χρησιμοποιούνται ευρέως, κανονικές επιχειρήσεις δηλαδή, οι βομβίνοι στην επικονίαση. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο με ικανοποίηση είδα και Ελληνικές επιχειρήσεις, και μάλιστα πατριώτες μου Μακεδόνες (να ευλογήσουμε και τα χώματά μας) να δραστηριοποιούνται σχετικά. Αντιγράφω ένα κομμάτι, σχετικό με τις μέλισσες από το site που ολόκληρο μπορεί κανείς να δει στη διέυθυνση https://www.charantonis.gr/fisiki.htm “Σε αντίθεση με τις μέλισσες, οι βομβίνοι δεν ακολουθούν ο ένας τον άλλο σε περιπτώσεις που κάποιο άτομο επισκεφτεί άλλο είδος φυτού και άλλης ποιότητας άνθoυς. Οι μέλισσες με τη σειρά τους, όταν κάποια εργάτρια επισκεφτεί κάποιο άλλο είδος φυτού με περισσότερη ποσότητα και καλύτερης ποιότητας γύρη, ενημερώνουντις υπόλοιπες εργάτριες και όλες μαζί τρέχουν στην νέα πηγή γύρης. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο όταν η αποικία χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη γονιμοποίηση ενός συγκεκριμένου χωραφιού με ένα είδος φυτού, όπωςσυμβαίνει στην καλλιέργεια της τομάτας ή του πεπονιού στα θερμοκήπια”
Aυτός που ειναι στην πρωτη φωτογραφία μάλλον έζησε γιατί τελικα τον εχασα. Αν δεις όμως, έχει μια δισμορφία στο ένα φτερο (μοιαζει λες κι εχει κολήσει πάνω του στάχτη). Ο δευτερος δεν ζει ουτε κατα τη φωτογράφιση… όταν τον είδα κοντα σε κυψέλη νόμιζα οτι πρεπει να το εξοντώσω. Γενικα όπου έχω βάλει κυψέλες μετα απο ελάχιστο χρόνο μαζεύονται στην περιοχή όλων των ειδών τα κεντροφόρα. Σφηκες, μπαμπουρες σερσένια…
Πολύ πρακτική και χρήσιμη είναι η τοποθέτηση ενός μεταλλικού πλέγματος με “μάτι” 8Χ8mm από τη μέσα μεριά της εισόδου ώστε να περιορίζονται ή έστω να δυσκολεύονται όλα τα μεγαλύτερα από τη μέλισσα ζωντανά (σερσέκια, βομβίνοι, ποντίκια κλπ).
Σχετικό άρθρο απο το in.grΊθακα, Νέα Υόρκη Πέρα από την οικονομική αξία του μεταξιού και του μελιού, τα έντομα προσφέρουν αθόρυβα ένα πλήθος από άλλες υπηρεσίες, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 57 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στην αγορά των ΗΠΑ, αποκαλύπτει μια πρώτη, συντητηρική καταγραφή.Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ στις ΗΠΑ εκτίμούν ότι η οικονομική προσφορά των εντόμων είναι πολύ μεγαλύτερη από το ποσό αυτό, δεδομένου ότι η έρευνα συμπεριέλαβε μόνο τέσσερις τομείς για τους οποίους υπάρχουν δημοσιευμένα στόιχεία -έλεγχος των παρασίτων στις καλλιέργειες, η γονιμοποίηση φυτών από έντομα, η αποδόμηση της κοπριάς και η προσφορά θρεπτικών συστατικών για τα οικοσυστήματα που συντηρούν την αλιεία, το κυνήγι και τις υπηρεσίες αναψυχής. Τα σκαθάρια της κοπριάς, για παράδειγμα, απελευθερώνουν άζωτο και άλλα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Επιπλέον, το 65% των παρασίτων στους αγρούς ελέγχονται φυσικά από έντομα. Η προσφορά των εντόμων στην προστασία από επιβλαβείς οργανισμούς ανέρχεται στα 4,5 δισ δολάρια το έτος στις ΗΠΑ, αναφέρει ανακοίνωση του πανεπιστημίου.Ακόμα, λαχανικά και φρούτα αξίας τριών δισ. δολαρίων το χρόνο παράγονται χάρη σε έντομα που γονιμοποιούν άνθη (σχεδόν αποκλειστικά μέλισσες). Το σημαντικότερο, τέλος, είναι ότι τα έντομα γίγονται τα ίδια τροφή ή προσφέρουν με έμμεσο τρόπο θρεπτικά συστατικά σε οικοσυστήματα τα οποία εκμεταλλεύται οικονομικά ο άνθρωπος. Η αξία αυτή υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια.Οι ερευνητές, που δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους στην επιθεώρηση BioScience, ζητούν να ερευνηθεί περισσότερο στην οικολογική λειτουργία των εντόμων, η οποία παραμένει εν πολλοίς άγνωστη, και ζητά να γίνουν τα έντομα αντικείμενο προσεκτικής παρατήρησης και διατήρησης, ώστε να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί η οικονομική τους προσφορά.news.in.gr
Σχετικο link απο το beeHappywww.koppert.nl/e0120.shtml
Είμαι μουσικός και γράφω παιδικά τραγούδια. Ενα από αυτά είναι με θέμα τον μπάμπουρα μιας και το όνομά του είναι αρεστό. Ήθελα να ρωτήσω, πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι για τους μεγάλους και για τα παιδιά. Περισσότερο από ότι πχ μπορεί να είναι η μέλισσα? Επίσης κάποιοι ονομάζουν μπάμπουρες και ένα διαφορετικό έντομο που μοιάζει με κατσαρίδα! Είναι απλή συνονιμία ή λάθος χειρισμός του ονόματος? Λινα Βλαχίδου
Γεια σου Πασχαλία. Ειναι μεγάλο θέμα η επικινδυνότητα. Δεν νομιζω οτι υπάρχει στην Ελλάδα έντομο που το τσιμπημα του να ειναι θανατηφόρο (μιλάμε για ενα τσιμπημα – οχι να σε τσιμπήσουν 200 μέλισσες μαζί). Το να παθεις καποια ζημιά έχει να κάνει με το αν εισαι αλεργικός ή όχι.Αυτό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ειναι οτι λόγο διαφορας σύστασης καποιος που ειναι αλεργικος σε σφήκες ειναι σπανια αλεργικο΄ς και σε μελισσες και αντίστροφα. Υποθέτω λόγο της συγένειας (ο μπαμπουρας ειναι ο κοντινότερος συγγενης της μέλισσας και οχι η σφηκα) καποιος που έχει αλλεργεία στη μελισσα θα εχει και στο μπαμπουρα. Προσωπικά δεν με εχει τσιμήσει αλλα τους βλεπω ετσι ζουμπουρλούδικους και μαλλον θα βαράνε καλα. Το αλλο που λες που θυμίζει κατσαρίδα μαλλον ειναι το σερσένι. Αυτο ειναι πιο κοντινος συγγενής με τη σφήκα και.. θεριζει…. τσιμπαει πολύυυ δυνατα. Παλι όμως εχει να κανει με το αν καποιος ειναι αλλεργικος ή οχι.
[…] υ.γ. ωραιο εντομο ο βομβίνος! […]
[…] το καλλιεργούμε σε κήπους για αισθητικούς λόγους. Οι βομβίνοι δεν θα μπορούσαν να μένουν […]
[…] Μια σημαντική διαφορα που έχει με τη μέλισσα και μας αφορα ειναι οτι κεντρί της, ειναι διαφορετικό κατασκευαστικά και δεν «μαγκώνει» μεσα στο δέρμα. Ετσι η σφήκα δεν πεθαίνει μετά απο ένα τσίμπημα (σε αντίθεση με τη μέλισσα που το αποχωρίζεται μαζι με ζωτικα της όργανα και πεθαίνει). Οπότε μπορει να ξανατσιμπίσει και να φυγει ανενόχλητη ενω θα αποκτάς ενα επώδυνο παράσημο… Υ.Γ. Άλλο σχετικό έντομο είναι και αυτό… […]
[…] παλιότερες αναφορές για τους βομβίνους έχουν γίνει εδώ https://www.bees.gr/archives/123 koutsoupia-cercis-siliquastrum http://www.bees.gr/vomvinos/ melissokomika-fyta-fokida/ […]