Το Σαββατοκύριακο πήγα τόσο στα μελίσσια της Ερέτριας όσο και σε αυτά του Υμηττού. Στην Ερέτρια είναι πλέον “ξεραΐλα” από τώρα… Μόνο τα θυμάρια είναι πράσινα. Πολύ ζέστη, πολύ ξηρασία. Γενικά ήταν ένα κουραστικό ΣουΚου σε όλα τα επίπεδα, αλλά ειδικά μελισσοκομικά είχε τρέξιμο. Έτσι, για άλλη μια φορά,  δεν μπόρεσα – πρόλαβα να ασχοληθώ με φωτογραφίσεις (ούτως ή άλλως έχω καιρό να το κάνω). Έβγαλα όμως μερικές φωτογραφίες και βίντεο από τις μέλισσες να πίνουν νερό….

πίνοντας νερό

πίνοντας νερό

Ένα πράγμα που δεν ξέρουν αυτοί που δεν ασχολούνται με τα μελίσσια, είναι ότι ο μελισσοκόμος πρέπει μεταξύ των άλλων του εργασιών, να φροντίζει να παρέχει νερό στις μέλισσες του. Οι μέλισσες είναι ευαίσθητες και χρειάζονται πολύ, δροσερό και καθαρό νερό για να δίνουν στο γόνο τους. Ιδανικά λοιπόν έχεις κάπου κοντά στο μελισσοκομείο σου καθαρό νερό. Το δικό μου πλεονέκτημα στην Ερέτρια, είναι ότι το σπίτι είναι δίπλα στο μελισσοκομείο κι έτσι αφήνουμε μόνιμα μια βρύση να ψιλοστάζει και λύνουμε το πρόβλημα. Μάλιστα το λάστιχο, αλλά και η ίδια η βρύση, από τη συνεχή υγρασία, έχουν πιάσει πάνω τους βλάστηση, κάτι σαν βρύα και λειχήνες.

Περιμένοντας στην ουρά...

Περιμένοντας στην ουρά…

Κάτι άλλο που κάνω είναι ότι αφήνω σε σκιερά σημεία δοχεία με νερό κι μέσα σε αυτά κομματάκια ξύλο η φελιζόλ. Οι μέλισσες τα χρησιμοποιούν σαν πλωτήρες, στέκονται πάνω τους και πίνουν νερό.
Ξύλινος πλωτήρας.

Ξύλινος πλωτήρας.

Το βιντεο:

 

 

piifpu: DSCN8951

update 11/5/2018: Όταν το blog άλλαξε πλατφόρμα λειτουργίας και από blogger πέρασε σε wordpress οι φωτογραφίες των post άλλαξαν σημαντικά διάσταση. Αυτό μοιραία αδίκησε τα παλιά post αφού οι φωτογραφίες τους ήταν μικρότερες. Έτσι επανέρχομαι κατά καιρούς και κάνω διορθώσεις, όπως σήμερα 11/5/2018 σε αυτό το post. Βρίσκω όμως και λάθη τα οποία οφείλω να διορθώνω. Η καλύτερη ποτίστρα για μέλισσες στην παρούσα φάση είναι αυτή που περιγράφετε στο ακόλουθο post bees.gr/potistra και η λύση που πρότεινα το 2007 με γέμισμα δοχείων με νερό και τοποθέτηση πλωτήρων σε αυτά κρίνετε πλέον ως ανεπαρκής και κατά περίπτωση προβληματική.

μέλισσα σε στάσιμο νερό

μέλισσα σε στάσιμο νερό

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper