Το Σαββατοκύριακο πήγα τόσο στα μελίσσια της Ερέτριας όσο και σε αυτά του Υμηττού. Στην Ερέτρια είναι πλέον “ξεραΐλα” από τώρα… Μόνο τα θυμάρια είναι πράσινα. Πολύ ζέστη, πολύ ξηρασία. Γενικά ήταν ένα κουραστικό ΣουΚου σε όλα τα επίπεδα, αλλά ειδικά μελισσοκομικά είχε τρέξιμο. Έτσι, για άλλη μια φορά, δεν μπόρεσα – πρόλαβα να ασχοληθώ με φωτογραφίσεις (ούτως ή άλλως έχω καιρό να το κάνω). Έβγαλα όμως μερικές φωτογραφίες και βίντεο από τις μέλισσες να πίνουν νερό….

πίνοντας νερό
Ένα πράγμα που δεν ξέρουν αυτοί που δεν ασχολούνται με τα μελίσσια, είναι ότι ο μελισσοκόμος πρέπει μεταξύ των άλλων του εργασιών, να φροντίζει να παρέχει νερό στις μέλισσες του. Οι μέλισσες είναι ευαίσθητες και χρειάζονται πολύ, δροσερό και καθαρό νερό για να δίνουν στο γόνο τους. Ιδανικά λοιπόν έχεις κάπου κοντά στο μελισσοκομείο σου καθαρό νερό. Το δικό μου πλεονέκτημα στην Ερέτρια, είναι ότι το σπίτι είναι δίπλα στο μελισσοκομείο κι έτσι αφήνουμε μόνιμα μια βρύση να ψιλοστάζει και λύνουμε το πρόβλημα. Μάλιστα το λάστιχο, αλλά και η ίδια η βρύση, από τη συνεχή υγρασία, έχουν πιάσει πάνω τους βλάστηση, κάτι σαν βρύα και λειχήνες.

Περιμένοντας στην ουρά…

Ξύλινος πλωτήρας.
Το βιντεο:
piifpu: DSCN8951
update 11/5/2018: Όταν το blog άλλαξε πλατφόρμα λειτουργίας και από blogger πέρασε σε wordpress οι φωτογραφίες των post άλλαξαν σημαντικά διάσταση. Αυτό μοιραία αδίκησε τα παλιά post αφού οι φωτογραφίες τους ήταν μικρότερες. Έτσι επανέρχομαι κατά καιρούς και κάνω διορθώσεις, όπως σήμερα 11/5/2018 σε αυτό το post. Βρίσκω όμως και λάθη τα οποία οφείλω να διορθώνω. Η καλύτερη ποτίστρα για μέλισσες στην παρούσα φάση είναι αυτή που περιγράφετε στο ακόλουθο post bees.gr/potistra και η λύση που πρότεινα το 2007 με γέμισμα δοχείων με νερό και τοποθέτηση πλωτήρων σε αυτά κρίνετε πλέον ως ανεπαρκής και κατά περίπτωση προβληματική.

μέλισσα σε στάσιμο νερό
είσαι αρχηγός πραγματικός…
Στο επιστημονικό συνέδριο μελισσοκομίας που έγινε τον προηγούμενο μήνα στη Θεσ/νικη, αναφέρθηκε, νομίζω από τον κο Παπά, ότι η μέλισσα διαθέτει έναν μηχανισμό, ας πούμε φίλτρου, ο οποίος δεν επιτρέπει σε κανένα παθογόνο μικρόβιο να εισχωρήσει στον οργανισμό της μέσω του νερού. Σε όσο ακάθαρτα λοιπόν νερά και να βοσκήσει η μέλισσα δεν πρόκειται να νοσήσει ποτέ. Φυσικά και δεν προτιμά τα ακάθαρτα νερά αλλά μανιωδώς τα γάργαρα και δροσερά. Ανέφερε δε επίσης ότι για πολύ καιρό προσπαθούσαν, ανεπιτυχώς, εργαστηριακά να την μολύνουν μέσω ειδικά μολυσμένου νερού.
Aυτο που μου φανηκε σουραλιστικο ειναι οτι την Κυριακη μεταξυ άλλων εκανα και την πρωτη μου βουτια… Στην παραλια λοιπον καποιος ειχε βαλει μελίσσια! και το πιο περιεργο ειναι οτι παρα, μα παρα πολλες μέλισσες ερχόντουσαν στην αμμο, σε σημεία που ηταν καπως υγρα, κοντα στο σημειο που σκαει το κυμα και προφανως επερναν νερο(???!)
Δεν θυμάσαι τον Εμμανουήλ που έλεγε ότι το θαλασσόνερο προτιμάται από τις μέλισσες για το αλάτι που περιέχει?Ο τύπος με τα μελίσσια φαντάζομαι ότι κυνηγούσε τα αρμυρίκια (υπήρχαν καθόλου?) και όχι το …θαλασσόμελο.
Δεν θυμάσαι τον Εμμανουήλ που έλεγε ότι το θαλασσόνερο προτιμάται από τις μέλισσες για το αλάτι που περιέχει?Ο τύπος με τα μελίσσια φαντάζομαι ότι κυνηγούσε τα αρμυρίκια (υπήρχαν καθόλου?) και όχι το …θαλασσόμελο.
Tωρα που το λες… θυμαμαι τα αρμυρικια… αλλα τη φαση με το θαλασσινο νερο οχι. Ενδιαφερον(αρμυρικια εκει δεν εχει καθολου, εχει ομως παραπολλους ευκαλυπτους)
Μπράβο για το πολύ ωραίο blog. Σε ποιό σημείο της Αττικής βρίσκεται το μελισσοκομείο;Σπύρος ΣκαρέαςΕκπαιδευτής Μελισσοκομίαςwww.beenet.gr/skareas
Eυχαριστώ! Ειναι 2.. ενα πολύ κοντα στην Ερετρια και αυτο που ειναι στην Αθήνα ειναι στον Υμηττό.Θεωρητικα φιλοδοξώ να κανω αλλο ενα μονιμο στη Φωκίδα και να “σχολάσω” αυτό της ερέτριας αλλα δυσκολευομαι ακόμα…