Οι μέλισσες όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έχουν ανάγκη από νερό. Αυτό το συλλέγουν από τη φύση, από τις πρωινές δροσοσταλίδες στα φυτά, από ρυάκια, ρέματα κλπ.

Στο παρελθόν λανθασμένα δεν με είχε απασχολήσει τόσο το θέμα της παροχής νερού στα σταθερά μελισσοκομεία μου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ήμουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Αργότερα κατανόησα την ανάγκη και προχώρησα σε διάφορες αυτοσχέδιες λύσεις τροφοδοσίας με νερό.

Επίσης λανθασμένα θεώρησα  ότι οι καλοκαιρινοί μήνες και ειδικά οι καύσωνες του Ιουλίου που είναι βασανιστικοί για τα μελίσσια πολλαπλασιάζουν την ανάγκη για νερό.
Μετά από 15 χρόνια που ασχολούμαι με τις μέλισσες κι έχοντας κάνει διάφορα πειράματα, κατέληξα στο ότι η καλύτερη παροχή νερού, είναι μια έτοιμη λύση που μάθαμε από την Δρ. Φανή Χατζήνα ( Αναπληρώτρια Ερευνήτρια, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ. ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”), έφτασε στα δικά μου αυτιά μέσω του φίλου Μανώλη και είναι γνωστή στον δικό μου μελισσοκομικό κύκλο με το περίεργο όνομα: η ποτίστρα της Χατζήνα 🙂 (!)

H ποτίστρα αυτή φαίνεται να λύνει όλα τα προβλήματα που είχαν οι προηγούμενες και αποτελεί την ιδανική λύση μέχρι νεωτέρας.

Ποτίστρα μελισσοκομείου

Ποτίστρα μελισσοκομείου

Η αρχή λειτουργίας είναι απλή:

Δυο πανομοιότυπα δοχεία (εγώ χρησιμοποιώ δοχεία μελιού)
Στο ένα δοχείο (1) κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στον πυθμένα, ώστε να περνά το νερό. To δοχείο αυτό διατηρεί το καπάκι του και μπαίνει “σφινωτό” μέσα στο πανομοιότυπο του (2), που είναι ανοιχτό, χωρίς καπάκι.

Τώρα έχουμε δυο δοχεία που συγκοινωνούν, γεμίζοντας το ένα (1) το νερό περνά στο δεύτερο (2) και μπορεί να χυθεί μόνο αν ξεπεράσει το στόμιο του δεύτερου (2) που είναι και το σημείο επαφής τους.

Στο σημείο επαφής των δυο δοχείων βάζουμε ένα ύφασμα, ιδανικά wettex.

Αν το wettex ακουμπά το νερό στο εσωτερικό του δοχείου, τραβάει την υγρασία και είναι υγρό σε όλο του το μήκος. Έτσι το τμήμα του που είναι εκτός δοχείου είναι πάντα υγρό.

Η ποτίστρα είναι έτοιμη,

Προσχέδιο ποτίστρας μελισσοκομείου

Προσχέδιο ποτίστρας μελισσοκομείου

Για να υπάρχει συνεχής ροή νερού, όλη η κατασκευή είναι συνδεδεμένη στο πάνω δοχείο με φλοτέρ, με ένα βαρέλι που βρίσκεται σε πιο ψηλό επίπεδο.

 

μέλισσα πίνει νερό

μέλισσα πίνει νερό

Επειδή τα δοχεία σφηνώνουν βάζω βίδες που λειτουργούν ως βάσεις και τα κρατάνε σε απόσταση.

Το πάνω δοχείο εξυπηρετεί την απομόνωση της ποτίστρας και τη διατηρεί καθαρή, δεν αφήνει το νερό να εξατμιστεί, δεν αφήνει τις μέλισσες να μπαίνουν ανεξέλεγκτα και να πνίγονται, δεν αφήνει  τα άλλα έντομα και ζώα να πάρουν το νερό, δημιουργεί χώρο για το φλοτέρ και την παροχή.

Το wettex δημιουργεί την πλατφόρμα πάνω στην οποία πατάνε ασφαλώς οι μέλισσες χωρίς να πνίγονται ή να συνωστίζονται, εξοικονομεί νερό αφού “κρατά¨ πάνω του όσο πρέπει για να είναι υγρό.

Το κάτω δοχείο είναι η αποθήκη του νερού.

Η πρόσβαση της μέλισσας σε καθαρό νερό, είναι απόλυτα αναγκαία νωρίς την Άνοιξη, περισσότερο από τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού γιατί τότε εκτρέφονται οι νέοι γόνοι. Η διαφορά ανάπτυξης που παρουσιάζει ένα μελισσοκομείο που “ποτίζεται” με ένα “στεγνό” είναι τεράστια.

Τεράστιο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης πατέντας είναι το ότι οι μέλισσες δεν πνίγονται στο δοχείο άρα το νερό διατηρείται καθαρό, χωρίς μολυσματικές εστίες που μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες στα σμήνη όπως η νοζεμίαση.

Την ποτίστρα αυτή τη χρησιμοποιώ με απόλυτη επιτυχία εδώ και τρία χρόνια και νομίζω ότι χάρη στην κ. Χατζήνα μου λύθηκαν τα χέρια.

Εγκυκλοπαιδικά να πω ότι το βαρέλι που χρησιμοποιώ είναι σχεδόν πάντα γεμάτο και ο όγκος του  είναι τέτοιος ώστε επιτρέπει στον κουβά που είναι πλήρης (το κάτω δοχείο) να μπαίνει μέσα και να πάρει νερό σε ώρα ανάγκης. Λειτουργεί λοιπόν και υποτυπωδώς σαν ένα μέτρο πυρασφάλειας.

piifpu: 6898 6856

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper