Για τη χρυσόμυγα έχω γράψει και παλιότερα. Το κάπως άστοχο όνομα χρυσόμυγα δόθηκε λογικά στο συμπαθές σκαθάρι λόγω της χρωματικής του ομοιότητας με την πράσινη μύγα Phaenicia sericata ή Lucilia sericata.

 Υπάρχουν δυο έντομα που αποκαλούμε έτσι, με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά το Cotinis mutabilis και το Cotinis nitida. Η ουσιαστική διαφορά που έχουν για τον άνθρωπο είναι ότι οι διατροφικές τους συνήθειες αλλάζουν κι έτσι άλλα βλάπτουν τα ώριμα φρούτα άλλα όχι, χωρίς να είμαι σίγουρος ποιά. Eπίσης το ένα είναι σαφώς πιο εντυπωσιακό ως προς το χρώμα.

Η χρυσόμυγα αν και δεν αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για τους μελισσοκόμους έχει αυτές τις μέρες την τιμητική της, αφού προσπαθεί να εισβάλει στις κυψέλες και να κλέψει μέλι και γύρη.

Ευτυχώς οι πληθυσμοί της είναι μικροί και ζημιά περιορισμένη, όμως ένα videο που τράβηξα τις προηγούμενες μέρες στην Ερέτρια μαρτυρά την αναστάτωση που προκαλεί ο μικρός πράσινος επισκέπτης στην αποικία.

Τουλάχιστον 25 μέλισσες εγκαταλείπουν τα πάντα για να ασχοληθούν με τον πράσινο ακάλεστο επισκέπτη, ενώ παράλληλα στην είσοδο της φωλιάς οι “σκοπιές” έχουν το λιγότερο δεκαπλασιαστεί. Το πράσινο μεταλλικό του χρώμα, δηλώνει και τη σκληρή, σαν μεταλλική κι αυτή πανοπλία του, που το καθιστά σχεδόν άτρωτο για τις μέλισσες. Δεν τις βλάπτει, αλλά τις αποδιοργανώνει και τις ανυσηχεί.

Κυψέλη με τις εργάτριες φρουρούς

Κυψέλη με τις εργάτριες φρουρούς

Aν δει κανείς τη σκηνή σε αργή κίνηση, θα δει ότι οι μέλισσες δεν κεντρίζουν το σκαθάρι, αλλά το “κουβαριάζουν”, όπως λένε οι μελισσοκόμοι και λογικά το σκοτώνουν προκαλώντας του ασφυξία.

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι εκτός από το ότι κάθε κυψέλη έχει τη δικιά της, η συγκεκριμένη του video ήταν εξαιρετικά επίμονη. Άθελα μου την βοήθησα να αποδράσει κατά τη βιντεοσκόπηση κι όμως, μετά από 5 λεπτά επανήλθε δριμύτερη και προσπάθησε να εισβάλει εκ νέου. Αυτή τη φορά ήμουν πιο προσεκτικός και τώρα διακοσμεί έναν τοίχο στο σπίτι μου.

Χρυσόμυγα

Χρυσόμυγα

Χρυσόμυγα σε κάδρο

Χρυσόμυγα σε κάδρο

Νεκρή χρυσόμυγα

Νεκρή χρυσόμυγα

Μέλισσες εναντίον χρυσόμυγας

Μέλισσες εναντίον χρυσόμυγας

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω ξαναπεί, ο ρόλος της είναι καθαρά ληστρικός. Δεν είναι μεγάλη ζημιά για το μελίσσι και το έντομο παίρνει αυτό που του αναλογεί από τη φύση, από τα αδύναμα κυρίως μελίσσια.
Περισσότερα για τις χρυσόμυγες:
bees.gr/alloi-lathrepivates/
bees.gr/june-bug-xrisomyga/

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper