Οι μπάρες δημητριακών δεν διαφέρουν πολύ σε λογική κατασκευής από το παστέλι που έγραφα παλία. Ειδοποιός διαφορά η σύνθεση του σιροπιού που δένει τα γλυκά. Ο Σπύρος μου έστειλε μια  ενδιαφέρουσα παραλαγγή του σιροπιού και αφού τη δοκίμασα (πρώτα από τα χεράκια του Μανώλη, είπα να την υλοποιήσω κι εγώ. Την παραθέτω λοιπόν περίπου από το κείμενο του Σπύρου.

Για τη συνταγή: Η βάση πάντα είναι οι νιφάδες βρώμης (τα γνωστά κουάκερ). Υπάρχουν σε πολλές εκδοχές, μόνες τους ή και ως μούσλι, και στα βιολογικά και στα σούπερ μάρκετ. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και πίτουρο βρώμης (για ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες).

υλικά για μπάρες δημητριακών

υλικά για μπάρες δημητριακών

Τα υπόλοιπα υλικά μπορούν να είναι:

Κορν φλέικς
Ξηροί καρποί ωμοί (ολόκληροι ή και τριμμένοι, καρύδια, αμύγδαλα λευκά,
ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, φουντούκια, κουκουνάρι κλπ).
Ινδική καρύδα
Λιναρόσπορος σπασμένος
Φαγόπυρο
Σουσάμι
Κανέλα,
Κότζι μπέρι, μπλου μπέρι, κραν μπέρι, σταφίδες  κλπ

Γενικά ότι βρώσιμο αποξηραμένο μας αρέσει, μπορεί να μπει στη συνταγη μας.

Προσωπικά στην πρώτη μου προσπάθεια απέφυγα τους πειραματισμούς και απλά έβαλα ένα έτοιμο μούσλι που είχα αγοράσει επιτούτου, πρόσθεσα λίγη βρώμη σε κουάκερ και κανέλα.

Για το σιρόπι  200 γρ. μέλι, 130 γρ. καστανή ζάχαρη και 60 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας (ή προβάτου, γίδας κλπ βάσει γούστου – Όχι μαργαρίνες, light, soft κλπ.) είναι οκ.

Αφού έχουμε ανακατεψει το κυρίως υλικό σε ένα δοχείο, βράζουμε τα υλικά του σιροπιού σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Εγώ έβαλα το κυρίως υλικό σε ξεχωριστά δοχεία, στο ένα πρόσθεσα το σιρόπι και τα ανακάτεψα και όσο έβλεπα ότι αντέχει πρόσθετα υλικό από το άλλο. Όταν είδα ότι το μείγμα κορέστηκε και δεν θα μπορούσε να δεχτεί άλλο υλικό σταμάτησα. Άδειασα το σύνολο σε μια λαδόκολλα, έβαλα άλλη μια απο πάνω και με τον πλάστη έκανα μια πλάκα με το μείγμα. Το άφησα να κρυώσει λίγο και μετά το έκοψα σε λωρίδες της αρεσκείας μου. Οταν κρύωσε τελείως σκλήρηνε λίγο και η κάθε λωρίδα – μπάρα, “λειτουργούσε” αυτόνομα.

μπάρες δημητριακών με βρώμη και μέλι χαρουπιάς

μπάρες δημητριακών με βρώμη και μέλι χαρουπιάς

Στις λεπτομέρειες που μου έστειλαν είχε διάφορα tips, όπως ψήσιμο των ξηρών καρπών αν προσθέσουμε, ή αποξηραμένα φρούτα (ακόμα και φλυκό κουταλιού) ή και σοκολάτα, βανίλια, κλπ. Γενικά φαντασία να έχει κάνεις και ανακατεύει ότι βρει.

piifpu: img2300 2296

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper