Πριν λίγο καιρό, έκανα μια πρώτη αναφορά στη βασιλοτροφία και πως αυτό μπορεί να γίνει χαλαρά κι εύκολα, ώστε να μην εξαρτάσαι από κανέναν, αλλά και να είσαι βεβαίoς για την ποιότητα του αποτελέσματος.  Επειδή λοιπόν και για φέτος το κομμάτι αυτό προχώρησε (όπως προχώρησε) κι έχω πλέον κάποιο φωτογραφικό υλικό, επανέρχομαι με μερικές αναφορές σε πιο συγκεκριμένα εργαλεία.

μελισσοκομικό βελονάκι εμβολιασμού

μελισσοκομικό βελονάκι εμβολιασμού

Βελονάκι εμβολιασμού λοιπόν, το εργαλείο με το οποίο αφαιρούμε την προνύμφη από ένα κελί που προοριζόταν για εργατικό γόνο και την τοποθετούμε σε ένα κελί που διαχειριζόμαστε εμείς και το έχουμε στήσει έτσι ώστε να προκαλέσουμε τη δημιουργία μιας βασίλισσας.

Έχω ενστάσεις για το αν αυτή η τεχνική είναι η καλύτερη για την παραγωγή βασιλισσών, είναι όμως μια χαρά για την παραγωγή πολτού.

Το όνομα βελονάκι προκύπτει από το ότι άλλα ανάλογα εργαλεία μοιάζουν με βελονάκι πλεξίματος, ενώ δεν είναι λίγοι που χρησιμοποιούν όντως βελονάκι για αυτή την εργασία. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι ένα μικρό πινέλο με φυσική τρίχα. Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ δεν μοιάζει με βελονάκι. Είναι ένα κινέζικο εύκαμπτο στέλεχος, που συμπληρώνεται από ένα πλαστικό έμβολο στηριγμένο σε ένα ελατήριο. Κάποια τα έχω πάρει από το melissopolis, κάποια από το wish. Είναι λίγο ευτελής κατασκευές οπότε καλό είναι να πάρει κανείς πολλά.

Βυθίζουμε το έλασμα στο κελί, το περνάμε κάτω από τον νεαρό γόνο, το σηκώνουμε με το γόνο κολλημένο στο έλασμα και το βάζουμε στο κελί που θέλουμε να εμβολιάσουμε. Μετά σπρώχνουμε το πλαστικό έμβολο, που αναλαμβάνει να τοποθετήσει την προνύμφη στο νέο της κελί. Είμαστε έτοιμοι. Σημαντικό είναι να υπάρχει το ανάλογο υπόστρωμα. Δεν βάζουμε δηλαδή την προνύμφη σε “στεγνό” κελί αλλά έχουμε βάλει πριν στον πυθμένα του λίγο πολτό. Αυτά θα τα δούμε και όταν φτάσουμε στα κελιά.

κελία με προνύμφες και αυγά

κελία με προνύμφες και αυγά

βελονάκι εμβολιασμού βασίλισσας

βελονάκι εμβολιασμού βασίλισσας

βελονάκι εμβολιασμού βασίλισσας

βελονάκι εμβολιασμού βασίλισσας

Στo video που ακολουθεί, φαίνεται η διαδικασία, όχι όμως σε πραγματικές συνθήκες. Πρόκειται για ένα μια κερήθρα με κηφηνογόνο, που κόπηκε για τις ανάγκες της βιντεοσκόπησης. Η προνύμφη βγαίνει και μπαίνει στο ίδιο κελί, απλά για να δούμε τη διαδικασία.

 

βελονάκι εμβολιασμού βασίλοτροφίας

βελονάκι εμβολιασμού βασίλοτροφίας

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper