Thursday, October 01, 2009

Ενα λιγότερο... (33.3% απώλεια!)

Στις 31 Αυγούστου είχα πάει στο χωριό. Μεταξύ των εργασιών που είχα στο πρόγραμμα, υπήρχαν προφανώς και κάπoιες που αφορούσαν τα μελίσσια. Όπως είχα ξαναγράψει, τα μελίσσια ήταν πλέον τρία. Το τρίτο όμως, δε ήταν αυτό που θα περίμενε κάνεις (σύμφωνα μια τη γνωστή λαϊκή ρήση). Ήταν το μικρότερο και πιο προβληματικό. Θυμίζω ότι ήταν ουσιαστικά ένας αφεσμος που μπήκε σε ένα πενταράκι κι έχτισε ελευθέρα 5 κερήθρες στην οροφή του, αφού δεν υπήρχαν καθόλου πλαίσια.

Ο αντικειμενικός σκοπός ήταν να το μεταφέρω αυτούσιο στην Αθήνα και να το βάλω με την ησυχία μου σε μια κανονική κυψέλη με πλαίσια, ώστε να είναι δυνατή η επιθεώρηση του και τα λοιπά γνωστά (λινκ κυψέλη). Λογάριασα όμως χωρίς τον ξενοδόχο, για μια σειρά προβλημάτων που ακολούθησαν και θα αναπτύξω στα ένα-δυο επόμενα post. Για αρχή να πω οτι ένας ουσιαστικό παράγοντας που μου ανέτρεψε τα σχέδια, ηταν οτι και στη Φωκίδα, στο Κροκύλειο, φέτος το καλοκαίρι οι σφήκες και τα σερσένια έιχαν την τιμητική τους.

To video που ακολουθεί δείχνει μια καθημερινή και "φυσιολογική" εικόνα.


Τα απομεινάρια μιας μπριζόλας σε ένα πιάτο... Είναι τραβηγμένο σε εξωτερικό χώρο αλλά παρόλα αυτά σας διαβεβαιώνω οτι και σε κλειστό ήταν σχεδόν αδύνατο να φας σαν άνθρωπος.

Οι περισσότερες σφήκες που είδα πότε. (70 σκότωσε με μυγοσκοτώστρα ο διπλανός μου σε ένα μεσημεριανό καφέ)


bees


Για μύγες δεν το συζητάμε. Ειδος υπο εξαφάνιση. Οι σφήκες έτρωγαν τα πάντα στο πέρασμα τους και φυσικά τις μύγες. Και δεν ήταν μόνο αυτές αλλα και τα σερσένια, που είναι γνώστο πλέον απο αυτο το blog οτι κατατρώνε τις μέλισσες.

Δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα χωρίς να σε επισκεφτούν σφήκες. Έκοβα ξύλα και ερχόντουσαν κατά κύματα για να δουν απο κοντά μήπως υπάρχει κάτι φαγώσιμο! Ειτε αυτό ήταν πριονίδι, είτε λάδι από το αλυσοπρίονο, ότι έπεφτε κατω τις προκαλούσε! Πεινα!


bee wax


Ερχόντουσαν μυρίζανε κι έφευγαν άπρακτες. Δυστυχώ στα μελισσια δεν συνέβαινε το ίδιο. Δεν έφευγαν άπρακτες αλλα με μια μέλισσα "παραμάσχαλα" κάποια πέθαιναν στη μάχη. Τα περισσότερα όμως γνωρισαν εξαιρετικές επιτυχίες.

Λιγότερο απο 20 μέρες ειχε να δεί καποιος τα μελισσια. Στο χρόνο όμως αυτο τα σεσένια αποδείχθηκαν ικανανα να αποδεκατίσουν πλήρως το ένα και να δημιουργήσουν τρομερά προβλήματα στα αλλα. Ετσι στις 31 Αυγούστου τα μελίσσια στο χωριό ξανα έγιναν δυο. Ενα προβληματικό που έπρεπε να αποσυρθεί στην Αθηνα κι ενα καταταλαιπωρημένο απο τα σερσένια. Αν παραβλεψουμε το γεγονός οτι ποτέ δεν έχουμε παρει μέλι απο αυτά τα μελίσσια, ουσιαστικά μιλάμε για το πρώτο μεγάλο πρόβλημα στη Φωκίδα. Το ένα μελίσσι είχε χαθεί. Λεπτομέρειες στη συνέχεια.

Labels: , ,

4 Comments:

 • At 3:41 PM, Blogger Αθήναιος said…

  Να γιατί κανείς δε με ρωτάει γιαυτα που γνωρίζω τόσο καλά ; Οι σφηκες φεύγουν αν καψεις καφέ. είναι γνωστό οικολογικό εντομοκτονο που μου σκορωνατε τα ζωντανά !

   
 • At 3:51 PM, Blogger Beekeeper said…

  χμ, Χρήσιμη συμβουλή, άλλα όχι για μελισσοκόμο. Στην Αλόνησο το καλοκαίρι είχα γελάσει πολυ με το "οπλο" του καφε. Σε κάθε τραπεζάκι εκαιγαν κι απο λίγο. Καποιες φασεις στη δύση του ήλιου νόμιζες οτι εισαι σε κανέναν εσπερινο απο το θύμιασμα.

  Ειχα βγαλει και κατι φωτογραφίες απο παιδάκια με ξυνισμένα μουτρα αλλα δεν βγήκαν καλες. Ηταν ενας χοντρούλης και φώναζε συνεχως.. "Μαμα δεν μπoρώ να φαω με αυτόν τον καπνό"

  το θέμα είναι οτι το εντομοαπωθητικό δε μου λύνει το προβλημα. Δεν πρεπει να τις διώξω, γιατι απλά θα έρθουν πάλι μόλις φύγω. Πρεπει να τις σκοτωσω γιατι μου τρωνε τις μέλισσες! Κι εγω οικολογικά τις σκοτώνω πάντως... ποτε εντομοκτόνα και φάρμακα.. παγίδα!

  Μεγάλη επιτυχία http://www.vimeo.com/6717045
  θα εξηγήσω σύντομα πως λειτουργεί (αν και υπαρχει σε πολλά μελισσοκιμικα blog)

   
 • At 3:46 PM, Blogger Αθήναιος said…

  Σορρυ για τα τυπογραφικα αλλά γράφω από iPhone

   
 • At 3:58 PM, Blogger Beekeeper said…

  Kι εγω sorry για τα τυπογραφικά αλλα θα με εχετε συνηθίσει :D

   

Post a Comment

<< Home