Πριν μερικές μέρες, με δεδομένο ότι τα μελισσάκια δεν έδειχναν να δουλεύουν και πολύ, αφαίρεσα όλα τα “στεγνά” πλαίσια ώστε να τα αφήσω να διαχειριστούν μόνο αυτά που πραγματικά χρειάζονται. Χτες τα άνοιξα, όχι για διεξοδικό έλεγχο γιατι είχε υγρασία και δροσιά, αλλά για να προσθέσω λίγο ζαχαροζύμαρο και βλέπω με έκπληξη ότι το ένα έχτισε στον ελεύθερο χώρο. Το τι ακριβώς βρίσκει εκεί έξω, που είναι τόσο πολύ που το έκανε μέσα σε 10 μέρες να γεμίσει τα πλαίσια του και να αναγκαστεί και να χτίσει δεν το ξέρω.

Γύρη τοποθετημένη σε κελιά

Γύρη τοποθετημένη σε κελιά

Γύρη τοποθετημένη σε κελιά

Γύρη τοποθετημένη σε κελιά

Πάντως τα νεόχτιστα είναι γεμάτα γύρη και μέλι. Τα αφαίρεσα, τα αντικατέστησα με ενα πλαίσιο και είπα να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για φωτογράφιση.

Οι διαστρωματώσεις της γύρη σε κάθετη τομή των κελιών

Οι διαστρωματώσεις της γύρη σε κάθετη τομή των κελιών

Η γύρη είναι τοποθετημένη σε στρώματα μέσα στο κελί. Στις κάθετες τομές φαίνονται καθαρά οι διαφορετικές διαστρωματώσεις, τα διαφορετικά χρώματα και είδη γύρης που έχουν συλλεχθεί. Αντίστοιχα προσεκτικά τοποθετημένο και το ασφράγιστο ακόμα μέλι.

Μέλι σε κερήθρα

Μέλι σε κερήθρα

Κάπου μέσα σε όλη αυτή την αποθήκη τροφής, ξεκάρφωτο ένα και μόνο αυγό.

Αυγό μέλισσας

Αυγό μέλισσας

Άρχισα να αφαιρώ τη γύρη με μια οδοντογλυφίδα για τις ανάγκες της φωτογράφισης. Ήταν τόσο “γλυκά” συμπαγής σε ορισμένα σημεία, που κράτησε το τέλειο εξάγωνο σχήμα του κελιού.

 

Αν κάνεις τον κόπο να την αφαιρέσεις κελί, κελί, με την οδοντογλυφίδα και αναλογιστείς εκείνη τη στιγμή πόσο κόπο έκαναν αντίστοιχα οι μέλισσες να το μαζέψουν, δύσκολα θα ανοίξεις το στόμα να φας όλη την ποσότητα. Δοκίμασα λίγη και την υπόλοιπη την επέστρεψα “χύμα” στο μελίσσι.

Μέλισσες και γύρη

Μέλισσες και γύρη

Αλώστε την μάζεψε για να ταΐσει γόνο που λογικά το χει ανάγκη οπότε είπα να μην το στερήσω κι ας ήταν 10 – 15 γραμμάρια.
Written By

Beekeeper

Greek beekeeper