Στα μέσα Ιουλίου στη Σίφνο, εκτός από τις περίεργες επισκέψεις στις βουκαμβίλιες, μου κίνησαν το ενδιαφέρον και οι Ιβίσκοι. Οι μέλισσες δεν τους επισκέπτονταν ούτε κάθε μέρα, ούτε όλη μέρα. Όταν όμως το έκαναν γινόταν χαμός, με τις μέλισσες να κάθονται δύο-δύο σε κάθε άνθος.

Μέλισσες σε ιβίσκο

Μέλισσες σε ιβίσκο

Στο συγκεκριμένο σημείο ύπήρχαν δύο δέντρα. Για κάποιο λόγο, ο διπλανός, κόκκινος Ιβίσκος, εκτός απο το ότι είχε εντυπωσιακά λιγότερες επισκέψεις, παρατήρησα οτι προκαλούσε τις μέλισσες διαφορετικά από τον λευκό, αφού οι τελευταίες  ενδιαφέρονταν κυρίως για τον “πυθμένα” του κάλυκα και τη βάση του στήμονα. Έτσι εκτός από το ότι είχα λιγότερες μέλισσες να φωτογραφίσω, είχα και δυσκολότερη πρόσβαση.

 

Μέλισσα και σφήκα σε Ιβίσκο

Μέλισσα και σφήκα σε Ιβίσκο

Από την άλλη είχε ενδιαφέρον οτι το φυτό δεν άφηνε ασυγκίνητες ούτε τις σφήκες, oι οποίες όμως ασχολούνταν με τα μπουμπούκια (όπως και μερικές μέλισσες). 2358

Μέλισσα σε μπουμπούκι Ιβίσκου

Μέλισσα σε μπουμπούκι Ιβίσκου

Οι μέλισσες έφευγαν φορτωμένες με γύρη.

Μέλισσα, φορτωμένη με γύρη σε Ιβίσκο

Μέλισσα, φορτωμένη με γύρη σε Ιβίσκο

 

Για τον ιβίσκο:

Πηγή wikipedia

Αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό, ανήκει στην τάξη Μαλαχώδη και στην οικογένεια Μαλαχοειδή με 200 είδη δέντρων, ποωδών φυτών και θάμνων. Καταγωγή από Ανατολική Ασία, φύλλα με νευρώσεις, που εναλλάσσονται και έχουν μίσχους. Άνθη με 5 μεγάλα πέταλα σε σχήμα κώνου, που έχουν χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους. Τα περισσότερα είδη είναι θάμνοι και καλλωπιστικά φυτά. Ένα είδος ιβίσκου είναι και η μπάμια.

Το πιο κοινό είδος είναι ο Ιβίσκος ο συριακός (Hibiscus syriacus), ενώ συναντάμε ακόμα τους: Ιβίσκος ο καννάβινος (Hibiscus cannabinus), Ιβίσκος ο σινικός (Ιβίσκος το ρόδο-σινικό – Hibiscus rosa-sinensis), ιβίσκος της Ερυθραίας (Ιβίσκος η σαβδαρίφη – Hibiscus sabdariffa) και ιβίσκος ο τρισχιδής

Θέλει τακτικό πότισμα, (το καλοκαίρι ακόμα και καθημερινό) αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε το χώμα να λασπώνει. Έχει καλοκαιρινή ανθοφορία, αλλά τα άνθη του είναι εξαιρετικά βραχύβια και για να την ενισχύουμε πρέπει να αφαιρούμε τα ξερά.

Τα άνθη του χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή ροφήματος. (2772014IMG_2419)

 

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper