Σινάπι Sinapis είναι ένα ζιζάνιο που ανθίζει από τον Φεβρουάριο, Μάρτιο, ίσως και Γενάρη. Είναι χρήσιμο μελισσοκομικό φυτό, φυτρώνει παντού και είναι ευρύτερα γνωστό γιατί δίνει τη μουστάρδα (Τα σημαντικότερα είδη είναι τα S. arvensis, S. alba, S. nigra ή μαύρη μουστάρδα και Brassica juncea ή καφέ μουστάρδα.) Το εικονιζόμενο είναι νομίζω το sinapis alba

Στην Ελλάδα το συναντάμε με την κοινή ονομασία  Σινάπι, αγριοσινάπι, λαψάνα και βρούβα.

Κι εδώ κάπου είναι το σημείο που οι βοτανολογικές γνώσεις πάνε για βρούβες

Βρούβες γενικότερα ονομάζουμε μια μεγάλη ομάδα της οικογένειας των σταυρανθών, αλλά και άλλα φυτά,  όλα με μελισσοκομική αξία και όλα να μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, χωρίς όμως να είναι το ίδιο φυτό και χωρίς να ανθίζουν την ίδια περίοδο. Ότι κάνει κίτρινα σταυρωτά ανθάκια (και το σινάπι) το λέμε βρούβες…

Hirschfeldia incana, Sisymbrium sp., Erysimum sp., Sinapis arvensis,Sinapis alba, Sinapis nigra, Brassica juncea, Sisymbrium irio, Erysimum, Hirschfeldia incana, Sisymbrium altissimum, Sisymbrium loeselii, Sisymbrium officinale, Sisymbrium orientale, Sisymbrium polyceratium, Brassica fruticulosa, Brassica tournefortii, Brassica cretica, Βrassica napus, Erysimum candicum και πολλά άλλα που θέλουν αρκετά καλή γνώση του αντικειμένου για να τα ξεχωρίσεις (προσωπικά δεν μπορώ να τα διαχωρίσω)

 

sinapis_2

άνθος βρούβας

sinapis__flowers

βρούβες και στο βάθος δενδρώδης μηδική

sinapis

φύλλο βρούβας

bee

μέλισσα σε σινάπι

‘Ετσι έχουμε μια γκάμα ανθοφορίας από το Χειμώνα σχεδόν, μέχρι το Φθινόπωρο (Μάρτη με Οκτώβρη) με σαφή περίοδο ακμής την Άνοιξη.

Οι βρούβες έχουν πολλούς λόγους να συλλεχθούν από τον άνθρωπο, κυρίως για κατανάλωση. Η υπερπροσφορά που υπάρχει στη φύση καθιστά τη συλλογή εύκολη και το να “οργανώσει κανείς ένα κυνήγι βρούβας” μοιάζει άσκοπο και ανούσιο αφού σχεδόν έρχονται αυτές σε εμάς κι όχι εμείς σε αυτές.

Έτσι μεταφορικά, όταν κάποιος πάει κάπου άσκοπα και μάταια πάει για βρούβες.

Πηγές:
vysinimelissa.gr
el.wikipedia.org/
envifriends.blogspot.gr
bambakia.gr

Πάντως όταν οι μέλισσες πάνε για βρούβες κυριολεκτικά, τα πράγματα είναι καλύτερα από το να πας εσύ μεταφορικά.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper