Ανοίγεις ένα δυνατό μελισσάκι και βρίσκεις μέσα μερικά βασιλικά κελια σμηνουργίας, άλλα ανοιχτά κι άλλα κλειστά. Παίρνεις μερικά πλαίσια και σε ένα απο αυτά, αφήνεις πάνω τους  δυο κλειστά κελιά και φτιάχνεις μια νέα παραφυάδα.
Μια εβδομάδα μετά, (πρώτη παραφυάδα είναι σε άλλο μέρος και πάει μια χαρά) πας πάλι στο μελίσσι παίρνεις άλλα δυο τρία πλαίσια και κόβεις μια νέα παραφυάδα. Προφανώς παίρνεις κι άλλο ένα βασιλικό κελί, από αυτά που είχες την προηγούμενη εβδομάδα ανοιχτά. (τώρα είναι πλέον κι αυτά κλειστά)

Μια εβδομάδα μετά πας πάλι στο μελίσσι και επιθεωρείς, περισσότερο από περιέργεια και βρίσκεις ένα κλειστό βασιλικό κελί. Είναι το ίδιο της προηγούμενης εβδομάδας? Είναι στο ίδιο πλαίσιο?
Ή κάτι δεν θυμάσαι καλά ή κάτι δεν πάει καλά. Τα κλείνεις και φέυγεις…
Μια εβδομάδα μετά πας πάλι στο μελίσσι και επιθεωρείς, περισσότερο από περιέργεια και βρίσκεις πάλι ένα κλειστό βασιλικό κελί. Αυτή τη φορά επειδή θυμάσαι καλά, ξέρεις οτι κάτι δεν πάει καλά.

μελισσοκομία
μελισσοκομία

μελισσοκομία

Παίρνεις το πλαίσιο και κουνώντας το ελαφρά ακούς ένα ξερό κλικι κλικι, που δηλώνει οτι κάτι σκληρό και χωρίς ζωή βρίσκεται μέσα στο τζούφιο βασιλικό κελί. Ενώνεις το μελισσάκι με συνοπτικές διαδικασίες με το μελίσσι απ όπου ξεκίνησαν όλα παίρνεις το κοπίδι και βγάζεις φωτογραφίες. Η βασίλισσα είναι θνησιγενής, η παραφυάδα απέτυχε (προφανώς) οι μέλισσες μπλόφαραν και δε χάλασαν το κελι με τη νεκρή κυρία, αφήνοντας με να περιμένω και να πιστευω οτι κάτι δεν θυμόμουν καλά ή δεν σημείωσα. Σε φυσικό κελί σμηνουργίας πρώτη φορά μου συνέβη να είναι νεκρό-ξερό και να μην το χαλάσουν οι μέλισσες.
μελισσοκομία

Τουλάχιστον βρέθηκε πάλι ευκαιρία για φωτογραφίες. Την ώρα που φωτογράφιζα το χειρουργημένο κελί, είδα δίπλα μια νεκρή εργάτρια και την τοποθέτησα μέσα για να έχω συγκριτικό με τι διαστάσεις το κελιού. Η παρέα μου με ρώτησε που είναι “το κεντρί της μελισσούλας” και με το κοπίδι προχώρησα σε νέο χειρουργείο για να ικανοποιήσω την περιέργεια τους…

μελισσοκομία

Κατά τα άλλα, την ίδια μέρα εισέπραξα το δυνατότερο-χειρότερο κέντρισμα που έχω φάει ποτέ μου, με έναν πόνο που δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ οτι μπορεί να μου προσφέρει μια μέλισσα.

Για όλα υπάρχει πρώτη φορά 11062015 img6826

μελισσοκομία

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper