Εδώ και καιρό, έχοντας δει πως κάνουν εξολοθρεύσεις μελισσιών στην Αμερική, μου έχει καρφωθεί μια ιδέα για το πως να φτιάξω ένα μηχάνημα που να με διευκολύνει στη σύλληψη αφεσμών. Στην Αμερική έχει παρουσιαστεί το πρόβλημα των αφρικανοποιημένων μελισσών, οι οποίες εκτός από το ότι είναι εξαιρετικά πιο επιθετικές από τις δικές μας, συνοδεύτηκαν και από άπειρους αστικούς μύθους. Έτσι οι εταιρίες που αναλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) την απομάκρυνση εντόμων από τα σπίτια, έχουν καταφύγει στη χρήση ηλεκτρικών σκουπών.

Επειδή εμένα δε με ενδιαφέρει να ξεφορτωθώ – σκοτώσω τις μέλισσες, αλλά να τις συλλάβω, έκατσα και σχεδίασα μια πατέντα για να εγκαταστήσω τις μέλισσες, κάπως βίαια βέβαια, σε μια κυψέλη.

Σύλληψη αφεσμού με ηλεκτρική σκούπα

Σύλληψη αφεσμού με ηλεκτρική σκούπα

Η ιδέα ήρθε σε ένα συνδυασμό των σκουπών που βρήκα στο youtube και σε μια “παγίδα” που είχα δει παλιότερα στο Κροκύλειο.

 

Mετά από σχεδιασμό κόντρα σχεδιασμό, συζητήσεις με φίλους και μια αποτυχημένη αγορά σκούπας (!) το project πάγωσε, για να αποδειχθεί άλλη μια φορά, ότι δουλεύω καλύτερα στην πίεση. Έτσι το βράδυ του Σαββάτου, όταν με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου ο Δημήτρης για να μου περιγράψει έναν ενοχλητικό αφεσμό στη Βραυρώνα, έκατσα και τελείωσα τη “συσκεύη”.

Κυριακή πρωί η πατέντα δοκιμάστηκε με επιτυχία και σε 10 λεπτά μάζεψα το μελίσσι “αναίμακτα”. Μένει να δούμε αν η βασίλισσα επιβίωσε από το σοκ της βίαιης μεταφοράς.

Πως λειτουργεί:
Απλά μοιράζεις τη σωλήνα αναρρόφησης της σκούπας στα δύο. Ανάμεσα στα δύο κομμάτια, παρεμβάλεις μια κυψέλη (λογικά πεντάρα) με τα πλαίσια που θέλεις. Όπως είναι προφανές, ανάμεσα στη σωλήνα που οδηγεί στη σκούπα και στις μέλισσες, να υπάρχει μια σίτα, ώστε η μέλισσες να μην περάσουν στη σκούπα. Είναι σημαντικό, η σίτα αυτή να πιάνει μεγάλη επιφάνεια (εγώ έχω βάλει όλο το καπάκι) ώστε οι πίεση στο σημείο να είναι ελαττωμένη και οι μέλισσες που ήδη έχουν περάσει στην κυψέλη να μη συνθλίβονται.

Με το ελεύθερο άκρο της σωλήνας, αναρρόφησης, απλά μαζεύεις το μελίσσι… Στην παρούσα φάση, η συσκευή δεν είναι τόσο όμορφη όσο στα σχέδια. Μετά την πετυχημένη δοκιμή όμως πάει για τελειοποίηση.

Σύλληψη αφεσμού με ηλεκτρική σκούπα

Σύλληψη αφεσμού με ηλεκτρική σκούπα

Σύλληψη αφεσμού με ηλεκτρική σκούπα

Σύλληψη αφεσμού με ηλεκτρική σκούπα

Η λειτουργία περιγράφετε καλύτερα στη μεγάλη εικόνα. Το video είναι λίγο βαρετό, αλλά ενδεικτικό του πόσο λίγο χρόνο πήρε η διαδικασία, η οποία έγινε άκαπνα.

bees vac from kostas.koutsoukos on Vimeo.

Written By

Beekeeper

Greek beekeeper